Μαία: Τι είναι και ποια τα καθήκοντά της;

Ο κόσμος χρειάζεται μαίες τώρα περισσότερο από ποτέ…

Ρωτώντας πολλές γυναίκες τι θυμούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού τους, οι περισσότερες αν όχι όλες απαντούν τη μαία τους.

Ο ρόλος της μαίας αντιπροσωπεύει μια γυναίκα αποφασιστική, δραστήρια με έντονη προσωπικότητα γεμάτη όμως ευαισθησίες, που σκοπό της έχει να βοηθήσει οποιαδήποτε γυναίκα να γεννήσει το παιδί της, σεβόμενη τη γυναίκα σε όλες τις διαστάσεις της ύπαρξής της, προσφέροντας στην επίτοκο ένα ήρεμο περιβάλλον που της επιτρέπει να αφουγκραστεί τον ρυθμό και τις ανάγκες του σώματός της έτσι ώστε να συμμετάσχει ενεργητικά στη γέννηση του παιδιού της.

Ο ρόλος της μαίας είναι υποστηρικτικός και καθοδηγητικός. Πρωταγωνιστές του τοκετού είναι η επίτοκος και το έμβρυο.

Η μαία οφείλει να υποστηρίζει ψυχολογικά τη σχέση μητέρας και νεογνού, καθώς εκείνη εξελίσσεται μέσω διαδικασιών όπως ο τοκετός και ο θηλασμός, προσφέροντας ολιστική φροντίδα και στους δύο χωρίς να ξεχνά τους φόβους, τις πεποιθήσεις και τις ξεχωριστές ανάγκες τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μετανάλυση στην Cochrane σε 12.276 γυναίκες, στην οποία έγινε σύγκριση της φροντίδας από μαία και της φροντίδας από τον μαιευτήρα/γυναικολόγο, βρέθηκε ότι η φροντίδα από μαία έχει καλύτερα περιγεννητικά αποτελέσματα (μείωση καισαρικών τομών, αύξηση ποσοστών μητρικού θηλασμού, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις γυναίκες για την φροντίδα που λαμβάνουν κ.α).

Οι μαίες λαμβάνουν τετραετή εκπαίδευση από τα τμήματα Μαιευτικής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πτολεμαΐδα).

Πιο συγκεκριμένα τα καθήκοντα των μαιών είναι:

Να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες και συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού σε όλες τις οικογένειες. Επίσης, μπορούν να διοργανώνουν προγράμματα προετοιμασίας των γονέων και πλήρης προετοιμασία για τον τοκετό, καθώς και παροχή συμβουλών στον τομέα της υγιεινής και της διατροφής.

Να κάνουν διάγνωση της κύησης και κλινική παρακολούθηση της φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

Να παρέχουν συμβουλευτική παροχή οδηγιών για τις απαραίτητες εξετάσεις με σκοπό την όσο γίνεται έγκαιρη διάγνωση κάθε εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου και παραπομπή της σε ιατρό.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού οφείλουν να παρακολουθούν το έμβρυο με κατάλληλα κλινικά και τεχνικά μέσα καθώς και να φροντίζουν την επίτοκο και να τη βοηθούν σε ότι χρειάζεται.

Να εκτελέσουν τον φυσιολογικό τοκετό και όταν απαιτείται να κάνουν περινεοτομή και συρραφή περινέου μέχρι 2ου βαθμού. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να διενεργήσουν τοκετό ισχιακής προβολής.

Να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια οποιασδήποτε παθολογίας είτε της επιτόκου είτε του εμβρύου, που απαιτούν παρέμβαση γιατρού και να συνεργαστούν μαζί του σε περίπτωση μαιευτικής επέμβασης.

Να φροντίσει και να εξετάσει το νεογνό μετά τον τοκετό και να λάβει όλα τα μέτρα που επιβάλλονται σε περίπτωση ανάγκης.

Στη διάρκεια της λοχείας οφείλει να ελέγχει την πρόοδο της υγείας της μητέρας για 6 εβδομάδες και του νεογνού μέχρι την 28η ημέρα, να συμβουλεύει τη μητέρα για τη σωστή φροντίδα του βρέφους ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εξέλιξη του νεογέννητου.

Να προάγει το μητρικό θηλασμό και να υποστηρίζει τις μητέρες κατ’ οίκον μετά τον τοκετό.

Ο πολυδιάστατος ρόλος της μαίας βασίζεται στη συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής, στον σεβασμό προς αυτήν και την εμπιστοσύνη στη φύση και τη δύναμη του γυναικείου σώματος.

Κατερίνα Γεωργακούλα, μαία