Mαμά, σύζυγος, γυναίκα: Πώς να αντιμετωπίσεις τον κάθε ρόλο χωρίς να χάσεις τους υπόλοιπους!
Το παιδί έχει μπει στη ζωή σου σχετικά πρόσφατα, ακόμη όμως εσύ ψάχνεις να βρεις πότε είσαι μαμά, πότε είσαι σύζυγός, πότε είσαι γυναίκα. Οι ανησυχίες σου και οι προβληματισμοί σου είναι καθημερινότητα πια και θέλεις να κάνεις το καλύτερο και για την οικογένειά σου και για τον εαυτό σου όμως. Υπάρχει άραγε τρόπος να υπάρχει ισορροπία σε κάθε σχέση σου μέσα στο σπίτι;
Η σχέση με το παιδί
Συνεχώς θα θέλει, θα ζητάει, θα χρειάζεται κάτι από σένα και θα μάθει τρόπους να επικοινωνεί μαζί σου, αφού εσύ πρώτη θα του δείξει με υπομονή και ειλικρίνεια. Η αρχική μορφή της σχέσης, που θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη φροντίδα και προστασία, θα αρχίζει να αλλάζει όσο θα μαθαίνει εκείνο πλέον να φροντίζει και να προστατεύει τον εαυτό του. Αυτό θα χρειαστεί να το αντέξεις αλλά και να το διδάξεις εσύ. Δηλαδή, ενώ θα χαίρεσαι που μέρα με την μέρα θα καταφέρνει κάτι περισσότερο μόνο το παιδί σου, ταυτόχρονα θα νιώθεις πως δεν του είσαι τόσο απαραίτητη όσο στην αρχή. Επίσης, θα μπορέσει να τα καταφέρει όλα αυτά αφού πρώτα του δείξεις εσύ τον τρόπο. Έχοντας τον ενθουσιασμό και την αγάπη σου για όπλα, μαζί με τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου, του δίνεις διαρκώς μαθήματα που θα το βοηθήσουν να γίνει ένα άτομο με προσωπικές ανάγκες, προτιμήσεις, ιδέες και επιθυμίες.
Εργαζόμενη μαμά: Αυτός είναι ο οδηγός επιβίωσης!
Η σχέση με τον σύντροφο
Από δύο, πλέον έχετε γίνει (τουλάχιστον) τρεις σε αυτό το σπίτι και ανασυγκροτείτε την παλιά σας σχέση λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες τις νέας πραγματικότητας. Εκείνος είναι εκεί, όπως ήταν και πριν έρθει το παιδί σας. Κάποιες ανάγκες του μειώνονται και άλλες μένουν ίδιες ή αυξάνονται. Καθώς η προσοχή σου, ειδικά τον πρώτο καιρό, θα είναι κυρίως στραμμένη στο παιδί, χρειάζεται να έχετε μία καλή και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ σας, αφού δεν θα μπορείτε να έχετε τον χρόνο και τον χώρο που είχατε πριν. Η σεξουαλική σας ζωή είναι πιθανό να μπει σε παύση για κάποιο διάστημα, αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Με την κατανόηση και των δυό σας και με υπομονή, θα βρείτε και πάλι την ερωτική σας πλευρά. Έρευνες αποδεικνύουν πως τα ζευγάρια που είχα ικανοποιητική σεξουαλική και συναισθηματική επικοινωνία, μόλις βρουν και πάλι ένα πρόγραμμα με το μέλος της οικογένειας, έχουν ακόμη πιο ικανοποιητική και ποιοτική σχέση.
Η σχέση με τον εαυτό σου
Και για τις δύο παραπάνω σχέσεις, χρειάζεται πρώτα να έχεις καλή και φροντιστική σχέση. Θα θέλουν όλοι την προσοχή σου και την φροντίδα σου, αλλά περισσότερο από όλους ο ίδιος σου ο εαυτός. Και αυτό είναι ίσως δύσκολο να το καταλάβεις, ειδικά τον πρώτο καιρό. Είναι όμως απαραίτητο να έχεις μία καλή επαφή με εσένα, να καταλαβαίνεις τι δυνατότητες έχεις, πότε χρειάζεσαι βοήθεια, πότε χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνη, τα μηνύματα που σου στέλνει το ίδιο σου το σώμα. Έχεις ακόμη το δικαίωμα να κάνεις ένα μπάνιο που θα έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ή να δεις μία ταινία που σου αρέσει. Είναι μικρές δόσεις φροντίδας εαυτού που και χρειάζεσαι για να μπορείς να έχεις τις σχέσεις που θέλεις με το παιδί και τον σύντροφό σου αλλά επιπλέον, είναι ένας τρόπος να μάθεις στο παιδί σου πως να προσέχει και εκείνο τον εαυτό του καθώς και ο δρόμος για να νιώσεις και πάλι όμορφα με εσένα και αυτό να το δει και ο σύντροφός σου ώστε να σε πλησιάσει και να σου δώσει ακόμη και ένα κολακευτικό σχόλιο.
Αυτή η αλλαγή της ζωής σου, όσο κι αν σου μοιάζει τρομακτική μερικές φορές, είναι σίγουρα διδακτική και θα βοηθήσει και στην προσωπική σου εξέλιξη, καθώς θα μάθεις τον εαυτό σου καλύτερα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις πως δεν είσαι αρκετά καλή, πως κάτι κάνεις λάθος, πως είσαι υπερβολική ή άλλα στραβά που άλλες μητέρες ίσως να μην έκαναν. Ακόμη και λάθος να κάνεις όμως, μαθαίνοντας από αυτό και βλέποντάς το ως ευκαιρία για βελτίωση και όχι παραίτηση, θα είσαι μία μαμά που το παιδί της θα θαυμάζει και θα θέλει να μάθει από εκείνη.
Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
Πηγή: joytv.gr