Μαμά, μην με ντροπιάσεις με τις φωτογραφίες που ανεβάζεις…

adult-and-child-looking-at-smartphone-today-160315_38ebe0ab356e1dca33e5360047bfa5a4

Όταν μια φωτογραφία του γιου σας ή ένα ανέκδοτο για την κόρη σας μοιάζει τόσο χαριτωμένο για να το μοιραστείτε στα social media, έχετε σκεφτεί πως μπορεί να νιώθουν πραγματικά τα παιδιά σας όταν ανεβάζετε φωτογραφίες  τους;

Όπως τα παιδιά θέλουν να έχουν τον έλεγχο για το στυλ τους, τα ρούχα τους και οτιδήποτε άλλο τους ενδιαφέρει από μικρή ηλικία το ίδιο θέλουν και διαδικτυακά.

Τα παιδιά θέλουν να είναι υπεύθυνα για την διαδικτυακή εικόνα τους και νιώθουν πως οι γονείς τους, τους υπονομεύουν όταν μοιράζονται υπερβολικά πολλές φωτογραφίες με τους διαδικτυακούς τους φίλους. Πολλές φορές ανησυχούν μήπως οι γονείς τους μοιραστούν  πολλές πληροφορίες online.

Τα παιδιά θα ήθελαν να ζητήσετε την άδειά τους πριν δημοσιεύσετε κάτι για αυτά . Η ντροπή είναι μια λέξη που χρησιμοποιεί ένα παιδί όταν αναφέρεται στο internet και στις φωτογραφίες του.

Η άδεια έχει να κάνει καθαρά με τον έλεγχο των δημοσιεύσεων. Εσείς απαιτείτε από τα παιδιά σας να ζητάνε την άδειά σας για να χρησιμοποιήσουν το internet. Εσείς γιατί δεν κάνετε το ίδιο; Θα μου πείτε πως εσείς είστε γονιός και ξέρετε καλύτερα. Δεν αντιλέγω αλλά οι φωτογραφίες αυτές μένουν για πάντα διαδικτυακά. Τώρα το παιδί σας μπορεί να μην έχει πλήρη άποψη, αλλά αργότερα όταν μεγαλώσει και δει τις φωτογραφίες αυτές μπορεί να δυσαρεστηθεί και να  νιώσει ντροπή.

Φυσικά και δεν υπονοούμε πως ανεβάζετε ανάρμοστες φωτογραφίες, αλλά στο μυαλό ενός παιδιού όλα μπορεί να θεωρηθούν ανάρμοστα και ντροπιαστικά.

Δεν έχουν τόσο πρόβλημα αν ανεβάζετε θετικές φωτογραφίες όπως την νίκη τους σε έναν αγώνα, ή την επιτυχία τους σε έναν διαγωνισμό. Όμως δεν τους αρέσουν οι φωτογραφίες που τους φιλάει η γιαγιά ή κάτι που έκαναν λάθος και εσείς το θεωρήσατε αστείο. Για εσάς μπορεί να είναι αστείο, για εκείνα όχι.

Σαν γονείς λοιπόν οφείλετε να το σκεφτείτε σοβαρά πριν ανεβάσετε φωτογραφίες των παιδιών σας. Και να σκεφτείτε τι θα ανεβάσετε.  Σκεφτείτε πως δημιουργείτε “ψηφιακά αποτυπώματα” των παιδιών σας πριν ακόμη γνωρίσουν την ψηφιακή τεχνολογία.

Είναι σαν να τους στερείτε το δικαίωμα να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και της ζωής τους. Τα παιδιά μπορεί να σας ρωτήσουν αν θα ανεβάσετε μια φωτογραφία από την ηλικία των 6-7.  Ο λόγος που μπορεί να το ρωτήσουν είναι για να προσέχουν περισσότερο τις κινήσεις τους την επόμενη φορά με το φόβο ότι μπορεί να τις δημοσιεύσετε. 

Η απόφαση βέβαια είναι δική σας.

babyradio.gr- Κατερίνα Π.

Μπορείς να μαλώσεις το παιδί μου, αρκεί να το κάνεις σωστά…

«Είναι δυνατόν να φέρεται έτσι ένα παιδί;» Τι συμβαίνει όταν αυτό το παιδί είναι το δικό σας;

Όχι, δεν θα πιέσω την κόρη μου να γίνει όσα δεν έγινα…