«Μαμά, δεν τα καταφέρνω»! | Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία

Φωτό: babycentre.co.uk

Αν το δικό σας παιδί ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή σας λέει συχνά το γνωστό «Μαμά, δεν μπορώ να το κάνω», πιθανότατα όλη η καθημερινότητά σας διανθίζεται με… μικρές μάχες. Το να ντυθούν, να κάνουν κάποια εργασία, να μαζέψουν τα παιχνίδια τους μετατρέπονται αυτόματα σε μεγάλες προκλήσεις. Ωστόσο μην ανησυχείτε! Δεν είναι ποτέ αργά να διδάξετε στα παιδιά ότι ναι, μπορούν να τα κάνουν όλα και ότι όχι, δεν χρειάζονται τη βοήθειά σας. Να κάποιες απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να δείτε αυτή τη νοοτροπία του παιδιού σας να αλλάζει:

Σταματήστε να διασώζετε συνεχώς τα παιδιά σας

Φωτό: thepsychologist.bps.org.uk

Είναι τρομερά επιβαρυντικό για το παιδί να πετάγεστε στη μέση μιας δουλειάς για να την κάνετε τελικά εσείς όταν βλέπετε ότι το παιδί σας ζορίζεται να τα καταφέρει. Δυστυχώς αυτό μπορεί να ενισχύσει τη νοοτροπία του «δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου». Όταν το βοηθάτε διαρκώς σε όλα, τότε ακούσια του δίνετε την εντύπωση ότι όντως δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνο του, ότι συμφωνείτε με αυτό.

Αντιθέτως καθοδηγήστε το λέγοντάς του: «Μάζεψε πρώτα τα ρούχα σου και στη συνέχεια θα σου πω τι πρέπει να κάνεις». Διδάξτε του πώς να κάνει ένα βήμα τη φορά. Όταν δείχνετε πράγματα όπως, για παράδειγμα, το δέσιμο των κορδονιών, αφήστε το να κατακτήσει ένα βήμα προτού του εξηγήσετε το επόμενο. Και φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε κάτι στο παιδί και να το καταλάβει είναι η επιτόπου εξάσκηση, επομένως δώστε του την ευκαιρία να εξασκηθεί μόνο τους.

Ακόμα και αν τελικά τα βοηθήσετε, αφήστε τα να κάνουν μόνα τους το τελευταίο βήμα

Φωτό: ordenarte.es

Θα υπάρξουν βέβαια φορές που τα παιδιά σας απλώς δεν θα μπορούν όντως να κάνουν κάτι. Τα πιο μικρά μπορεί να αγωνίζονται να βάλουν την μπλούζα τους και τελικά να βρίσκονται με μπλεγμένα χέρια ή να έχουν δέσει τα παπούτσια τους αντί για τα κορδόνια τους. Τα μεγαλύτερα μπορεί να πιέζονται με τις ασκήσεις που τους έβαλε η δασκάλα για το σπίτι ή να πελαγώνουν στη θέα του πολύ ακατάστατου δωματίου τους. Φυσικά και δεν βοηθάει να τα αφήσετε να πνιγούν στην απελπισία. Αν πιστεύετε ότι δεν θα τα καταφέρουν έως το τέλος, βοηθήστε τα αλλά, λίγο προτού ολοκληρωθεί η δουλειά, επιτρέψτε τους να βάλουν το τελευταίο παιχνίδι στο κουτί αποθήκευσης. Είναι πολύ σημαντικό να τους αφήσετε να νιώσουν το αίσθημα της επιτυχίας που προσφέρει η ολοκλήρωση μιας δουλειάς ανεξάρτητα αν τελικά συνέβαλαν μόνο στο τελευταίο βήμα της.

Επαναπροσδιορίστε τον αρνητικό τρόπο σκέψης τους μετά από την εκπλήρωση ενός στόχου

Φωτό: stocksy.com

Στην περίπτωση που το παιδί σας φέρει εις πέρας μια δουλειά, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να υπογραμμίσετε τον αρνητικό τρόπο με τον οποίο σκέφτεται λέγοντάς του: «Κι εσύ που νόμιζες ότι δεν μπορούσες να το κάνεις… Τελικά όμως τα κατάφερες! Παρόλο που πιέστηκες, δεν τα παράτησες!». Αυτή η παρατήρησή σας θα τα βοηθήσει να εσωτερικοποιήσουν τις επιτυχίες τους και σιγά σιγά να διώξουν μακριά τον αρνητισμό.

Αφήστε τα να γίνουν ειδικοί σε κάτι

Φωτό: my-little-poppies.com

Αυτό που επιθυμείτε είναι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας. Ποιες είναι λοιπόν οι δεξιότητες και ποια τα ταλέντα τους; Υπογραμμίστε τα δυνατά τους σημεία και κάντε τα να νιώσουν ειδικοί σε κάτι μέσα στην οικογένειά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στο αδερφάκι του: «Δεν ξέρω να σου απαντήσω σ’ αυτό που με ρωτάς. Καλύτερα να ρωτήσεις τον αδερφό σου, που ξέρει πολλά για τα ζώα» ή «Μπορείς να ζητήσεις από την αδερφή σου να σε βοηθήσει, που τα καταφέρνει τέλεια στην τακτοποίηση των βιβλίων και των παιχνιδιών». Δίνοντας έμφαση στις αρετές των παιδιών σας, τα βοηθάτε να υιοθετήσουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους έτσι ώστε σταδιακά να αποβάλουν τη νοοτροπία ότι δεν τα καταφέρνουν ποτέ και πουθενά.

Το γεγονός ότι το παιδί σας συνεχώς νιώθει ότι δεν μπορεί να καταφέρει πράγματα μπορεί να είναι εξουθενωτικό τόσο για το ίδιοόσο φυσικά και για εσάς. Παρόλο που οι παραπάνω συμβουλές δεν θα αλλάξουν τη νοοτροπία του παιδιού σας μέσα σε ένα βράδυ, χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση με επιμονή και υπομονή θα δείτε ότι το παιδί σας θα αρχίσει να αλλάζει την αρνητική σκέψη ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει.