Μέλλουσα μαμά στο τιμόνι!

Μέλλουσα μαμά στο τιμόνι!

«Είναι ασφαλές να οδηγώ τώρα που είμαι έγκυος;» αναρωτιέστε, ιδιαίτερα αν χρειάζεται να οδηγείτε καθημερινά και μάλιστα για αρκετή ώρα,  για να πάτε στο γραφείο ή σε διάφορες άλλες υποχρεώσεις.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, ο γυναικολόγος σας είναι αυτός που θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, αφού η απάντηση εξαρτάται από την  κάθε περίπτωση. Παραδείγματος χάρη…

Πριν πιάσετε το τιμόνι…
Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε αν είστε έγκυος και οδηγείτε. 

Τι να προσέχετε στην οδήγηση…
Το γνωρίζετε ήδη ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να είστε περισσότερο προνοητική σχετικά με πιθανούς κινδύνους. Όταν οδηγείτε λοιπόν, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Μην πας στην δουλειά μαμά…

Aπαγορεύεται η οδήγηση αν:

Ποτέ χωρίς τη ζώνη σας!
Μπορεί, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που η κοιλίτσα μεγαλώνει, να νιώθετε ότι η ζώνη, σας καταπιέζει, όμως δε θα να παραλείπετε να τη φοράτε σε κάθε μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζώνη του αυτοκινήτου συμβάλλει στην προστασία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου κατά τη διάρκεια ατυχήματος.

Οι δύο τροχοί επιτρέπονται;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγετε γενικά τις μετακινήσεις με δίκυκλα. Δεν κινδυνεύετε τόσο από τους κραδασμούς, όσο από ένα πέσιμο ή ένα ατύχημα, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την εγκυμοσύνη.

Και με τα ταξίδια τι γίνεται;
Το πράσινο φως για το αν μπορείτε να ταξιδέψετε ή όχι θα σας το  δώσει ο γυναικολόγος σας. Πάντως, μεγάλο ρόλο παίζει και ο μήνας της κύησης αφού οι πιο επικίνδυνοι θεωρούνται οι πρώτοι και οι τελευταίοι μήνες.

Ακόμα πάντως και αν δεν οδηγείτε εσείς και στο τιμόνι είναι ο σύντροφός σας, θα  πρέπει να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια, που διαρκούν πάνω από πέντε-έξι ώρες. Σε  περίπτωση που ο προορισμός είναι μακρινός θα πρέπει να προγραμματίσετε να κάνετε πολλές στάσεις με το αυτοκίνητο.

Επίσης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση πριν ταξιδέψετε να ενημερωθείτε για τον καιρό, καθώς ένα ταξίδι με κακοκαιρία ανεβάζει το ρίσκο οδικού ατυχήματος. Από την άλλη, δε θα πρέπει να ταξιδεύετε σε συνθήκες ζέστης (π.χ. μεσημεριανές ώρες), ιδιαίτερα αν το αυτοκίνητο δεν έχει κλιματιστικό, γιατί κινδυνεύετε να αναπτύξετε υπέρταση της εγκυμοσύνης.

Αν πάλι υποφέρετε από ναυτία λόγω της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Αν παρόλα αυτά χρειάζεται να ταξιδέψετε, φροντίστε να έχετε γευματίσει δυο ώρες πριν το ταξίδι με στεγνές τροφές. Πάρτε επίσης μαζί σας σνακ, όπως φρυγανιές ή κράκερς, για να μη μένει το στομάχι σας πολύ ώρα άδειο. Πίνετε τακτικά νερό (αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες), για να μην αφυδατωθείτε.

Πηγή: happymom.gr

Διαβάστε ακόμη:

Εγκυμοσύνη και οδήγηση : Είναι ασφαλές να φοράω ζώνη στο αυτοκίνητο;

39 ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη!