Μια doula περιγράφει πώς μπορούμε να έχουμε μια φυσική και ήπια καισαρική τομή

Μια doula περιγράφει πώς μπορούμε να έχουμε μια φυσική και ήπια καισαρική τομή

«Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου, ήταν όταν με πήγαιναν στο χειρουργείο για επείγουσα καισαρική τομή.

Ο σύζυγός μου με αγκάλιασε, είπαμε σ’ αγαπώ ο ένας στον άλλον, και θα μπορούσε να έλθει πάλι κοντά μου μόλις το μωράκι μας ερχόταν στον κόσμο, όμως αυτή η ημέρα και οι δυσκολίες της θα είναι πάντα μία οδυνηρή ανάμνηση στη μνήμη μου», διηγείται νεαρή μητέρα που έπρεπε να κάνει καισαρική.

«Είμαι χαρούμενη για την εμπειρία αυτή, ειδικά εκ των υστέρων, αλλά όπως είπα και πριν εκείνη την ημέρα ήταν όλα πολύ δύσκολα και υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα που μακάρι να γνώριζα για να κάνω διαφορετικά.

Αυτή η καισαρική ήταν καλό για μένα ως μητέρα και ως doula. Ήταν συγκινητική εμπειρία και δύσκολη, αλλά μου δίδαξε τόσα πολλά».

Μία απαλή καισαρική;

Είμαι ευγνώμων τώρα για την εμπειρία αυτή, αλλά υπάρχουν τόσα πράγματα που θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά για το καλό του γιου μου. Δεν είχα διαβάσει βιβλία σχετικά με καισαρική τομή, γιατί πίστευα ότι δεν θα έκανα ποτέ.

Επειδή γεννήθηκε νωρίτερα, έμεινε 8 ημέρες στην θερμοκοιτίδα, έτσι δεν τον κράτησα στην αγκαλιά μου παρά μετά από τις 8 αυτές ημέρες. Έπρεπε να αντλώ το γάλα και έτσι τρεφόταν με μπιμπερό. Δεν είχαμε την επαφή δέρμα με δέρμα και το μωρό μου δεν πήρε κανένα από τα ευεργετικά βακτήρια από μένα μετά τη γέννηση.

Μετά τη δική μου καισαρική, άρχισα την έρευνα για απαλή καισαρική και πως είναι δυνατόν να καλυτερεύσουν οι παράγοντες σε περίπτωση που μία καισαρική είναι απαραίτητη.

Έχοντας περάσει η ίδια από αυτό, ξέρω πόσο δύσκολο είναι και ήθελα να βρω τρόπους να βοηθήσω άλλες γυναίκες να έχουν μία ήπια επέμβαση και μια πιο εύκολη ανάρρωση.

Τώρα έχω το προνόμιο να παρευρίσκομαι σαν doula σε πολλές περιπτώσεις και προσπαθώ να συμβάλλω στην υλοποίηση αυτών των ιδεών προς όφελος της μητέρας και του μωρού.

Προφανώς ο φυσικός τοκετός είναι το καλύτερο όποτε είναι δυνατόν. Αλλά υπάρχουν πολλές φορές που δεν είναι δυνατόν, και τότε υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε ότι καλύτερο για τη μαμά και το μωρό.

Επαφή δέρμα με δέρμα.

Μία σημαντική στιγμή που χάνεται στις περισσότερες περιπτώσεις καισαρικής, είναι η επαφή δέρμα με δέρμα της μητέρας και του νεογέννητου μωρού.

Η επαφή αυτή βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της αναπνοής του μωρού όπως επίσης βοηθά τα επίπεδα ορμονών της μητέρας.

Για παράδειγμα, ο Dr. Camann συνειδητοποίησε ότι χρησιμοποιώντας διαφανή και αποστειρωμένα σεντόνια/κουρτίνες, οι μαιευτήρες θα μπορούσαν να βάλουν το διαφανές σεντόνι ώστε η μητέρα να μπορέσει να παρακολουθήσει να γεννιέται το μωράκι τους.

Ασφαλής ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Επίσης επιτρέπουν στη μητέρα να έχει ένα ελεύθερο χέρι, ώστε να μπορεί να αγκαλιάσει το μωρό της, και να έχει επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τη γέννηση. Το «δέσιμο» αυτό της επαφής αμέσως μετά τη γέννηση είναι σημαντικό για την σωστή καλλιέργεια βακτηρίων του εντέρου του μωρού.

Σχέδιο γέννησης με ήπια καισαρική τομή.

Όταν η καισαρική είναι απαραίτητη και μάλιστα προγραμματισμένη υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που οι οικογένειες μπορούν να συζητήσουν με το γιατρό τους για να δημιουργήσουν ένα ήπιο περιβάλλον, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Πράγματα όπως:

Να βγάλει ο γιατρός το πανί ή να χρησιμοποιήσει ένα διαφανές για να μπορέσει η μητέρα να δει το μωρό της τη στιγμή που γεννιέται.

Άμεση επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τη γέννηση ενώ ο γιατρός φροντίζει την μητέρα, αν είναι δυνατόν.

Αν όχι μπορεί ο πατέρας να έχει αυτή την άμεση επαφή, ενώ φροντίζουν την μητέρα. Ενθάρρυνση της σχέσης μητέρας μωρού με το θηλασμό. Τοποθετώντας το μωρό στο στήθος της μητέρας, μπορεί να το θηλάσει αμέσως.

Χρησιμοποιώντας μία ειδική γάζα για να σκουπίσει το μωρό και να το εκθέσει στα ευεργετικά βακτήρια της μαμάς. Αφήνοντας τον μπαμπά να κόψει τον ομφάλιο λώρο αν είναι δυνατόν.

Πηγή : Paidorama.com

Διαβάστε ακόμη:

Καισαρική : Από την προετοιμασία έως το πρώτο κλάμα

Στη μητέρα που γέννησε με καισαρική…