Tυροπιτάκια με φέτα και σπιτική ζύμη κρουασάν
.
Υλικά συνταγής
.
Για τη ζύμη κρουασάν:
2/3 κ.γ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
2/3 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
2/3 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
4 φλ. τσαγιού αλεύρι για ψωμί
.
Για τη γέμιση:
400 γρ. τυρί φέτα
300 γρ. ανθότυρο
.
Για άλειμμα:
1 αυγό χτυπημένο
.
Εκτέλεση συνταγής
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Βάζετε σε ένα μπολ το γάλα εβαπορέ, το νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά. Ρίχνετε και το αυγό και ανακατεύετε καλά.
.
Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι ή με το γάντζο του μίξερ περίπου για 4 λεπτά, προσθέτοντας αλεύρι έως ότου έχετε μια σχετικά σφιχτή και λεία ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη για 20 λ σε σχετικά ζεστό μέρος.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ταψί του φούρνου.
.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνετε και δίνετε στη ζύμη σχήμα μεγάλου καρβελιού. Το κόβετε σε 5 ίσια μέρη. Ανοίγετε με πλάστη το κάθε κομμάτι ζύμης σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.. Κόβετε το κάθε κύκλο στα τέσσερα και το κάθε τέταρτο στη μέση ώστε να έχετε 8 μικρά κρουασανάκια δηλ. σύνολο 40 μικρά κρουασανάκια. Σε περίπτωση που θέλετε μεγάλα κρουασάν, κόψτε κάθε κύκλο στα τέσσερα, δηλ. σύνολο 20 κρουασάν.
.
Βάζετε το τυρί φέτα και το ανθότυρο σε ένα μπολ και τα θρυμματίζετε [σε πουρέ]. Απλώνετε λίγη γέμιση [1 κ.γ. τυρί] στη βάση κάθε τριγώνου αφήνοντας 3 εκ. περιθώριο από την άκρη. Ρολάρετε προς την κορυφή ώστε να δώσετε το χαρακτηριστικό σχήμα κρουασάν. Πιέζετε τις άκρες ώστε να “σφραγιστούν” καλά και τα τοποθετείτε στο ταψί.
Χτυπάτε το αυγό με λίγο νερό και με τη βοήθεια ενός πινέλου “βουρτσίζετε” την επιφάνεια των κρουασάν. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. περίπου μέχρι να ροδίσουν. [Αν φτιάξετε μεγάλου μεγέθους κρουασάν θα τα αφήσετε να ψηθούν 10-15 λ επιπλέον]. Αν αρχίζουν να καίγονται οι άκρες σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
.
sintayes.gr