Μυωπία στα παιδιά: το παιχνίδι στην ύπαιθρο προστατεύει τα μάτια

Μυωπία στα παιδιά: το παιχνίδι στην ύπαιθρο προστατεύει τα μάτια

Τελευταίως η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει παρατηρήσει μια αύξηση του ποσοστού μυωπίας στα παιδιά. Σε πολλές μάλιστα χώρες το ποσοστό των παιδιών με μυωπία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια! Αυτό συνδέεται με τη σταδιακή μείωση των ωρών που παίζουν τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους, στην παιδική χαρά ή αλλού.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Μυωπία σε πιο μικρή ηλικία

Ενώ παλιότερα η μυωπία ανέβαινε στα παιδιά στην προεφηβία και την εφηβεία, τώρα το μέσο όρο ηλικίας παιδιών που διαγιγνώσκονται με μυωπία έχει πέσει αισθητά! Συγκεκριμένα παλιά εμφάνιζαν μυωπία όταν ήταν 12-14 ετών κατά μέσο όρο ενώ τώρα πλέον τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν μυωπία 8-9 ετών!

Ο κληρονομικός παράγοντας παίζει σπουδαίο ρόλο. Ένα παιδί που έχει γονείς με μυωπία κινδυνεύει να την… κληρονομήσει 2,5 φορές περισσότερο απ’ ό,τι παιδιά γονέων που δεν έχουν μυωπία…  Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισής της οι γιατροί «συνταγογραφούν» τουλάχιστον 45 λεπτά την ημέρα παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους!

Το φως του ήλιου: δείκτης προστασίας κατά της μυωπίας;

Το φως του ήλιου δρα προστατευτικά απέναντι στη μυωπία καθώς βοηθά στην παραγωγή ντοπαμίνης, ένας νευροδιαβιβαστής που ελέγχει την ανάπτυξη του ματιού. Το φως του ήλιου ουσιαστικά εμποδίζει τον βολβό του ματιού να γίνει πιο μακρύ από το κανονικό και, επομένως, να πάθει μυωπία.

Πώς συμβαίνει η μυωπία; Όταν τα παιδιά δεν εκτίθενται σε εξωτερικό φως, ο βολβός του ματιού τους έχει την τάση να μακραίνει. Όταν το μάτι είναι πιο μακρύ, αδυνατεί να εστιάσει, με αποτέλεσμα τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται πιο θολά!

Άλλωστε όταν το παιδί παίζει σε εξωτερικό χώρο, ασκείται από μόνο του να βλέπει πιο μακριά και επομένως αυτό κάνει καλό στην όρασή του!

Οι οθόνες και η μυωπία

Δυστυχώς η εξοικείωση των παιδιών από τη βρεφική κιόλας ηλικία με τις οθόνες και κυρίως με τα κινητά και τα τάμπλετ έχει αρνητικές συνέπειες και στην όρασή τους. Εξασκούν πολύ την «κοντινή» όρασή τους ενώ εξασθενεί αρκετά η «μακρινή». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παθαίνουν πιο εύκολα μυωπία!

Ο χρυσός κανόνας της χρήσης κινητών και τάμπλετ στην παιδική ηλικία:

Τα κινητά και τα τάμπλετ είναι πλέον για τα καλά μέσα στη ζωή μας και είναι πολύ δύσκολο να τα απαγορεύσουμε στα παιδιά όταν οι ενήλικες είναι… εξαρτημένοι από αυτά… Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν 3 χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για την ασφάλεια του παιδιού τους:

Για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την όραση των παιδιών σας, σε όποια ηλικία κι αν είναι, ενθαρρύντε τα να κάνουν διάλειμμα από τις οθόνες κάθε 20 λεπτά και να κοιτούν μακριά!

Πηγή: Boro.gr