Μαμάδες που θηλάζετε, χαρείτε! Οι ειδικοί λένε «ναι» στο αλκοόλ

Μαμάδες που θηλάζετε, χαρείτε! Οι ειδικοί λένε «ναι» στο αλκοόλ

Μαμάδες που θηλάζετε, προσοχή! Είστε προβληματισμένες και σκέφτεστε πως θα πιείτε ένα ποτήρι σαμπάνια στο πάρτι της παραμονής Πρωτοχρονιάς; Λοιπόν, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Φαίνεται ότι το αλκοόλ κατά την περίοδο του θηλασμού δεν είναι τόσο κακό όσο σας έχουν κάνει να πιστεύετε.

Τα 5 +1 must do’s για τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας

[babyPostAd] Η Melinda Wenner Moyer, επιστήμονας και εξειδικευμένη στην άσκηση του γονικού ρόλου. Πρόσφατα έκανε μία μελέτη αναφορικά με το θηλασμό και το αλκοόλ προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι αναγκαίο για μία νέα μητέρα να βγάζει και να πετάει το μητρικό της γάλα όταν πίνει ένα ποτήρι κρασί. Η ετυμηγορία της; Το ποτό -σε λογικά πλαίσια- δεν βλάπτει το μωρό.
Η Moyer εξηγεί ότι σύμφωνα την ψυχολογία μία πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ διοχετεύεται στο μητρικό γάλα. Για παράδειγμα, αν μία μητέρα βάρους 68 κιλών πιει τέσσερα ποτά, πχ 4 ποτήρια κρασί, και στη συνέχεια θηλάσει το μωρό της το οποίο ζυγίζει 6 κιλά, δίνοντας του περίπου 100 γρ. γάλα, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα του παιδιού θα διαμορφωθεί στο 0,0038%, ποσοστό που θα είχε η μητέρα αν έπινε μία ελαφριά μπύρα.
Μετά από 45 λεπτά, το αλκόλ αρχίζει να εξαφανίζεται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τα επίπεδα συγκέντρωσης του να υποχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Αντί λοιπόν να βγάζετε και να πετάτε το γάλα, η Moyer, προτείνει να περιμένετε για μία ώρα πριν ταΐσετε το μωρό σας και έτσι δεν θα χρειαστεί να πετάξετε το πολύτιμο γάλα θηλασμού. Παράλληλα, η επιστήμονας ισχυρίζεται ότι υπάρχει περισσότερο φυσικό αλκοόλ σε κάποιους χυμούς φρούτων σε σχέση με αυτό που περιέχει το μητρικό γάλα όταν μία γυναίκα πιει δύο ποτά.
Το άλλο καλό νέο είναι ότι το πιο τοξικό συστατικό του αλκοόλ -η ακεταλδεϋδη- δεν μεταφέρεται στο μητρικό γάλα.

Τι ισχύει τελικά με τη μπύρα και το θηλασμό;

Είναι ρεαλιστικό να ζητά κάποιος από τις γυναίκες να απέχουν από το αλκοόλ για δύο χρόνια, όσο δηλαδή προτείνει για τον θηλασμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Πολλοί υποστηρικές του θηλασμού λένε όχι και υποστηρίζουν ότι οι μαμάδες δεν θα πρέπει να αισθάνονται τύψεις όταν καταναλώνουν μια φορά στο τόσο ένα ποτό. Για χρόνια οι ειδικοί του θηλασμού, όπως ο Dr. Jack Newman, επιβεβαίωναν ότι η μητέρα που θηλάζει μπορεί να πιει ένα ή δύο ποτά. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριζε ότι η απαγόρευση του αλκοόλ αποτελεί έναν ακόμη τρόπο για να γίνεται άσκοπα η ζωή των μαμάδων πιο δύσκολη.
Συγκεκριμένα έγραψε: «Η λογική κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει να απαγορεύεται. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των περισσότερων φαρμάκων, ελάχιστο αλκοόλ μεταφέρεται μέσα από το γάλα. Η μητέρα μπορεί να πιει ένα ποτήρι και να συνεχίσει το θηλασμό όπως κάνει συνήθως.»
Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το ποτό εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, κυρίως για τις νέες μαμάδες, όπως η αυξημένη πιθανότητα πτώσης, η υπνηλία ή ακόμη και το ενδεχόμενο λιποθυμίας. Το ποτό αποτελεί μία προσωπική απόφαση σε κάθε περίοδο της ζωής του ανθρώπου. Αν ένα ποτήρι κρασί κατά την περίοδο του θηλασμού σας κάνει να νιώσετε τύψεις, τότε απλά μην το πιείτε. Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να γιορτάσετε τον ερχομό του νέου έτους με ένα ποτήρι σαμπάνια, τότε…στην υγειά σας!

Της Ελένης Μάνου

Πηγή: babyads.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πιο γρήγορες οι υιοθεσίες μετά από τροπολογία στη Βουλή!

O,τι είναι δικό σου είναι και δικό μου αγάπη μου!