Μην ξεχάσετε να αλλάξετε τα ρολόγια σας αυτή την Κυριακή!
Αλλά… γιατί;
Κάθε χρόνο, ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτώβρη, μία ολόκληρη ώρα «προστίθεται» στα ρολόγια μας. Είναι ο αποχαιρετισμός της θερινής ώρας και η επιστροφή της χειμερινής. Γεγονός που σημαίνει ότι, στις 4 το πρωί της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου, πρέπει όλοι να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν τις 3.
Η ώρα που κερδίζουμε είχε «χαθεί» την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, όταν, με την ίδια λογική, γυρίσαμε τους δείκτες από τα ρολόγια μπροστά, προχωρώντας στο +3 από την ώρα του Γκρίνουιτς.
Όμως, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί είμαστε αναγκασμένοι να τρέχουμε να αλλάζουμε ώρες και δείκτες, καταλήγοντας συχνά να μπερδευόμαστε τις πρώτες μέρες μετά την αλλαγή;
Η απάντηση βρίσκεται κάπου στο 1784 και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε ήταν που ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, επιστήμονας, διαφωτιστής και ένας από τους εθνοπατέρες των ΗΠΑ, πρότεινε την αλλαγή, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση, χρημάτων.
Τι σχέση έχουν τα ρολόγια με το χρήμα;
Αλλά η περισσότερη ηλιοφάνεια δεν φέρνει μόνο περισσότερο χρόνο για πλατσουρίσματα στη θάλασσα. Παράλληλα, μας βοηθά οικονομικά, αφού εκμεταλλευόμαστε την παρουσία του φυσικού φωτός, για να κρατάμε κλειστά τα φώτα σε δρόμους, σπίτια και γραφεία, για μεγαλύτερο διάστημα.
Δεν είναι, φυσικά, μόνο τη χρήση του τεχνητού φωτός που περιορίζουμε, αλλά και εκείνη των περισσότερων ηλεκτρικών συσκευών. Ο λόγος… προφανής: Με μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας, βγαίνουμε περισσότερο έξω, απολαμβάνοντας τον ήλιο και μένοντας μακριά από τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλα γκάτζετς.
Πότε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα η θερινή ώρα;
Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε, πρώτα, το 1932 (από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου). Η ιδέα, όμως, εγκαταλείφθηκε σύντομα, λόγω πρακτικών προβλημάτων στην εφαρμογή σε όλη την επικράτεια του κράτους. Η διαδικασία αποφασίστηκε να υιοθετηθεί ξανά από τη χώρα μας, όπως και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές, το 1973, μετά την ενεργειακή κρίση.
Η αλλαγή της ώρας σε θερινή, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρούν, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς και επιστρέφει στην πραγματική, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Ταυτόχρονα, δηλαδή, σε όλα τα κράτη μέλη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το 1997, η ελληνική κυβέρνηση έκανε σκέψεις εγκατάλειψης του μέτρου αλλαγής της ώρας, με στόχο να μην έχουμε μεγάλη διαφορά στο ρολόι μας σε σχέση με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, η ιδέα δεν προχώρησε στην πράξη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι, σήμερα, μία από τις περίπου 70 χώρες παγκοσμίως όπου εφαρμόζεται η αλλαγή.
Μόνο να μην ξεχαστούμε
Εμείς, πάντως, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να βεβαιωνόμαστε ότι θα αλλάξει η ώρα σωστά, σε όλες μας τις συσκευές (και είναι και πολλές, οι άτιμες). Και καλή μας τύχη με τα ραντεβού της επόμενης Δευτέρας.