Μια ταινία που οι γονείς των πρόωρων πρέπει να δουν!

Μια ταινία που οι γονείς των πρόωρων πρέπει να δουν!

Πώς τα πάτε με τους δράκους, αυτά τα παράξενα φτερωτά ερπετοειδή; Τα φοβάστε ή σας σαγηνεύουν;

Εμένα πάντα μου άρεσαν. Λάτρευα τους μύθους και τις ταινίες γύρω από αυτά τα πλάσματα. Ποτέ δεν είχα φανταστεί όμως ότι κάποιος θα μπορούσε να συνδέσει τους δράκους με την πρόωρότητα. Και να κάνει μια όμορφη σχετική ταινία.

[babyPostAd]Αν τα προωράκια σας έχουν περάσει τα 5 έτη (η ταινία συστήνεται στην ουσία για 8 χρονών και επάνω αλλά εγώ ευτυχώς τα έχω κλείσει προ πολλού) έχετε ήδη εντρυφήσει στις μαγικές ταινίες του Ντίσνεϊ, αν και αρκετές φορές είναι τρομακτικές. Έχετε ήδη δει 35 φορές τον Κεραυνό Μακ Κουίν και 25 το «Ψυχρά κι Ανάποδα» και μάλιστα back to back σε σημείο να αναρωτιέστε εάν είναι φυσιολογικό. Ναι είναι, το παθαίνουν όλα τα παιδιά, πρόωρα και μη!

Έχετε δει όμως το «Πώς να εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας ΙΙ»; Έχετε παρατηρήσει ότι ο πρωταγωνιστής Ψάρης, ένα χλωμό και αδύνατο αγόρι, ενώ ανήκει στην οικογένεια των Βίκιγκ, των εξ ορισμού μεγαλόσωμων και δυνατών ανθρώπων, δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους του χωριού του;

Το παρατήρησα όταν άκουσα τη μαμά του να του λέει: «Ήρθες πρόωρα σε αυτόν τον κόσμο. Ένα τόσα δα μικρό πραγματάκι. Ω, τόσο αδύναμος, τόσο εύθραυστος. Φοβόμουν ότι δεν θα τα καταφέρεις. Αλλά ο πατέρας σου… ποτέ δεν αμφέβαλε. Πάντα έλεγε ότι θα γινόσουν ο ισχυρότερος από όλους. Και είχε δίκιο. Έχεις την καρδιά ενός αρχηγού και την ψυχή ενός δράκου». («You came early into this world. You were such a wee thing. Oh, so frail, so fragile. I feared you wouldn’t make it. But your father… he never doubted. He always said you’d become the strongest of them all. And he was right. You have the heart of a chief, and the soul of a dragon.»)

Δεν το πίστευα. Αμέσως ταυτίστηκα με τη μάνα που ζει μέσα στους δράκους. Άρχισα να κάνω συνειρμούς.

Η μαμά του έμεινε μακριά από τον Ψάρη 20 χρόνια όπως κι εμείς μείναμε μακριά από τα παιδιά μας όσες μέρες ήταν στην εντατική.

Το όνομα του μπαμπά του είναι Στωικός.  Από τους φιλοσόφους/οπαδούς τους Στωικισμού μεταφορικά σημαίνει αυτός που αντιδρά με ηρεμία, αταραξία και καρτερικότητα. Δεν είναι αυτά κάποια όπλα αντιμετώπισης της προωρότητας;

Όπως αναφέρει και η μαμά του Ψάρη, δεν είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε τόσο πολύ εμείς οι μαμάδες της ΜΕΝΝ άντρες δίπλα μας, μπαμπάδες με πίστη, που δεν θα αμφιβάλλουν ούτε λεπτό για τη δύναμη των παιδιών μας και την δική μας;

«Δεν ήταν ένα άγριο τέρας, αλλά … η ψυχή του αντικατοπτρίζει τη δική μου» λέει σε κάποιο άλλο σημείο. Η προωρότητα είναι ένας δράκος που μπορεί να σε κάψει με τη φλεγόμενη ανάσα του, αλλά μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις πόσο δυνατή είναι η ίδια σου η ψυχή, να τον κοιτάξεις κατάματα και να τον υποτάξεις.

Η βασική έννοια της ταινίας είναι η συμφιλίωση των ανθρώπων με τους δράκους. Αυτή η συμφιλίωση που, όσο τρομακτική και αν μας φαίνεται, είναι κάτι που προσπαθούμε και εμείς καθημερινά, να συμφιλιωθούμε με την προωρότητα. Να πάρουμε δύναμη από τη δύναμη αυτού του δράκου και να δούμε τη δύναμη που έχουμε εμείς μέσα στην ψυχή μας. Να δούμε τη δύναμη που έχουν ακόμα περισσότερο μέσα τους αυτά τα μικρά μεγάλα θαύματά μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ

Πηγή:   31ebdomades.gr