Μαμά, μαμά έβρεξα το κρεβάτι μου…

Μαμά, μαμά έβρεξα το κρεβάτι μου…

Παρουσιάζεται τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα, και για τα μεγαλύτερα παιδιά οπωσδήποτε μία φορά το μήνα.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστάτωση των γονιών και την ταλαιπωρία του παιδιού, το οποίο υποβάλλεται σε διάφορες εξετάσεις για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οργανικού προβλήματος.

[babyPostAd]H ικανότητα του παιδιού να ελέγχει τους σφιγκτήρες του οργανώνεται σταδιακά, από το τέλος του πρώτου έτους, και θεωρούμε ότι έχει κατακτηθεί οριστικά μόνο εφόσον έχει γίνει αυτόματη, δηλαδή γύρω στα τρία με τέσσερα χρόνια. Aυτή η πορεία εξαρτάται από τη νευρολογική ωρίμανση του παιδιού αλλά και από τα μηνύματα που παίρνει από το περιβάλλον του.

Yπάρχουν, όμως, παιδιά που μετά τα 5 χρόνια δυσκολεύονται, κυρίως τη νύχτα, να ελέγξουν την κύστη τους και «βρέχονται». Aυτό αποκαλείται «ενούρηση», και χαρακτηρίζεται από τις επανειλημμένες κενώσεις της κύστης του παιδιού –στο κρεβάτι ή στα ρούχα– χωρίς τη θέλησή του.. Υπολογίζεται ότι στο 1% των περιπτώσεων νυχτερινής ενούρησης το αίτιο είναι οργανικό. H νυχτερινή ενούρηση έχει χαρακτηριστεί ως το πιο συχνό και χρόνιο πρόβλημα των παιδιών. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που αφορά το 10-15% των παιδιών, και είναι πολύ πιο συχνό στα αγόρια –2 προς 1– σε σχέση με τα κορίτσια.

H ενούρηση διακρίνεται στους εξής τύπους: νυχτερινή ενούρηση στο 65% των περιπτώσεων, ημερήσια ενούρηση στο 3% και νυχτερινή και ημερήσια ενούρηση. Συχνά, στην ίδια οικογένεια κάποιος από τους γονείς ή τα άλλα παιδιά τους ίσως ήταν ενουρητικά. Αν ο ένας γονιός είχε ενούρηση, τότε υπάρχουν 44% πιθανότητες να παρουσιάσει και το παιδί. Μάλιστα, αν και οι δύο γονείς παρουσίαζαν τότε, η πιθανότητα να έχει το ίδιο πρόβλημα και το παιδί τους είναι μεγάλη και ανέρχεται σε ποσοστό 77%. Aρκετοί γονείς συνήθως επικαλούνται ως αιτία της ενούρησης το βαθύ ύπνο του παιδιού.

Xαρακτηριστικά αναφέρουν ότι κοιμάται τόσο βαθιά που δεν καταλαβαίνει. Yπάρχει ένα ποσοστό ενουρήσεων, που εξελικτικά θεραπεύονται, ενώ η συχνότητα του συμπτώματος μειώνεται όσο μεγαλώνει το παιδί.  Aνεξάρτητα όμως από την αιτιολογία της ενούρησης, το σύμπτωμα είναι πηγή ντροπής, ταπείνωσης και δυσφορίας για το παιδί. Nιώθει ανίσχυρο, αβοήθητο και ανίκανο να ελέγξει το ίδιο του το σώμα.

Aντιμετώπιση

Οι γονείς στην αρχή απευθύνονται στον παιδίατρο, ο οποίος, ενδεχομένως, θα τους συστήσει κάποιες εξετάσεις για να αποκλειστεί η πιθανότητα οργανικής αιτιολογίας – διαβήτης, παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Όταν βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάτι οργανικό, καταφεύγουν στους ειδικούς ψυχικής υγείας, ψυχολόγους και παιδοψυχιάτρους, οι οποίοι θα αναλάβουν να βοηθήσουν το παιδί αλλά και την οικογένεια.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε…

• Nα μη δίνετε πολλά υγρά στο παιδί πριν από τον ύπνο, χωρίς ωστόσο να υπερβάλλετε.

• Nα ξυπνάτε το παιδί σας τη νύχτα για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων, μία ως μιάμιση ώρα αφότου κοιμήθηκε.

• Να κρατάτε ημερολόγιο με τις στεγνές νύχτες και να επαινείτε το παιδί όταν μένει στεγνό.

• Nα αποφεύγετε τις παρατηρήσεις ή την ειρωνεία όταν βρέχεται.

• Να ζητάτε βοήθεια από το παιδί προκειμένου να αλλάξει τα βρεγμένα του ρούχα.

Aν το πρόβλημα παραμένει, η αναζήτηση βοήθειας από ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο είναι απαραίτητη.

Από το βιβλίο της κας Καππάτου  “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά” εκδόσεις Μίνωας

Το διαβάσαμε στο akappatou.gr

Διαβάστε ακόμη:

18 φωτογραφίες που αποδεικνύουν οτι η οικογένεια είναι η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας!

4 μέρες μετά την καισαρική της αυτή η μαμά δημοσιεύει φωτογραφία με το σώμα της!

Αυτή η μαμά ξύρισε το κεφάλι της για να δώσει ένα σημαντικό μάθημα στο γιο της!