«Μαμά με έσπρωξε… -Σπρωξε κι εσυ!»

-Μαμά με έσπρωξε… -Σπρωξε και εσυ! Αυτή είναι η λύση…;

της Κατερίνας Βασιλοπούλου, νηπιαγωγού-Ειδική Παιδαγωγού MSc

Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι γονείς μπροστά στο φόβο του σχολικού εκφοβισμού που ενδέχεται να βιώσει το παιδί τους, το παροτρύνουν να ασκήσει βία και το ίδιο, σε περίπτωση που υποστεί ένα τέτοιο συμβάν.

Συμβουλεύουν λοιπόν το παιδί τους, να επιδείξει τη δύναμη του, ανταποδίδοντας και αναπαράγοντας την βία που υπέστη… για παράδειγμα όταν το παιδί αναφέρει ότι κάποιο άλλο παιδί στο σχολείο το έσπρωξε, η απάντηση αρκετών γονέων είναι… να τον σπρώξεις και εσύ!

Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι ενδυναμώνουν το παιδί τους και ότι είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτεί. Όμως, αυτό που δυστυχώς αγνοούν πολλοί γονείς είναι ότι με αυτό τον τρόπο απενοχοποιούν τη βία και δημιουργούν ένα πανομοιότυπο πρότυπο με αυτό που κατηγορούν και που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.

Αυτό που βασικά πρέπει να μάθουν οι γονείς στα παιδιά τους, σε κάθε περίπτωση, είναι πως πρέπει να είναι δυνατά και πως αυτή η δύναμη βρίσκεσαι στο μυαλό τους, από το οποίο πρέπει να αποβάλλουν κάθε φόβο και απειλή που ίσως έχουν δεχθεί και με γενναιότητα να μιλήσουν στα κατάλληλα άτομα ( γονείς, δάσκαλοι κ.λ.π.), που θα πράξουν αναλόγως. Είναι βασικό να γνωρίζουν ότι για οτιδήποτε τα ενοχλήσει δεν πρέπει να φοβηθούν να μιλήσουν!!!

Το πιο σημαντικό μάθημα όμως που πρέπει να μάθουμε όλοι μας και να διδάξουμε και στα παιδιά μας είναι πως ανάμεσα στις αξίες της ζωής δεν χωράει η βία.

*Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι ευγενικά (να λένε ευχαριστώ, παρακαλώ, να μην αρπάζουν κάτι απότομα…να περιμένουν τη σειρά τους κ.λ.π.), να βοηθούν όσους το έχουν ανάγκηνα συμπεριφέρονται με καλοσύνη και αγάπη, να είναι φιλικά και πως ακόμα κι όταν θυμώνουν με κάτι, θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν χωρίς καμία μορφή βίας.

*Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά την ενσυναίσθηση, να μπαίνουν δηλαδή, στη θέση του άλλου, να προσπαθούν να κατανοήσουν πως νιώθει και να μην κάνουν στους άλλους κάτι που δεν τους αρέσει να συμβεί στον εαυτό τους.

Μην θεωρείτε πως τα παιδιά είναι μικρά και θα μάθουν σιγά σιγά μεγαλώνοντας, αντιθέτως, πρέπει από νωρίς να μαθαίνουν να συμπεριφέρονται σωστά, όσο είναι ακόμα μικρά και διαπλάθεται ο χαρακτήρας τους και η προσωπικότητά τους.

Μόνο με αυτό τον τρόπο μεγαλώνοντας, θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια κοινωνία που θα εκλείπουν φαινόμενα σχολικής ή κάθε μορφής βίας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη!