Μια μαμά μας εξηγεί γιατί λέει “Όχι άλλη ζάχαρη!”

Μια μαμά μας εξηγεί γιατί λέει “Όχι άλλη ζάχαρη!”

Από τη στιγμή που έμεινα έγκυος θεώρησα πολύ σημαντικό να προσέξω τη δική μου διατροφή τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά (γιατί τη θήλαζα) και στη συνέχεια τη δική της διατροφή, όταν ξεκίνησε με τις στερεές τροφές… μπορεί εγώ να μεγάλωσα με γάλα σκόνη, χαμομήλι και μετά «βαζάκια» αλλά θέλω το παιδί μου να έχει μια πιο «σωστή» διατροφή. Όχι, ότι καταδικάζω τα παραπάνω. Ο κάθε γονιός κάνει αυτά που του λέει ο παιδίατρος του, αυτός θεωρείται ο πιο εξειδικευμένος, οπότε ακολουθεί τις συστάσεις του. Δεν κρίνω συνεπώς κανέναν για τις επιλογές του.

Παρόλα αυτά, επειδή η εποχή μας είναι «τέτοια» (προώθηση τυποποιημένων προϊόντων, μόλυνση περιβάλλοντος κλπ κλπ) και επειδή οι σύγχρονοι γονείς είναι λίγο πιο «υποψιασμένοι» σε θέματα διατροφής, θεωρώ πως δεν «μπορείς» να δίνεις σε ένα μικρό παιδάκι οτιδήποτε ανυποψίαστα ή απλά και μόνο για να το ηρεμήσεις «προσωρινά» αλλά θα πρέπει να συμβάλλεις στο να μπουν σωστές βάσεις για τη διατροφή του γιατί είναι καθαρά θέμα υγείας του παιδιού στο μέλλον.

Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή τους και ένα από αυτά είναι η ζάχαρη: γλυκατζού δεν είμαι αλλά υπήρχαν περίοδοι που ήθελα κάθε μέρα γλυκό.. και το έτρωγα.. από μικρή.. η μικρή μου κοντεύει τα 2 και αν δεν πήγαινε παιδικό σταθμό δε θα είχε δοκιμάσει καθόλου ζάχαρη.. (την ήξερε και από ..χθες για να τη θέλει άλλωστε;;) στον παιδικό έχω πει να μην της δίνουν οτιδήποτε με ζάχαρη αλλά να που τα άλλα παιδάκια έχουν γενέθλια και οι μαμάδες στέλνουν.. ζαχαρούχα εδέσματα… στην αρχή δεν της έδιναν αλλά στην πορεία αποφάσισα να τους πω να της δίνουν λίγο για να μην ζηλεύει… (τι να κάνω η δόλια η μάνα!)

Πολλές φορές έχω προβληματιστεί αν «πειράζει» μία φορά να δοκιμάσει κλπ κλπ … φαντάζομαι μία φορά δεν πειράζει… αλλά εδώ μάλλον πρέπει να πω “define” το μία φορά… Μία φορά τη μέρα, τη βδομάδα, το μήνα, το χρόνο;;; πόσες μία φορά;;;

Γιατί είμαι αρνητική με τη ζάχαρη;

  1. Κενές θερμίδες…. θρεπτικά συστατικά μηδέν
  2. Και το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη εκτοπίζουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του παιδιού. (αφού έχει φάει τόση ζάχαρη.. πώς να πεινάσει για να φάει.. φασολάκια;;) Οι διατροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη, περιέχουν ελάχιστες ίνες, ενώ παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθημερινά κινδυνεύουν να έχουν έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και άλλων πολύτιμων ιχνοστοιχείων.
  3. Υπάρχει μια .. θεωρία ότι δημιουργεί υπερκινητικότητα.

Αν και γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν ενστάσεις. Συνοπτικά αναφέρουν ότι σε έρευνα που έγινε για να μελετηθεί η επίδραση της ζάχαρης στην συμπεριφορά των παιδιών (έχοντας γνώση για τις ποσότητες της ζάχαρης που κατανάλωσε μια ομάδα παιδιών σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα που κατανάλωσε placebo-υποκατάστατα) δεν βρέθηκε η ζάχαρη να επηρεάζει τη συμπεριφορά τους (αν και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την περίπτωση να υπάρχει κάποια επίδραση σε έναν μικρό αριθμό παιδιών) Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 22 Νοεμβρίου 1995, στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.
Πηγή : http://www.webmd.com/parenting/features/busting-sugar-hyperactivity-myth#1

  1. Η ζάχαρη διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα καταστρέφοντας το σμάλτο των δοντιών, να προκαλεί τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα στα παιδιά. H διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή της αδαμαντίνης ξεκινά 20 λεπτά από τη στιγμή που το παιδί καταναλώσει κάποιο γλυκό ή γενικά τρόφιμο πλούσιο σε ζάχαρη.
  2. Δημιουργείται προδιάθεση για παχυσαρκία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον Μάρτη του ‘15 ότι οι ενήλικες και τα παιδιά, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πρέπει να μειώσουν στο μισό την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της φθοράς των δοντιών.
Πηγή : http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/06/-ygeia-katanalosi-zaxaris_n_6808402.html

Και μερικά στοιχεία που μου έκαναν εντύπωση:

◊ Στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση ζάχαρης ανά κάτοικο ανέρχεται στα 40 κιλά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέρχεται στα 78 κιλά ετησίως ανά κάτοικο

◊ Μόνο 14 κιλά καταναλώνονται άμεσα υπό μορφή σακχαρόζης (επιτραπέζιας ζάχαρης). Όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από καραμέλες, αναψυκτικά, γλυκά, μπισκότα, φαστ φουντ και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα κάθε είδους, ειδικά σάλτσες (κέτσαπ) και κρέμες για άλειμμα.
Πηγή: e-diatrofi.org

◊ Ένα κουτάκι των 330ml κανονικού αναψυκτικού περιέχει 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ 250ml φρουτοποτού ή χυμού με ζάχαρη μπορεί να ξεπεράσει τα 6.
Πηγή:  diatrofi.gr

Και φυσικά δεν είπαμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε «γλυκό» από το διαιτολόγιο μας.. μέλι, πετιμέζι, φρούτα είναι ότι πρέπει για να τονωθούμε

Το μέλι και τα φρούτα, περιέχουν απλά σάκχαρα, χρήσιμα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Τα σάκχαρα αυτά αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, η οποία αποτελεί την κατεξοχήν «τροφή» του εγκεφάλου και των μυών. Καλό είναι, ωστόσο, να τα καταναλώνουμε όταν χρειαζόμαστε άμεση τόνωση, όπως για παράδειγμα στο πρωινό, πριν από τη γυμναστική ή όταν είμαστε κουρασμένοι.

Γι’ αυτό και η πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί αίσθηση ευφορίας και κορεσμού. Αλλά μετά από μια κορύφωση στην παραγωγή ινσουλίνης, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα (γλυκαιμία) πέφτει απότομα προκαλώντας δυσφορία, και μάλιστα αίσθηση ζάλης ή υπογλυκαιμία. Το άτομο παρουσιάζει στερητικά συμπτώματα που το οδηγούν να επιδιώξει εκ νέου πρόσληψη ζάχαρης. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τα σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα πχ. Γιατί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν ανεβαίνουν κατακόρυφα κατά την πρόσληψη τους.

Ναι, οκ θέλει κόπο και χρόνο για να τα κάνεις όλα σπιτικά αλλά ποιος είπε ότι είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδί; Και ναι οκ, αν βγείτε έξω, πάει σε γενέθλια κλπ θα φάει κάτι σούπερ ζαχαρούχο και συντηρητικούχο  , αλλά δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν στο ντουλάπι του σπιτιού μπισκοτάκια, σοκολατάκια και γαριδάκια! Ούτε έτοιμος χυμό (ναι, και αυτός συνήθως έχει ζάχαρη) Εξάλλου το.. 2-χρονο θα φάει ό,τι του δώσεις.. δεν ξέρει από γεννησιμιού του τη σοκολάτα και την πάστα!

Και το βασικότερο για να μην τρώει ζάχαρη το παιδί μας είναι να μην τρώμε και μείς!  (μέχρι τουλάχιστο να φτάσει στην ηλικία που θα μπορεί να αγοράσει μόνο του πράγματα και θα το δούμε να τρώει τη μερέντα με το κουτάλι!

Πηγή: chezdaph.com

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό το Μωρό ΔΕΝ έφαγε ΠΟΤΕ Ζάχαρη από τη μέρα που Γεννήθηκε. Δείτε τα Αποτελέσματα…

Ξέρετε γιατί το 2χρονο θέλει κάτι, και το επόμενο λεπτό δεν το θέλει πια;

Καρεκλάκι σκέψης, βαθυστοχασμού και άλλα τέτοια ωραία…