Μεγαλώνοντας αξιόλογα 2χρονα!

Μεγαλώνοντας αξιόλογα 2χρονα!

αξιόλογα 2χρονα

Η ενσυναίσθηση, η γενναιοδωρία, η ειλικρίνεια, η υπευθυνότητα και ο σεβασμός – το να μάθετε στο 2χρονο παιδί σας να είναι ένας καλός άνθρωπος δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Αλλά όλες αυτές οι αξίες ξεκινούν από το σπίτι, όπου το παράδειγμά σας είναι το κλειδί.

Διδάσκοντας την ενσυναίσθηση

Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων. Ονομάστε τα συναισθήματα του παιδιού σας και αφήστε το να ξέρει πως νιώθετε και εσείς και ακούστε πραγματικά αυτά που θέλουν να πουν. Με αυτόν τον τρόπο μόνο, θα είναι σε θέση να κατανοήσει και τα συναισθήματα των υπολοίπων.

Να θυμάστε! Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν ότι κάποιος ενδιαφέρεται και ακούει αυτά που νιώθουν. Έτσι νιώθοντας περισσότερη ασφάλεια με εσάς, θα δείχνουν εμπάθεια απέναντι στους άλλους.

Διδάσκοντας τη γενναιοδωρία

Αν θέλεις να δείξεις γενναιοδωρία κάντο μυστικά. Δεν χρειάζεται να δείχνουμε την γενναιοδωρία μας και να περιμένουμε αναγνώριση και έπαινο. Αν έχουμε κάνει κάποιον άνθρωπο ευτυχισμένο με την γενναιοδωρία μας το ξέρουμε εμείς και αυτό είναι αρκετό.Η ευχαρίστηση που θα νιώσουμε μέσα μας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Διδάσκοντας την ειλικρίνεια

Κράτησε την υπόσχεσή σου και πρόσεχε τα λεγόμενά σου. Ο λόγος μας επηρεάζει και την ζωή μας και τις ζωές των άλλων. Πάντα να είστε ειλικρινείς και να τηρείτε τον λόγο σας.

Αν το παιδί ξέρει οτι μπορεί να σας εμπιστευτεί αλλά ταυτόχρονα οτι το εμπιστεύεστε και εσείς, τότε θα έχετε βάλει τα θεμέλια για να αναθρέψετε έναν ειλικρινή άνθρωπο.

Ένας νηπιαγωγός μας τονίζει τη σημασία της υπευθυνότητας για τα παιδιά μας

Διδάσκοντας την υπευθυνότητα

Για να ενσταλάξετε το αίσθημα της ευθύνης σε ένα 2χρονο, θα πρέπει να το συναντήσετε στα μισά του δρόμου: Επιλέξτε κατάλληλα για την ηλικία του καθήκοντα, δημιουργήστε ρουτίνες, καθώς και ένα σύστημα για να παρακολουθείτε τις επιτυχίες του.

Οι γονείς σήμερα, κυρίως επειδή οι ίδιοι μεγάλωσαν ως υπεύθυνα άτομα, προσπαθούν να μην δυσκολεύουν τα παιδιά τους (όπως δυσκολεύτηκαν οι ίδιοι) και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι όλες τις ευθύνες. Με αυτόν τον τρόπο όμως περιορίζουμε την ανάπτυξη των παιδιών μας και δεν τα αφήνουμε να εξελιχθούν.

Διδάσκοντας το σεβασμό

Όλα τα παιδιά δοκιμάζουν τα γονεϊκά όρια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διδάξετε στο 2χρονο σας να σέβεται τους άλλους. Ξεκινήστε με τα βασικά: “ευχαριστώ”, “παρακαλώ” και “συγγνώμη” και συνεχίστε με τον σεβασμό των ηλικιωμένων και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς.

Είναι σημαντικό να σέβονται τους άλλους αλλά και να απαιτούν τον σεβασμό από εκείνους.Μην τους λέτε να είναι ευγενικοί αλλά να παλεύουν για τον σεβασμό και για το δίκιο των άλλων.

Και να θυμάστε! Εσείς δίνετε το παράδειγμα στα παιδιά σας! 

Βabyradio – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές τις αξίες πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας μέχρι την ηλικία των 12!

Ποιες αξίες μπορεί να έχει αφομοιώσει μέχρι τα 5 του χρόνια;