“Μαμά… Βαριέμαι!”

Κάνετε τα πάντα για το παιδί σας; Εκπληρώνετε κάθε επιθυμία του πριν καν το παιδί τη ζητήσει; Αγοράζετε αρκετά παιχνίδια ώστε να έχει πληθώρα επιλογών για να διαλέξει; Έχετε ήδη φροντίσει από την ηλικία των τεσσάρων χρονών ή και από πιο μικρό να γεμίσετε το πρόγραμμα του με εξωσχολικές δραστηριότητες προκειμένου να μη βαριέται; Νομίζετε πως όλα τα παραπάνω είναι σωστά; Λάθος!

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη σημερινή αλλά κυρίως στην ελληνική κοινωνία, είναι οι γονείς να έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως γεμίζοντας το πρόγραμμα του παιδιού τους και φροντίζοντας να μη βαρεθούν ποτέ, είναι το καλύτερο που μπορούν ως γονείς να κάνουν.

Αν θέλετε λοιπόν να κάνετε σωστά της ‘δουλειά’ σας ως γονείς, αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν! Τάμπλετ, υπολογιστής, κινητό, τηλεόραση, άπειρα παιχνίδια ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπου και όποτε το ζητήσουν, είναι μόνο μερικά από τα μέσα που έχουν πρόσβαση τα παιδιά στην καθημερινή τους ζωή. Αν συμπεριλάβουμε και τις ώρες που λείπουν από το σπίτι για κατευθυνόμενες εξωσχολικές δραστηριότητες ή ακόμα και το ίδιο το σχολείο, ο χρόνος που τα παιδιά έχουν να παίξουν ή να βαρεθούν για να βρουν τι πραγματικά τους αρέσει, είναι μηδαμινός.

Ειδικοί που ασχολούνται με την ανάπτυξη του παιδιού, συμβουλεύουν να μη δίνουμε στο παιδί έτοιμες λύσεις κάθε φορά που μας λένε ότι βαριούνται. Το λεγόμενο λοιπόν αίσθημα της βαρεμάρας, βοηθά όχι μόνο μικρούς αλλά και μεγάλους να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να βρουν τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, δηλαδή τη βαρεμάρα εκείνης της στιγμής, κάτι που θα τους βοηθήσει σημαντικά ως μελλοντικοί ενήλικες να παίρνουν την ευθύνη των πράξεων τους, να χειρίζονται τα συναισθήματα τους. Βρίσκοντας τη λύση στη βαρεμάρα, βρίσκουν και τη χαρά στα καθημερινά πράγματα της ζωής και άρα την ευτυχία μακροπρόθεσμα.

Κλείνοντας λοιπόν με μια μικρή συμβουλή προς τους γονείς όταν πελαγώνουν και δεν ξέρουν τι να απαντήσουν στο ‘βαριέμαι’ του παιδιού τους. Όταν ακούτε κάτι τέτοιο από το παιδί σας, αντιμετωπίστε το όπως ακριβώς αντιμετωπίζετε και τον εαυτό σας όταν βαριέται. Πείτε τους πως είναι φυσιολογικό και ότι δεν γίνεται να κάνουμε οπωσδήποτε κάτι όλη την ώρα. Μιλήστε τους και για τον εαυτό σας, πως κι εσείς βαριέστε μερικές φορές και αυτό δεν είναι κακό. Αφήστε τα λοιπόν ελευθέρα να αντιμετωπίσουν όλα τα φυσιολογικά αισθήματα που μπορούν κατά καιρούς να νιώσουν. Μην προσπαθείτε να τα καλύψετε. Είναι αυτό που είναι. Ένα είναι το σίγουρο, πως όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και πως κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Όλα τα παραπάνω, τα κάνουμε για την αμέριστη αγάπη που νιώθουμε για τα παιδιά μας! Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν…

Πρέπει να πεινάσουν για να θελήσουν να ζητήσουν να φάνε και πόσο μάλλον να φάνε υγιεινά. Πρέπει να θέλουν να πάνε μπαλέτο και να τους αρέσει για να τα γράψετε σε σχολή χορού. Πρέπει να πέσουν και ενίοτε να χτυπήσουν για να μάθουν να χειρίζονται σωστά το σώμα τους. Έτσι λοιπόν πρέπει και να βαρεθούν για να αντιμετωπίσουν το αίσθημα αυτό και να βρουν τι θέλουν να κάνουν ή τι δε θέλουν.

Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα, αφήστε τα να βαρεθούν!

‘Τα παιδιά πρέπει να νιώσουν το αίσθημα της πλήξης, της δικής τους πλήξης, ώστε ο κόσμος γύρω να ησυχάσει αρκετά για να μπορέσουν να ακούσουν τον εαυτό τους’
-Dr Vanessa Lapointe

Για το babyradio: Μαριαλένα Νιάκαρη, Τελειόφοιτη Παιδαγωγός προσχολικής Ηλικίας
Let them Play Let them Barefoot