Μικρόβια! Στους πόσους βαθμούς πλένουμε τα εσώρουχα

Τα εσώρουχα φέρουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από οτιδήποτε άλλο τοποθετούμε στο πλυντήριο κι έτσι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι με το πλύσιμο εξουδετερώνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό μικροοργανισμών.

Σε ποια θερμοκρασία θα πρέπει να πλένουμε τα εσώρουχα και τι άλλο θα πρέπει να προσέξουμε ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους;

Σαν να μην έφταναν τα μικρόβια που κουβαλούν τα ίδια τα εσώρουχά μας, οι ειδικοί τονίζουν ότι παραμένουν μικρόβια και μέσα στο ίδιο το πλυντήριο μετά την πλύση κι έτσι δεν εξασφαλίζουμε πάντα ότι ρούχα, εσώρουχα και κλινοσκεπάσματα είναι όσο καθαρά όσο πρέπει.

Όπως είναι φυσικό, τα εσώρουχα είναι αυτά που κάνουν τη μεγαλύτερη… ζημιά, λόγω των υπολειμμάτων κοπράνων με τα οποία έρχονται σε επαφή αλλά και των πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων που κουβαλούν.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Charles Gerba από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα έχει πραγματοποιήσει εκτενές ερευνητικό έργο σχετικά με το μικροβιακό φορτίο που φέρει το πλυντήριο ρούχων.

Ο καθηγητής δηλώνει πως εάν γεμίσουμε το πλυντήριο μόνο με εσώρουχα, θα υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια κολοβακτήρια του είδους E. coli στο νερό που θα χρησιμοποιηθεί για την πλύση. Τα κολοβακτήρια αυτά μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στα ρούχα που θα πλύνουμε την επόμενη φορά.

Τα ανθρώπινα κόπρανα δεν μεταφέρουν όμως μόνο αυτόν τον μικροοργανισμό. Μεταφέρουν επίσης τον ιό της ηπατίτιδας Α, τον ροταϊό και το βακτήριο της σαλμονέλας.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Παθολογίας Philip Tierno από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τονίζει με τη σειρά του ότι βακτήρια του δέρματος, όπως ο σταφυλόκοκκος, μπορεί να μεταφερθούν σε ρούχα και πετσέτες.

Το απορρυπαντικό δεν δίνει οριστική λύση

Το απορρυπαντικό δεν απομακρύνει όλα τα υπολείμματα και τα μικρόβια. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε χλωρίνη ή πολύ ζεστό νερό για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Tierno, η ιδανική θερμοκρασία για να εξοντώσουμε τους μικροοργανισμούς είναι οι 60-65 βαθμοί Κελσίου.

Εάν πλένετε τα εσώρουχα σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ο Gerba συνιστά να πλένετε τα χέρια σας αφού απλώσετε τα βρεγμένα ρούχα, ειδικά αν πρόκειται για παιδικά ρούχα και εσώρουχα, καθώς συνήθως κουβαλούν περισσότερα μικρόβια.

Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να πλένετε κατά καιρούς και το ίδιο το πλυντήριο! Χρησιμοποιήστε χλωρίνη και νερό χωρίς να βάλετε μέσα κανένα ρούχο, αφήνοντας το πλυντήριο να ολοκληρώσει έναν κανονικό κύκλο πλύσης. Προσοχή βέβαια στα ρούχα που θα πλύνετε αμέσως μετά, καθώς μπορεί να ξεβάψουν αν είναι χρωματιστά ή σκούρα.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι ο ήλιος έχει μοναδική μικροβιοκτόνο δράση, λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπει. Αποφύγετε λοιπόν το στεγνωτήριο και αφήστε τα ρούχα να στεγνώσουν φυσικά κάτω από το φως του ήλιου.

Μην αμελείτε βέβαια να κοιτάξετε την ετικέτα των εσωρούχων, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο απορρυπαντικό και την κατάλληλη θερμοκρασία πλυσίματος ανάλογα με το υλικό κατασκευής του.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/327725-stous-posous-vathmoys-plenoume-ta-esorouxa#ixzz3VIvPgd3B