Μια μαμά μιλάει για την εξωσωματική: Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Δεν είμαι γιατρός, απλά καταθέτω βιωματικά την δική μου εμπειρία στο θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
[babyPostAd]Εν έτη 2015 και οι πληροφορίες που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι γι’αυτό το θέμα είναι λίγες και σκόρπιες, με αποτέλεσμα το ίδιο το ζευγάρι πρώτα από όλα να πρέπει να συλλέξει όσες περισσότερες μπορεί για να ξεκινήσει από κάπου. Το Α και το Ω είναι ο γιατρός που θα επιλέξει και συνεπώς η κλινική, αυτό πρέπει να είναι και το πρώτο βήμα. Καλό είναι να έχει μάθει πληροφορίες το ζευγάρι για την διαδρομή και το έργο του γιατρού, όπως αν είναι δυνατόν να μάθει και από ανθρώπους που έχουν ήδη μπέι στην διαδικάσια αυτή.
Αφότου γίνει η πρώτη επίσκεψη με τον γιατρό και διαπιστωθεί ότι το ζευγάρι πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης (γιατί η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται και σε ποιό απλούς παράγοντες). Tο 2ο βήμα είναι ο προγενετικός έλεγχος – μια σειρά εξετάσεων που πρέπει να υποβληθεί το ζευγάρι, και η οποία λίστα έχει δωθεί από τον γιατρό (η πρώτη εικόνα ήταν σαν γρίφος για μένα γιατί οι εξέτάσεις ήταν πολλές και κάποιες έπρεπε να γίνουν σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου -μου πήρε ένα 2μηνο περίπου να τις ολοκληρώσω κι αυτό γιατί κάποιες από αυτές έπρεπε να γίνουν μάκρυα από το μέρος μου γιατί δεν υπήρχαν εξειδικευμένα κέντρα). Το 3ο βήμα είναι η θεραπεία με τις ορμόνες
Στο τέλος των εξετάσεων μιλάς με τον γιατρό σου και ορίζεται ημερομηνία για την αρχή της θεραπείας (ήταν 21 ημέρες μετά τον κύκλο μου εκείνο το μήνα η 1η ένεση) όσο διαρκούν οι ενέσεις παράλληλα κάνεις υπερήχους για να παρακολουθείς τα ωάρια και αιματολογικές εξετάσεις για να βλέπεις την άνοδο της οιστραδιόλης και προγεστερόλης στον οργανισμό σου, σύμφωνα με ότι σου έχει πεί ο γιατρός. Αυτή η διαδικασία κρατάει μέχρι να είναι έτοιμα τα ωάρια ώστε να μπορέσουν με μια διαδικασία να στα πάρουν και να τα γονιμοποιήσουν.
Το 4ο βήμα είναι η πρόσκληση του γιατρού για την αρχή της διαδικασίας (Δευτέρα με είδε ο γιατρός,Τετάρτη με μια απλή μέθη πήρε τα ωάρια, παράλληλα ο σύζυγος είχε δώσει γεννετικό υλικό την ίδια μέρα), η διαδικασία κράτησε 10 λεπτά και αλλά 20 λεπτά μέχρι να ελέγξουν αν έχεις επανέλθει από την μέθη. Το 5ο και σημαντικότερο βήμα είναι το τηλέφώνημα του γιατρού για την ακριβή μέρα και ώρα της εμβριομεταφοράς, η οποία διαρκεί λίγα λεπτά χωρίς κανένα πόνο.
Το 6 βήμα είναι η ξεκούραση της μέλλουσας μητέρας και οι 14 ημέρες αναμονής μέχρι την πρώτη χοριακή, το προηγούμενο διάστημα χορηγείτε ανάλογη θεραπεία. Το 7ο βήμα είναι είναι το απότέλεσμα της 1ης χοριακής που αν και μπορεί να είναι ανεβασμένο μετά από 10 ημέρες επαναλάμβάνεται γιατί μπορεί να έχει ανέβει απλά και μόνο από τα φάρμακα. Το 8ο βήμα είναι σχεδόν μετά από 1 μήνα το 1ο υπερηχογράφημα που αυτό θα δείξει πραγματικά το αποτέλεσμα της όλης διαδικάσίας.
Μετά από όλα αυτά, κι αν όλα έχουν πάει καλά ο γιατρός σε παρακολουθεί σχεδόν μέχρι και τον 3ο μήνα, από εκεί και πέρα η εγκυμοσύνη συνεχίζεται κανονικά όπως και μιας φυσιολογικής σύλληψης.
Κλείνοντας θα ήθελα να πώ σε όσους ανθρώπους έχουν την επιθυμία για ένα μωρό, να μην σκεφτούν το μεγάλο διάστημα που διαρκεί η διαδικάσια, ούτε σε κάποια εμπόδια που θα βρούν, ούτε σε αρνητικά συναισθήματα που θα προκείψουν (θυμό,απογοήτευση κ.τ.λ). Αξίζει το κόπο !!!
Ε.
Πηγή: epaggelmagynaika.gr