Μα τι θέλει να μας πει;

Μα τι θέλει να μας πει;

Χεράκια, ποδαράκια στον αέρα, έντονα βλέμματα, περίεργοι ήχοι! Τι θέλει άραγε να μας πει το μωρό μας;

Σαν χθες μας φαίνεται η στιγμή που γυρίσαμε στο σπίτι από το μαιευτήριο με ένα μικροσκοπικό μωράκι στο καλαθάκι. Και όσο αυτό μεγαλώνει, παρατηρούμε πως μέρα με τη μέρα αρχίζει και συνεννοείται όλο και περισσότερο μαζί μας και αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα. Πότε όμως είναι η στιγμή που αρχίζει και καταλαβαίνει ότι κι αν του λέμε;

Λένε πως τα μωρά αρχίζουν και αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και ικανότητες, από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Χρειάζεται όμως να περάσουν αρκετοί ακόμα μήνες, μέχρι να αρχίσουν να καταλαβαίνουν, όταν εμείς θα τους μιλάμε και να ανταποκρίνονται σ’ αυτό που τους λέμε να κάνουν. Το πιο πιθανό είναι πως ένα μωρό θα αγγίξει τη μυτούλα του, όταν εσείς του το πείτε όχι όμως επειδή έχει συνδυάσει την κίνηση με τη φράση που του λέτε, αλλά γιατί σας μιμείται!

Η αλήθεια είναι πως τα μωρά αρχίζουν και καταλαβαίνουν πολύ πιο νωρίς τι τους λέμε, παρόλο που δεν μπορούν εκείνα να μας μιλήσουν!

3 + 1 κλειδιά για την καλή επικοινωνία με το παιδί μας

Στη διάρκεια των 3 έως 6 μηνών, το μωράκι σας θα έχει μάθει να ξεχωρίζει πότε λέτε κάτι χαρούμενο, πότε το μαλώνετε και γενικότερα τι θέλετε να του πείτε, από τον τόνο της φωνής σας. Όταν λοιπόν του λέτε «μη!» ή «όχι» σε κάτι που πάει να κάνει, η αντίδρασή του θα είναι να σας κοιτάξει για λίγο επίμονα και να σταματήσει προσωρινά αυτό που ετοιμαζόταν να κάνει, καταλαβαίνοντας πως κάτι δεν πάει καλά. Μην περιμένετε όμως και να καταλάβει απόλυτα, γι’ αυτό το σίγουρο είναι πως ακόμα κι αν πείτε εσείς «όχι», εκείνο θα συνεχίσει και πάλι μετά από λίγο να προσπαθεί να κάνει αυτό που θέλει!

Επίσης, στους πρώτους  5 έως 6 μήνες της ζωής του, θα ανταποκρίνεται όταν φωνάζετε το όνομά του, χωρίς βέβαια να έχει συνδυάσει πως αυτό που ακούει είναι και το πως ονομάζεται, αλλά θα έχετε καταφέρει να τραβήξετε την προσοχή του και να στραφεί προς το μέρος σας!

Έξι με εφτά μηνών, το μωράκι μας θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε απλά πράγματα που θα του λέμε να κάνει, όπως το να μας δώσει ένα φιλί ή να χαιρετίσει κάποιον, αλλά θα χρειάζεται και κάποια βοήθεια από εμάς!

Τέλος, σε ηλικία 10 έως 12 μηνών, το μωράκι μας θα πρέπει πλέον να έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου θα καταλαβαίνει τι του λέμε και θα συνεννοείται μαζί μας σε απλά και καθημερινά πράγματα. Όπως για παράδειγμα, το να μας δώσει το πιάτο του, να έρθει προς το μέρος μας και γενικότερα να μπορεί να μας ακούει και να μας καταλαβαίνει.

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε το παιδί  να αναπτύξει τις λεκτικές του ικανότητες και να συνδυάσει τις λέξεις με τις κινήσεις, είναι να του μιλάμε όσο μπορούμε περισσότερο σε καθημερινή βάση. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς σε αυτά που λέμε, να  είμαστε περιγραφικοί και να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τις φράσεις μας, ώστε το μικρό μας να αρχίσει να συνδέει μεμονωμένες λέξεις με νοήματα. Καθώς παίζετε ή πηγαίνετε βόλτα, μιλήστε για το τι βλέπετε γύρω σας με απλές λεξούλες και δείξτε του αντικείμενα, ώστε να βλέπει και παράλληλα να ακούει.

Τέλος να θυμάστε, πως ο εγκέφαλος του μωρού σας επεξεργάζεται ένα απίστευτο ποσό  πληροφοριών σε κάθε δεδομένη στιγμή, άρα μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα, αν δεν σας ακούει ή αν δεν ανταποκρίνεται σε ότι του λέτε. Χρειάζεται προσπάθεια, ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή και να δώσει σημασία σ’ αυτό που εσείς του λέτε!

Πηγή: babyspace.gr

Διαβάστε ακόμη:

Διαταραχές επικοινωνίας στο παιδί – Τι πρέπει να κάνετε!

Βρεφικό μασάζ: Μια διαφορετική επικοινωνία με το μωρό σας! (ΒΙΝΤΕΟ)