Μάτι και Κινέτα, ένας χρόνος μετά – 23 Ιουλίου

Στις 23 Ιουλίου του 2018 ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, η μία στην Κινέττα και η άλλη στην ανατολική Αττική και άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες, καμένα δάση, σπίτια, επιχειρήσεις, όνειρα.

Στόχος του άρθρο δεν είναι να θυμηθούμε το τι έγινε αλλά να μάθουμε από το ό,τι έγινε. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο ή να επουλώσουμε τις πληγές. Μπορούμε να αναλογιστούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε μια νέα παρόμοια καταστροφή και να αναλάβουμε το δικό μας μέρος ευθύνης. Γιατί το σίγουρο είναι ότι κάθε μέρα υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την πρόκληση μιας πυρκαγιάς, και σίγουρα κάθε μέρα κάποιος κάνει κάτι που αποτρέπει μια καταστροφή.

Όταν κάποιος κουρεύει και μαζεύει τα ξερά χόρτα ή καθαρίζει το χωράφι του από σκουπίδια βοηθάει στο να αποτραπεί μια καταστροφή. Όταν κάποιος επισκέπτεται ένα δάσος και δεν καπνίζει βοηθάει στο να αποτραπεί μια καταστροφή. Είναι μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, αν το θελήσουμε.

Αντίστοιχα, με το σεισμό που έγινε στην περιοχή της Αθήνας πριν από λίγες ημέρες. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα στοιχεία της φύσης, το αν θα γίνει σεισμός ή όχι, όπως δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν κάποιος άλλος βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα κάπου, μια μέρα που δεν θα έπρεπε. Είναι αδύνατον να το ελέγξουμε.

Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εμείς σε τέτοιες περιπτώσεις πριν γίνουν και ενώ εκδηλώνονται αυτά τα φαινόμενα. Για σεισμό πήραμε πληροφορίες πρόσφατα και ήδη πολλοί από εμάς έκαναν τις κινήσεις προφύλαξης που μπορούν να κάνουν –έφτιαξαν ήδη το οικογενειακό τους πλάνο.

Αντίστοιχα, έχουμε λάβει τις αντίστοιχες πληροφορίες για τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είναι μέρος της οικολογίας των δασικών οικοσυστημάτων, είναι φαινόμενο σύνθετο που ακολουθεί τους νόμους της φύσης. Η πλήρης εξάλειψη των δασικών πυρκαγιών, είναι αδύνατη και αποτελεί ουτοπία έστω και αν υπήρχε ο πιο τέλειος αντιπυρικός σχεδιασμός, μας λένε οι επιστήμονες, η πυροσβεστική και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Αν δεν έχεις μάθει ήδη τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση πυρκαγιάς, καλό θα ήταν να διάβαζες, έστω και διαγώνια, τις σχετικές οδηγίες.

Κλείνουμε με τη φωνή του Νίκου Μαστοράκη σε αποκλειστικά πλάνα του Αλέξη Αλεξίου (Flygreecedrone) από το Μάτι και την «κακιά στιγμή»…

σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε πληκτρολογήστε το όνομά σας εδώ