Μεγαλώνουμε τους ενήλικες του μέλλοντος
Την έκφραση «Aha moment» την πρωτοάκουσα από την Όπρα. Η Όπρα μιλάει συχνά σε αυτά τα «aha moments» που έχουμε όλοι στη ζωή, δηλαδή στις στιγμές «αποκάλυψης» που συνειδητοποιούμε κάτι και λέμε «Aha! Αυτό είναι. Εύρηκα!»
Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου
[babyPostAd]Θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τη λάμπα που ανάβει πάνω από το κεφάλι του ήρωα σε ένα καρτούν!
Τις προάλλες άκουγα μια παλιά συνέντευξη που είχε πάρει ο Anthony Robbins από τον προπονητή του μπάσκετ John Wooden. Είναι σπουδαίο να μπορείς να ακούς θρυλικές προσωπικότητες να μοιράζονται τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους για τη ζωή.
Κάποια στιγμή αναφέρθηκε στον δικό του παλιό προπονητή του μπάσκετ Piggy Lambert. Στο τέλος μιας χρονιάς που ήταν γεμάτη επιτυχίες, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Lambert αν ήταν περήφανος για τη δουλειά που είχε κάνει εκείνη τη χρονιά. Και εκείνος απάντησε: «Δε θα το γνωρίζω για 20 χρόνια. Σημασία έχει τι θα κάνουν οι αθλητές σου αφού φύγουν από την επίβλεψή σου. Αυτό θα καθορίσει αν έχεις κάνει καλή δουλειά ή όχι.»
Φαντάζομαι ότι οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι προπονητές που διαβάζουν αυτές τις γραμμές συσχετίζονται ιδιαίτερα με αυτή τη σκέψη. ΤΟ ίδιο όμως (αν όχι περισσότερο) θα πρέπει να συσχετιστούμε κι εμείς οι γονείς! Τεράστιο Aha moment! Καμιά φορά ξεχνάμε πόσο σημαντικά είναι αυτά που κάνουμε κάθε μέρα για τα παιδιά μας. Ακόμα και τα απλά καθημερινά, ακόμα και το μαγείρεμα, το βραδινό καληνύχτισμα ή ο χρόνος που αφιερώνουμε για να δούμε μαζί τους το αγαπημένο τους youtube βίντεο.
Ξεχνάμε ότι οι συζητήσεις που κάνουμε σήμερα με τα παιδιά μας διαμορφώνουν το τρόπο σκέψης τους και ότι η επίδρασή που έχουμε στη ζωή τους θα διαρκέσει μια ζωή. Μεγαλώνουμε τους ενήλικες του μέλλοντος. Μεγαλώνουμε τους συζύγους ή τις συζύγους άλλων ανθρώπων. Μεγαλώνουμε τους γονείς των μωρών που θα γεννηθούν σε τη δεκαετία του 2020, του 2030 ή και αργότερα.
Έτσι, όταν το βράδυ πέφτουμε για ύπνο κουρασμένοι νιώθοντας ότι η μέρα έφυγε και «δεν κάναμε τίποτα», ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι τίποτα από αυτά που κάνουμε για τα παιδιά μας δεν πηγαίνει χαμένο. Απλά θα φανεί σε 20 χρόνια.