Ο ρόλος της μαμάς είναι εξαντλητικός. Το ξέρετε πολύ καλά αν με την επιστροφή σας από τη δουλειά σάς περιμένουν ένα σπίτι σε κατάσταση χάους, μια στοίβα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη και δύο πιτσιρίκια να τρέχουν από δωμάτιο σε δωμάτιο αλαλάζοντας. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η εξουθένωση μπορεί να γίνει πραγματικά ανυπόφορη και να έχει μια σειρά από καταστροφικές συνέπειες για τους γονείς (και, κατά συνέπεια, για τα παιδιά). Αυτό συμβαίνει στο «burnout των γονιών», ένα σύνδρομο που περιγράφεται σε νέα επιστημονική δημοσίευση στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

[babyPostAd]Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί το λεγόμενο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), μια ψυχολογική κατάσταση του εργαζομένου που συνδυάζει εξάντληση, μειωμένη αποδοτικότητα και αποστασιοποίηση (ο επαγγελματίας αποσύρεται συναισθηματικά από το αντικείμενο της δουλειάς και τους συναδέλφους του).

Όπως ανακάλυψαν λοιπόν πρόσφατα Βέλγοι ερευνητές, μετά από έρευνα σε 2.000 μαμάδες και μπαμπάδες, ένα σύνδρομο με παρόμοια χαρακτηριστικά μπορεί να παρατηρηθεί και σε γονείς. Συγκεκριμένα, γύρω στο 12% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν ότι παρατηρούν πάνω από μία φορά την εβδομάδα τα ίδια συμπτώματα (εξάντληση, αναποτελεσματικότητα, συναισθηματική αποστασιοποίηση) στη σχέση τους με τα παιδιά. Και αυτό το εύρημα αφορά και άντρες και γυναίκες.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται από τους ερευνητές στις υψηλές, συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες που εγείρει η σύγχρονη κοινωνία απέναντι σε μαμάδες και μπαμπάδες: ενώ οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε πολλές ώρες την ημέρα, ταυτόχρονα καλούμαστε να βρίσκουμε το χρόνο και την ενέργεια για να προσφέρουμε τα πάντα στα παιδιά μας, με αποτέλεσμα το στρες μας να χτυπάει κόκκινο. Μάλιστα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, το γονεϊκό burnout φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, εθισμών και άλλων προβλημάτων υγείας.

Πηγή: elle.gr