“Μαμά, τι θα φάμε;” Πώς η μανούλα δείχνει την αγάπη της μέσα από το φαγητό

“Μαμά, τι θα φάμε;” Πώς η μανούλα δείχνει την αγάπη της μέσα από το φαγητό

“Μαμά, τι θα φάμε;” ” Μπαμπά, τι θα φάμε; ” Ποιά φράση ηχεί πιο οικία στα αυτιά σου; Η μαμά είναι το σημείο αναφοράς της διατροφής όλης της οικογένειας ακόμα και σήμερα που ο μπαμπάς συμμετέχει ενεργά.

Η μαμά σου είναι ο άνθρωπος που σε τρέφει από το πρώτο σου κύτταρο. Ως έμβρυο σε τρέφει με ότι τρέφεται. Ως νεογέννητο σε παίρνει στα χέρια της από το πρώτο σου κλάμα και για τους επόμενους 6 μήνες σου δίνει αποκλειστικά την τροφή που φτιάχνει το σώμα της για σένα μέσω της δικής της τροφής. Η δική της τροφή καθορίζει την μετέπειτα υγεία σου, τις γευστικές σου προτιμήσεις, την εκδήλωση των γονιδίων σου!

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ και κερδίστε φανταστικές πινιάτες !

Η μαμά ταΐζει. Ταΐζει συναισθήματα, ταΐζει αγάπη, ταΐζει και φόβο.

” Η μαμά σου μαγειρεύει συνέχεια πολλά φαγητά, νοιάζεται για σένα και σου λέει να φας όλο το φαγητό σου και δεν πειράζει που παχαίνεις, θα γίνει μπόι! Μην αφήσεις τίποτα στο πιάτο σου γιατί θα τη στεναχωρήσεις, όλη μέρα μαγείρευε για ´σένα κλεισμένη στο σπίτι!”

” Η μαμά σου φοβάται ότι αν τρως γλυκά θα παχύνεις, όπως εκείνη, δε σου δίνει γλυκά ποτέ, σου παίρνει τρομαγμένη τη σοκολάτα που σε κέρασαν από το χέρι και εσύ πιστεύεις ότι το γλυκό είναι κάτι σαν αταξία, κάτι που τρως κρυφά για να μη σε μαλώσουν! ”

Η μαμά σου τρέφεται υγιεινά και το ίδιο φροντίζει να κάνεις και εσύ. Στο σχολείο κάποιο παιδί τρώει γαριδάκια και εσύ μήλο. Θα ήθελες να δοκιμάσεις αλλά η μαμά λέει ότι είναι ανθυγιεινά και δε σου αγοράζει ποτέ. Ανταλλάσεις τα αγαπημένα σου αυτοκόλλητα με τρία μικρά αλλά τόσο νόστιμα γαριδάκια! ”

” Ο μπαμπάς σου αγαπάει το ψάρι πολύ, αλλά στη μαμά δεν αρέσει, άσε που σου είπε ότι είναι και επικίνδυνο να πνιγείς με τα κόκκαλα! Δεν το μαγειρεύει ποτέ στο σπίτι, δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ αλλά υπάρχει μέσα σου η πεποίθηση ότι δεν είναι νόστιμο και καλό για ´σένα. “

” Κοντεύεις να κλείσεις τα τέσσερα, η μαμά σου φροντίζει να τρως φρούτα. Κάθε απόγευμα η μαμά σου ταΐζει φρούτα πολτοποιημένα καθώς βλέπεις παιδικά γιατί φοβάται ότι διαφορετικά δε θα τα φας και πώς θα πάρεις τις βιταμίνες σου! Δε χρειάζεται να μασήσεις, ούτε καν να συνειδητοποιήσεις ότι τρως, δεν καταλαβαίνεις αν χόρτασες, απλά καταπίνεις για να μπορείς να παρακολουθείς απερίσπαστα. “

” Η μαμά σου δουλεύει νωρίς το πρωί και λείπει όλη μέρα, έχει τόσο άγχος και νεύρα όταν μαγειρεύει το βράδυ για την επόμενη μέρα. Σου λείπει η μαμά σου, εκείνη φροντίζει να έχεις φαγητό αλλά ξεχνάει να σε αγκαλιάσει. Όταν μεγαλώσω δε θα μαγειρεύω σκέφτεσαι, άλλωστε υπάρχουν και έτοιμα! ”

” Νιώθεις χαρά και περηφάνια! Σήμερα βοήθησες τη μαμά σου να φτιάξετε ένα γλυκό! Διασκεδάσατε πολύ μαζί και θέλεις να μάθεις και στον αδερφό σου να φτιάχνει μόλις μεγαλώσει!”

” Η μαμά σου είπε ότι αν φας έστω και λίγα από τα παντζάρια θα γίνουν τα χείλη σου κόκκινα σαν κεράσια και θα είσαι πολύ όμορφη και στον αδερφό σου είπε ότι θα κάνει γερούς μυς και θα είναι πολύ δυνατός! Τα δοκιμάζεις… τελικά δεν είναι και τόσο άσχημα! ”

” Η μαμά σου σε πήγε σε διαιτολόγο να μάθεις να τρως σωστά. Όταν σε ρώτησε ποια όσπρια σου αρέσουν ήθελες να πεις ότι δεν ξέρεις ποια είναι τα όσπρια αλλά η μαμά απάντησε αντί για ´σένα, με μια γκριμάτσα απέχθειας να σχηματίζεται στο πρόσωπο της, πως εσείς μόνο φακές τρώτε τα υπόλοιπα δεν αρέσουν ούτε σε εκείνη ούτε στα παιδιά, μόνο στον μπαμπά αρέσουν! Πω πω σκέφτηκες αυτά τα όσπρια θα έχουν απαίσια γεύση, ας μη δοκιμάσω, η μαμά ξέρει καλύτερα! “

” Η μαμά σου είπε πως μπορείς να φας λιγότερα λαχανικά αφού δε σου αρέσουν και μάλιστα σου τα έβαλε στο μπολ του παγωτού για να μη φας όλο το μεγάλο πιάτο! Εσύ δεν ξέρεις ότι το μπολ αυτό χωράει όσο και πιάτο και τρως όλα τα λαχανικά σου γιατί πιστεύεις ότι είναι λίγα!

…και μεγάλωσες! Έχεις και εσύ οικογένεια, δικά σου παιδιά να φροντίσεις. Αν με ρωτάς πως θα ταΐσεις τα παιδιά σου για να αποφύγεις τους σκοπέλους θα σας πω με αγάπη! Βγες λίγο από το ρόλο της μαμάς και δες τον κόσμο με τα μάτια του παιδιού σου. Τι παρατηρείς; Μιμήσαι! Μιμήσαι τη μαμά σου, μαθαίνεις μέσα από κείνη, τις γεύσεις, τις μυρωδιές, τη χαρά του φαγητού! Η ισορροπία στη διατροφή σου είναι αναγκαία για να μάθει μέσα από σένα και το δικό σου παιδί! Να μάθει να τρώει υγιεινά αλλά να μάθει και να χαίρεται ένα γλυκό χωρίς τύψεις και ενοχές, να μάθει να μαγειρεύει, να φροντίζει τον εαυτό του με αγάπη. Φτιάξε μνήμες ευχάριστες και διασκεδαστικές γύρω από το φαγητό και σίγουρα το παιδί σου θα τις αναπαράγει και θα τις μεταδώσει και στο δικό του παιδί!

Γουμενάκη Θεανώ Διαιτολόγος Διατροφολόγος Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα

Πηγή: boro.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τo παιδί μου δεν έχει περπατήσει ακόμα… Να ανησυχήσω;

Κατάλληλα παιχνίδια για το παιδί μου, από 9 μηνών μέχρι να ξεκινήσει το σχολείο!