Μη ζητάς συγγνώμη…Αν δεν το εννοείς!

Οι περισσότεροι από εμάς ειδικά όσοι έχουμε πάνω από ένα παιδί όταν υπάρξει τσακωμός θέλοντας να τελειώσουμε την παρεξήγηση όσο πιο σύντομα γίνεται “αναγκάζουμε” τα παιδιά να ζητήσουν συγνώμη χωρίς να είναι καθόλου πειστικός ο τρόπος έκφρασης τους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Laura Markham, οι αναγκαστικές συγνώμες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αν ρωτήσετε τα παιδιά τι πιστεύουν για αυτή την πρακτική, είναι τα πρώτα που θα μας πουν ότι αυτές οι συγνώμες δεν έχουν κανένα νόημα.

Αναγκάζοντας κάποιον να πεί την λέξη “Συγνώμη” λαμβάνει όχι μόνο λάθος μαθήματα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα ουσιαστικά. Μετά απο πολλές έρευνας που αφορούν σχέσεις ζευγαριών, όταν το άτομο αισθάνεται ότι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη πριν να είναι έτοιμος, δεν βοηθά στην αποκατάσταση του προβλήματος, δήλωσε η Markham και πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, όταν πρόκειται για φίλους και αδέλφια.

Όταν η μαμά ζητά συγγνώμη στα παιδιά της… Τι διδάσκει σε αυτά;

Τι μπορούμε να κάνουμε?

1. Δίνουμε έμφαση στο να βοηθήσουμε τα παιδιά να επικοινωνήσουν 

Αν ακολουθήσετε τις πρακτικές του να βοηθήσετε τα παιδιά να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, να ακούσουν ο ένας στον άλλο, και να επαναλάβουν αυτό που άκουσαν τον αδελφό-ή να τους λέει, τα παιδιά θα αρχίσουν να εξομαλύνουν τις διαφορές τους σε ένα βαθύτερο επίπεδο, έτσι ώστε η συγγνώμη να γίνεται σχεδόν περιττή, όπως και με τους ενήλικες, γράφει στο βιβλίο της η Markham.

2. Περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει η οργή.

Εάν το παιδί θέλει να πει συγγνώμη, αφήστε το να εκφραστεί. Αν εξακολουθεί να ακούγεται θυμωμένο, καταστήστε σαφές ότι δεν θέλετε να ζητήσει συγγνώμη μέχρι που να το εννοεί. Πείτε κάτι όπως “εγώ δεν θα ζητήσω να πείς κάτι που δεν το πιστεύεις, γιατί δεν νομίζω ότι θα αισθανθεί κάποιος καλύτερα με αυτό τον τρόπο”.

3. Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να “φτιάξουν τα πράγματα” από μόνα τους.

Αυτό δεν σημαίνει θα δώσουμε στο παιδί να καταλάβει ότι υπάρχει “συνέπεια” για την πράξη του. Το ενθαρρύνουμε να επιλέξει τι θα μπορούσε να κάνει για να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Μπορείτε να του δώσετε ιδέες, γράφοντας μια ωραία κάρτα, για το σπασμένο παιχνίδι. Η Markham καθοδηγεί τους γονείς να πούν, “Ξέρω ότι θα βρείς το τέλειο πράγμα που πρέπει να κάνεις” και να φύγουν από το δωμάτιο.

4. Δώστε το παράδειγμα 

Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς πώς να διορθώνουν την ρήξη στις σχέσεις αναφέρει η Markham, γι ‘αυτό είναι στο χέρι μας να είμαστε σίγουροι ότι οι απολογίες μας είναι ειλικρινείς. Δεν πρέπει να λειτουργούμε απερίσκεπτα, και να λέμε αυτές τις δύο σημαντικές λέξεις ανούσια.

Πηγή: 4moms.gr

Διαβάστε ακόμη:

«Ανεπιθύμητη» εγκυμοσύνη: Συγγνώμη που δεν σε ήθελα…

Τι διδάσκει στα παιδιά της η μαμά όταν ζητά συγγνώμη;