Μήλα: Από τις πιο θεραπευτικές τροφές στον κόσμο

Αυτή η συνήθως υποτιμημένη υπερτροφή προστατεύει τον οργανισμό από το πυρηνικό νέφος, καταστρέφει ένα ευρύ φάσμα καρκίνων και διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές – για να αναφέρουμε μόνο λίγους και επιβεβαιωμένους πειραματικά τρόπους με τους οποίους το μήλο ξυπνά τον εσωτερικό μας γιατρό.

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Αυτό το παλαιό ρητό ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό απ’ ό,τι σήμερα. Στη σύγχρονη εποχή, οι γιατροί κουβαλούν μαζί τους μια σειρά από εξετάσεις, φάρμακα και παρεμβάσεις που προκαλούν κινδύνους για την υγεία οι οποίοι συχνά υπερβαίνουν τα δήθεν οφέλη τους κι έτσι είναι καλύτερο να αποφεύγονται όποτε είναι δυνατόν.

Επίσης, τα μήλα είναι πολύ φθηνότερα από τους γιατρούς και στη χειρότερη περίπτωση που είναι απαραίτητη κάποια μορφή θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια ωφέλιμη (και θρεπτική) μορφή αυτοάμυνας. Παρ’ όλο που κάποιοι ίσως θεωρήσουν το παραπάνω γνωμικό ως μια απλή λαϊκή ιατρική φαντασίωση, η πραγματικότητα είναι ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες των μήλων είναι καλά τεκμηριωμένες μέσα στη βιοϊατρική βιβλιογραφία.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μήλων έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου.

Άλλοι τύποι καρκίνου που έχουν μελετηθεί και αφορούν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του μήλου σε προ-κλινικές έρευνες περιλαμβάνουν:

• Καρκίνος του ήπατος: έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά ότι ο χυμός, η πηκτίνη και η φλούδα του μήλου εξολοθρεύουν τον καρκίνο του ήπατος.

• Καρκίνος του μαστού: έχει βρεθεί ότι τα μήλα εμποδίζουν και καταστέλλουν τον καρκίνο του μαστού σε ζωικά μοντέλα.

• Καρκίνος με φαρμακευτική αντίσταση: έχει βρεθεί ότι τα καροτενοειδή του μήλου αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών στα φάρμακα καρκινικών κυττάρων .

• Καρκίνος του οισοφάγου: έχει βρεθεί ότι μια προκυανιδίνη που περιέχεται στο μήλο καταστέλλει τον καρκίνο του οισοφάγου.

• Καρκίνος του στομάχου: Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα συστατικά του μήλου προλαμβάνουν τον καρκίνο του στομάχου είναι μέσω της αναστολής του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, έναν από τους κύριους μολυσματικούς παράγοντες που συνδέονται με το έλκος και τον γαστρικό καρκίνο.  Η προκυανιδίνη του μήλου έχει επίσης μελετηθεί για την ικανότητά της να προκαλεί άμεσα τον προγραμματισμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων του στομάχου.

Είναι πιθανό πολλές από τις θεμελιώδεις διαδικασίες που εμπλέκονται στην εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου να αναστέλλονται από τα μήλα και τα συστατικά τους, γι’ αυτό τα μήλα μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για πολύ περισσότερους καρκίνους από όσους αναφέρονται παραπάνω. Ανεξαρτήτως από το μέρος του μήλου που έχει μελετηθεί, φαίνεται ότι όλα διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Το μηλόξυδο, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι περιέχει μια ένωση που καταστέλλει τους όγκους και η οποία προκύπτει από τη διαδικασία ζυμώσεως του οξικού οξέος και είναι γνωστή ως άλφα-γλυκάνη.

Ένας άλλος αποδεδειγμένος τρόπος με τον οποίο τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι μέσω της ικανότητάς τους να αφαιρούν τα καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα μας ως αποτέλεσμα του νέφους από τα πυρηνικά όπλα, τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, την πυρηνική ενέργεια και την καταστροφή που συνδέεται με τη ρύπανση, όπως για παράδειγμα στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα.

Μετά το Τσερνομπίλ, η πηκτίνη μήλου χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση των επιπέδων του καίσιου-137 στα παιδιά που είχαν εκτεθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 60%.  Από το 1996 ως το 2007, συνολικά περισσότερα από 160.000 παιδιά έλαβαν πρόσθετα πηκτίνης από τα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο του καίσιου-137 στα όργανα των παιδιών μειωνόταν μετά από κάθε γύρο προσθέτων πηκτίνης σε ποσοστό 30-40% κατά μέσο όρο.

Οι σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στο σύντομο χρονικό διάστημα των 16 ημερών.  Η πηκτίνη του μήλου έχει βρεθεί ότι εμποδίζει το πιο θανατηφόρο και τεχνητό ραδιοϊσότοπο, το πλουτώνιο-239, από να απορροφηθεί από τον γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων στα οποία χορηγήθηκε.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να εκσυγχρονίσουμε το γνωμικό για το μήλο λέγοντας ότι «ένα μήλο την ημέρα το πυρηνικό νέφος κάνει πέρα». Πράγματι, υπάρχουν πολύ λίγες άλλες ουσίες, φυσικές ή συνθετικές, που να έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από την έκθεση στο πλουτώνιο. Από την άποψη αυτή, τα μήλα αποτελούν όντως υπερτροφή.

Άλλες αξιοσημείωτες και «τεκμηριωμένες» θεραπευτικές ιδιότητες των μήλων περιλαμβάνουν:

• Διάρροια: το μήλο σε συνδυασμό με το χαμομήλι συντομεύει τη διάρκεια της μη καθορισμένης διάρροιας στα παιδιά .

• Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση): προκλινικές έρευνες έδειξαν ότι το μήλο περιέχει ενώσεις οι οποίες εμποδίζουν τον σχηματισμό πλάκας μέσα στις αρτηρίες.  Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε κουνέλια, βρέθηκε ότι ο χυμός μήλου είχε την ικανότητα να εμποδίσει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε μια διατροφή υψηλής χοληστερόλης που κατά συνέπεια προκαλεί αθηροσκλήρωση.

• Περιττό βάρος: σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια βάρους που σχετίστηκε με την ημερήσια κατανάλωση 3 μήλων ή 3 αχλαδιών από υπέρβαρες γυναίκες .

• Αντιγήρανση εγκεφάλου: τα μήλα εμποδίζουν την οξειδωτική βλάβη και τη μειωμένη απόδοση του λαβύρινθου [xviii], καθώς και τη μειωμένη απόδοση των γνωστικών λειτουργιών σε ηλικιωμένα ποντίκια. [xix] Επίσης, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ο χυμός μήλου μείωσε την παραγωγή των παθολογικών επιπέδων του βήτα-αμυλοειδούς (που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ) στον εγκέφαλό τους.

• Φλεγμονή του εντέρου: προκλινικές έρευνες έδειξαν ότι οι προκυανιδίνες που υπάρχουν στο μήλο [xxi] μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου.

• Τοξικά συστατικά των εμβολίων: υπάρχουν πολλές φυσικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μητρικού γάλακτος, που μειώνουν την συνθετικά παραγόμενη ανοσολογική αντίδραση που συνδέεται με τα εμβόλια και τα ανοσοενισχυτικά τους. Οι πολυφαινόλες των μήλων συγκαταλέγονται σε αυτές και έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν την τοξίνη της χολέρας όταν αυτή χρησιμοποιείται ως διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στα εμβόλια από το να προκαλέσει τόσο μεγάλη βλάβη απ’ όση θα προκαλούσε σε άλλη περίπτωση.

• Περιοδοντίτιδα: όλοι γνωρίζουμε την αίσθηση που ακολουθεί όταν τρώμε ένα μήλο – μια στυφή γεύση που μας κάνει να νιώθουμε τα ούλα μας καθαρά. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην κουερσετίνη η οποία βρίσκεται στα μήλα, το τσάι και τα κρεμμύδια και διαθέτει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.  Οι πολυφαινόλες των μήλων εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων των περιοδοντικών συνδέσμων που οφείλεται στη λοίμωξη από το παθογόνο αναερόβια βακτήριο Porphyromonas gingivalis.

• Προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs): τα AGEs σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την οξείδωση των σακχάρων του αίματος. Αυτά τα σάκχαρα υγροποιούνται όταν εκτίθενται σε οξειδωτικά και στη συνέχεια συνδέονται με κυτταρικές δομές, όπως π.χ. τα λίπη / οι πρωτεΐνες προκαλώντας βλάβες. Τα φύλλα του μήλου έχουν σημαντική αντιγηραντική δράση, συμπεριλαμβανομένης της αγγειοσύσπασης που σχετίζεται με την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία που προκαλείται από τα AGEs.

• Τριχόπτωση: αξίζει να σημειωθεί ότι μια προκυανιδίνη που ονομάζεται B-2 και υπάρχει στα μήλα ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών στο κυτταρικό μοντέλο.

• Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις: η πηκτίνη έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει τη σύνθεση των σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών τύπου Α και Β, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές σωματικές βλάβες.

• Ιός της γρίπης: περισσότερα από 60 χρόνια πριν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες που δημιουργούν την πηκτίνη του μήλου αναστέλλουν τη μολυσματικότητα του ιού της γρίπης Α στο αίμα των κοτόπουλων καθώς και σε γονιμοποιημένα αυγά, αποδεικνύοντας έτσι τις πιθανές αντιγριπικές τους ιδιότητες.

Τελικά, αυτή η έρευνα για τα μήλα δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι ολοκληρωμένες τροφές για τη γενική υγεία μας. Τα μήλα δεν είναι φάρμακο, αποτελούν όμως έναν τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα γίνονται περιττά. Μέσα από την αυθεντική διατροφή και την αποτοξίνωση – δύο λειτουργίες που μας προσφέρουν τα περισσότερα είδη φρούτων – θα εμποδίσουμε και θα θεραπεύσουμε τις ασθένειες.

Επίσης, τα φρούτα πάντα αποτελούσαν ωφέλιμη τροφή για το ανθρώπινο είδος. Η εξελικτική κληρονομιά μας (η οποία επιβεβαιώνεται μέσα από σύγχρονες γενετικές δοκιμές) δείχνει ότι οι προ-ανθρώπινοι πρόγονοί μας έζησαν σε ένα περιβάλλον ζούγκλας, όπου τα φρούτα ήταν διαθέσιμα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, αυτό εξηγεί γιατί δεν συνθέτουμε πια βιταμίνη C από τη γλυκόζη, αφού συνηθίσαμε τόσο πολύ να τη λαμβάνουμε από τα άφθονα φρούτα που χάσαμε (μέσω της γενετικής μετάλλαξης ή του αταβισμού) την ικανότητά μας να την παρέχουμε στον εαυτό μας. Τα φυτά και τα ζώα ζουν συμβιωτικά. Για τον ίδιο λόγο που τα πνευμόνια μας λαμβάνουν οξυγόνο και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα (το οποίο δίνει ζωή στα φυτά), οι καρποί αυτών των φυτών περιέχουν σπόρους (τη διασπορά των οποίων βοηθάμε εμείς) και σάρκα προκειμένου να μας δελεάσουν να τους καταναλώσουμε.

Τα φρούτα λοιπόν είναι μια πηγή τροφής τόσο παλιά όσο και η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη. Θα μπορούσε αυτός να είναι ένας λόγος που τα μήλα διαθέτουν αυτές τις εκπληκτικές θεραπευτικές ικανότητες; Ίσως. Την επόμενη φορά που θα δαγκώσετε ένα τραγανό, φρέσκο, βιολογικό μήλο, σκεφτείτε όλα όσα έχει να σας προσφέρει όχι θεωρητικά αλλά ενστικτωδώς. Νιώστε την ευχαρίστηση (η λέξη φρούτο ετυμολογικά προέρχεται από τη λατινική λέξη frui, που σημαίνει «απολαμβάνω») την ίδια κιόλας στιγμή.

Επίσης, αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν να ακολουθήσετε μια δίαιτα μόνο με μήλα, σκεφτείτε το. Δεν μοιάζει τόσο με νηστεία με φρούτα, αλλά με κάτι διασκεδαστικό. Γεμίστε μια τσάντα με βιολογικά μήλα και κάθε φορά που πεινάτε, φάτε ένα. Θα εκπλαγείτε από το πόσο άμεσα θα χορτάσετε και πόσο θα νιώσετε το σώμα σας καθαρό και απελευθερωμένο από την αποκλειστική κατανάλωση ενός απλού, εξαιρετικού φρούτου όπως το μήλο. Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν εύκολα να συνεχίσουν για 1-2 ημέρες χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο διατροφής με αποτέλεσμα να αισθάνονται ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι.

enallaktikidrasi.com