Μηνιγγίτιδα Β: Στην τελική ευθεία η απόφαση για το εμβόλιο – Ποιες εξαιρέσεις θα υπάρξουν

Μηνιγγίτιδα Β: Στην τελική ευθεία η απόφαση για το εμβόλιο – Ποιες εξαιρέσεις θα υπάρξουν

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπουργική απόφαση για την ένταξη του εμβολίου για την Μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Το διαβάσαμε στο  onmed.gr – Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

[babyPostAd]Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουν συνεδριάσει πολλές φορές και πως έχουν αποφανθεί πως το εμβόλιο δεν θα πρέπει τελικά να ενταχθεί στο ΕΠΕ, με βάση κυρίως το γεγονός πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ λίγα περιστατικά (καίτοι το προηγούμενο διάστημα, σημειώθηκαν 8 συνολικά περιστατικά ένα εκ των οποίων τα Χριστούγεννα το οποίο αφορούσε σε κοριτσάκι 10 μηνών). Επιπλέον, δόθηκε βαρύτητα και στο γεγονός πως υπάρχει σοβαρή δημοσιονομική στενότητα στην χώρα μας (σημειωτέον το εμβόλιο είναι αρκετά ακριβό καθώς απαιτούνται 4 δόσεις και η κάθε δόση κοστίζει 105 περίπου ευρώ), παρότι ο ρόλος της Επιτροπής, λειτουργεί καθαρά με επιστημονικά κριτήρια και όχι με χρηματοοικονομικά.

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, καθώς οι ίδιες πληροφορίες, τονίζουν πως από την απόφαση θα εξαιρούνται τα βρέφη κάτω του ενός έτους. Οι οικογένειες δηλαδή με βρέφη κάτω του ενός έτους, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο δωρεάν.

Τα μέλη της Επιτροπής πάντως έχουν καταθέσει την πρότασή τους με επιστημονικά κριτήρια και τώρα «το μαχαίρι και το πεπόνι» βρίσκεται πλέον στα χέρια του ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου.

Να θυμίσουμε, ότι ένταξη του εμβολίου κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ζήτησε και πάλι η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) με επιστολή της στον υπουργό Υγείας, μετά το σχετικό αίτημα τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Ένωση επαναλαμβάνει ότι η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, αν και όχι συχνή, είναι πολύ σοβαρή. Κάθε χρόνο, παιδίατροι αντιμετωπίζουν στα ιατρεία τους παιδιά που αφότου νόσησαν, έχουν θετική ή και αρνητική έκβαση στην υγεία τους, με μόνιμες αναπηρίες, επομένως, η επίπτωση δεν μπορεί να μετράται μόνο με βάση τον αριθμό των περιστατικών ετησίως.

Κάθε μέρα καθυστέρησης παρατηρούνται νέα κρούσματα, τονίζει η ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, αναφερόμενη στο περιστατικό των Χριστουγέννων, με το κρούσμα μηνιγγιτιδόκοκκου Β σε βρέφος 10 μηνών, με καλή ευτυχώς εξέλιξη για την υγεία του.

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αυτός πρόσφατα αναρτήθηκε στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης από τον Ε.Ο.Φ, περιλαμβάνονται νέα εμβόλια, για την εισαγωγή των οποίων έχει ήδη αποφανθεί η Επιτροπή Εμβολιασμού ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, τα οποία ωστόσο, καλύπτουν νοσήματα για τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εμβόλια στο ισχύον πρόγραμμα εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ: onmed.gr