Μαρτυρικά βάπτισης: τι συμβολίζουν;

Μαρτυρικά βάπτισης

Ως καλεσμένοι σε βάπτιση τα έχετε ήδη «φορέσει». Ως νονός τα έχετε ήδη αγοράσει. Αλλά ίσως δεν ξέρετε τι συμβολίζουν τα μαρτυρικά, τα μικρά αυτά «κοσμηματάκια» μιας βάπτισης.

Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά σταυρουδάκια με την κορδελίτσα και την καρφίτσα που φορούν όσοι καλεσμένοι μιας βάφτισης, προκειμένου να επικυρώσουν την παρουσία τους στο ιερό μυστήριο και την «είσοδο» του νεοφώτιστου στη Χριστιανοσύνη.

Στις μέρες μας, βέβαια, τα μαρτυρικά έχουν αλλάξει λίγο μορφή και μπορεί να είναι βραχιολάκια με ματάκια, χαντρούλες κ.ά αντί για τον κλασικό σταυρό ή τη μορφή της Παναγίας και του Χριστού που είχαν παλιότερα.

Τα μαρτυρικά αγοράζονται (σε πενηντάδες συνήθως) από το νονό μαζί με τα υπόλοιπα βαπτιστικά ρούχα και αξεσουάρ (λαδόπανα, πετσέτες, λαμπάδα κλπ) και συνήθως είναι συνδυασμένα χρωματικά και στιλιστικά για ένα αρτιότερο αποτέλεσμα.

Μοιράζονται δε κατά τη διάρκεια του μυστηρίου από μικρά κοριτσάκια σε όλους τους καλεσμένους που τα φορούν ως και το τέλος της βάπτισης στο πέτο (αν πρόκειται για καρφίτσα) ή στο χέρι (αν πρόκειται για βραχιολάκι).

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν διαφορετικά μαρτυρικά για τους άντρες και τις γυναίκες, καταλήγοντας συχνά σε βραχιολάκια για τις κυρίες και μαρτυρικά τύπου «μπεγλέρι» για τους κυρίους.