Μετά τη Γέννα: 10+1 πράγματα που δε γνωρίζεις!

Μετά τη Γέννα: 10+1 πράγματα που δε γνωρίζεις!

Λένε πως τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει γι αυτή τη μοναδική στιγμή που θα φέρεις για πρώτη φορά στον κόσμο το παιδί σου. Όσα κι αν διαβάσεις γύρω από το θέμα. Όση έρευνα κι αν κάνεις. Όσες ερωτήσεις κι αν θέσεις σε φίλους και στο γιατρό σου. Όσες συμβουλές κι αν ζητήσεις από άλλες μαμάδες, που έζησαν αυτή την εμπειρία… Κακά τα ψέματα, αυτή η στιγμή είναι μοναδική κι η κάθε γυναίκα πρέπει να τη βιώσει για να το καταλάβει.

Τι γίνεται όμως μετά τη ΓΕΝΝΑ;

Ο τοκετός τελείωσε, όλα πήγαν καλά, αλλά τώρα πρέπει να περάσεις αυτές τις λίγες μέρες στο μαιευτήριο, μέχρι να συνέρθεις και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Παρακάτω ακολουθούν 10+1 πράγματα που θα συναντήσεις ή θα συνειδητοποιήσεις μετά τη γέννα, κατά την παραμονή σου στο μαιευτήριο, μέχρι να πάρεις το πολυπόθητο εξιτήριο για να επιστρέψεις στο σπίτι σου μαζί με το νεογέννητο αγγελούδι σου.

Διάβασε και προετοιμάσου.

1.Η ακατάπαυστη εφίδρωση

Κάνει ζέστη εδώ μέσα ή εμένα μου φαίνεται; Αυτή ήταν η πιο συχνή ερώτηση που έκανα, καθημερινά, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε καμιά περίπτωση όμως δε φανταζόμουν, ότι θα περνούσα μέρες και νύχτες με απίστευτη εφίδρωση, μετά τον τοκετό, αποτέλεσμα όπως φαίνεται των ορμονών μου που προσπαθούσαν να επανέλθουν στην φυσιολογική τους κατάσταση, βοηθώντας παράλληλα να αποβληθεί όλο το νερό που είχε παρακρατηθεί στο σώμα μου, προ-τοκετού.

Μην ντρέπεστε λοιπόν να ζητήσετε από τις νοσοκόμες να σας αλλάζουν τα σεντόνια συχνά.

2. Οι συσπάσεις του τοκετού μετά τον τοκετό

Θήλαζα το μωρό μου, θυμάμαι, όταν με χτύπησε η πρώτη σύσπαση. Ένας πολύ γνωστός πόνος που, λιγότερο από ένα 24 πριν, είχα βιώσει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Κάποιος μου κάνει πλάκα σκέφτηκα. Δεν είναι δυνατόν.

Αποδείχθηκε τελικά πως οι συσπάσεις αυτές που εμφανίζονται μετά τον τοκετό, βοηθούν την μήτρα να μικρύνει και πάλι έως ότου επανέλθει τελικά στην αρχική της κατάσταση. Και όσο σαδιστικό και αν ακούγεται άλλο τόσο φυσιολογικό είναι.

3. Το να έχεις το νεογέννητο μωρό σου στο ίδιο δωμάτιο μετά τον τοκετό είναι δύσκολο.

Τα οφέλη του να έχεις το μωρό σου στο ίδιο δωμάτιο με σένα, συνεχώς, σε αντίθεση με το να περνάει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας στην αίθουσα νεογνών, δεν συγκρίνονται. Έτσι πίστευα κι εγώ τουλάχιστον και ήμουν 100% σίγουρη ότι αυτό θα επιλέξω, μέχρι την πρώτη νύχτα που μείναμε οι δυο μας.

Αφού πέρασαν κι εγώ δεν ξέρω πόσες συνεχόμενες ώρες, με εμένα λίγες ώρες λεχώνα κι ένα μωρό που έκλαιγε, σταμάταγε και μετά έκλαιγε και πάλι, -γιατί αυτό είναι το φυσιολογικό για ένα νεογέννητο-, μια νοσοκόμα ήρθε για βοήθεια. Θυμάμαι της είπα, «Αν μπορέσω να κοιμηθώ λίγο για να ξεκουραστώ, είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρω.» Αλλά φαίνεται πως δεν έπιασε το νόημα. Και η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου δεν άντεξα άλλο και της ζήτησα να πάρει το μωρό για λίγες ώρες στη αίθουσα νεογνών. Ένιωσα τόσο ένοχη εκείνη τη στιγμή. Σαν αυτή να ήταν η πρώτη μου αποτυχία στο μονοπάτι της μητρότητας. Τουλάχιστον, μέχρι που ανακάλυψα ότι χιλιάδες άλλες μαμάδες κάνουν ακριβώς το ίδιο. Οποιαδήποτε στιγμή λοιπόν χρειαστείτε βοήθεια, μη διστάσετε να τη ζητήσετε.

4. Δε θα μπορείς να ξεχωρίσεις το μωρό σου από τα υπόλοιπα

Όταν θα έρθει η μέρα που θα πάρεις εξιτήριο, αν περάσεις από την αίθουσα νεογνών για να πάρεις το μωρό σου, δεν πρόκειται να το ξεχωρίσεις ανάμεσα στα υπόλοιπα. Μην θορυβηθείτε. Δεν αποτελεί ένδειξη ότι δεν είστε καλό γονιός. Απλά, όλα τα μωρά μοιάζουν μεταξύ τους.

5. Ο σύντροφός σου θα δει τα πάντα

Αν ο σύντροφός σας αποφασίσει να παρευρεθεί στη διάρκεια του τοκετού, να είστε σίγουρη ότι θα δει τα πάντα, και αυτό δεν είναι και το πιο ευχάριστο.

Εκείνες οι ταινίες που βλέπεις ότι πριν καλά, καλά βγει ολόκληρο το μωρό, ακούγεται και το πρώτο κλάμα, ξεχάστε τις. Τα μωρά δεν κλαίνε το πρώτο δευτερόλεπτο που θα έρθουν στον κόσμο. Σε κάποιες περιπτώσεις παίρνει μέχρι και ένα λεπτό έως ότου πάρουν την πρώτη ανάσα και άρα ακουστεί το πρώτο κλάμα. Μόνο που αυτό το λεπτό, εσάς θα σας φανεί σαν μια αιωνιότητα.

Οι γυναίκες βιάζονται να φύγουν από το μαιευτήριο μετά τη γέννα

7. Η γραφειοκρατική χαρτούρα που πρέπει να συμπληρώσεις

Πριν λίγες ώρες γέννησες και ακόμα δεν έχεις αντιληφθεί την μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου. Το σώμα σου σε πονάει παντού, βρίσκεσαι σε έναν άγνωστο χώρο και προσπαθείς να συνέρθεις και ξαφνικά, σαν να μη έφτανα όλα τα υπόλοιπα, κρατάς στα χέρια σου ένα μεγάλο πακέτο εγγράφων, το οποίο πρέπει να συμπληρώσεις, αφού πρώτα διαβάσεις και κατανοήσεις. Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται να στεναχωριέσαι. Ακόμα κι αν ξεχάσεις κάτι, επειδή το μυαλό σου θα γυρίζει συνέχεια εκεί, όλα τα σημαντικά πράγματα, θα σου έρχονται ξανά και ξανά στο νου.

8. Η κοιλιά σου θα μοιάζει περίεργη μετά τον τοκετό

Ενώ όλο αυτό το διάστημα που η κοιλιά σου φούσκωνε και τεντωνόταν για να χωρέσει μέσα έναν νέο άνθρωπο, που καθώς μεγάλωνε, γύριζε, στριφογύριζε και κλοτσούσε, εσένα το μόνο που σε ένοιαζε, ήταν να πάνε όλα καλά. Τώρα όμως που γέννησες και την κοιτάς, δε σου μοιάζει πλέον και τόσο φυσιολογική. Αυτό που μέχρι πρότινος ήταν τεντωμένο και σφιχτό, τώρα σου θυμίζει ζυμαράκι. Να είσαι προετοιμασμένη λοιπόν ότι η κοιλιά σου δεν θα ξεφουσκώσει αμέσως και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να επανέλθει, αν επανέλθει πλήρως, στην προηγούμενη μορφή της. Με λίγα λόγια, όταν φύγεις από το μαιευτήριο θα μοιάζεις ακόμα σαν πολλών μηνών έγκυος.

9. Οι χαρούμενοι επισκέπτες που έρχονται να σε συγχαρούν θα σε κουράσουν

Άσχετα με το πως ένιωθες την πρώτη μέρα που γέννησες, την επόμενη μέρα θα διαπιστώσεις ότι όλος αυτός ο κόσμος που έρχεται με χαρά να σε δει και να σε συγχαρεί -φίλοι, συγγενείς, ξαδέρφια, θείες, συνάδελφοι- θα πάψουν να είναι επιθυμητοί. Καθώς το σώμα σου θα χαλαρώνει, η εξάντληση θα αρχίσει να σε καταλαμβάνει. Θα ιδρώνεις λόγω των ορμονών, το στήθος σου θα είναι πρησμένο από το γάλα, οι συσπάσεις θα εμφανίζονται σε ανύποπτο χρόνο κι εσύ δε θα έχεις καμιά διάθεση για επισκέψεις. Θυμήσου λοιπόν να πεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα να σε επισκεφτούν όταν θα έχεις φύγει από το νοσοκομείο. Όταν θα έχεις επιστρέψει στο σπίτι σου και θα έχεις τακτοποιηθεί.

10. Οι συνεχείς επισκέψεις για έλεγχο από νοσοκόμες και ιατρικό προσωπικό

Άλλος ένας λόγος για να περιορίσεις τις επισκέψεις των δικών σου ανθρώπων, είναι ο απεριόριστος αριθμός επισκέψεων που θα δεχτείς από νοσοκόμες και ιατρικό προσωπικό, που θα περνούν τακτικά για να σε ελέγξουν, να σου αλλάξουν σεντόνια, να φέρουν και να πάρουν το δίσκο με το φαγητό. Οι επισκέψεις από το προσωπικό για να μαζέψουν σκουπίδια, να καθαρίσουν το δωμάτιο και το μπάνιο, να αλλάξουν πετσέτες. Όταν, το μόνο που θα θέλεις εσύ, θα ‘ναι να σε αφήσουν λίγο ήσυχη για να κοιμηθείς.

11. Κανείς δε θα σου πει όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φροντίδα του μωρού σου

Θα πίστευε κανείς, ότι με όλο αυτό το συνεχές πήγαινε έλα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, τις μέρες παραμονής σου στο μαιευτήριο, όταν θα έφθανε η μέρα να πάρεις εξιτήριο, θα ήσουν πλήρως εξοπλισμένη με όλη την απαραίτητη γνώση για να φροντίσεις το μωρό σου σωστά. Νομίζεις.

Εκτός και αν έχεις ζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια, αν έχεις παρακολουθήσει κάποια ομάδα πριν τον τοκετό, αν είχες απευθυνθεί σε πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού, αν είχες τη δική σου μαία, την οποία φυσικά πλήρωσες, δεν θα ξέρεις τίποτα. Από το άλλαγμα της πάνας, τις ώρες ύπνου, τη συχνότητα των γευμάτων μέχρι τον τρόπο που θα θηλάσεις ή ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κρατήσεις το μωρό για να ρευτεί. Με λίγα λόγια, δε θα γνωρίζεις τα στοιχειώδη για το πως να φροντίσεις κατάλληλα αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα. Θα πρέπει τώρα να τα μάθεις.

Πηγή: mommyandthecity.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σεξ μετά τη γέννα: Ναι ή όχι;

Η μαμά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα