Mυρωδάτα τσουρεκάκια muffins σιροπιαστά

Μια παραλλαγή της συνταγής για το παραδοσιακό τσουρέκι. Νοστιμότατα, μυρωδάτα, αφράτα τσουρεκάκια muffins σιροπιαστά.  Απολαύστε τα το Πάσχα, αλλά και καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου σαν σνακ, ή στο πρωϊνό σας με τσάι ή καφέ.
Υλικά 
•80 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
•80 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
•100 γρ. ζάχαρη
•2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
•430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις *
•10 γρ. μαγιά ξηρή σε σκόνη
•50 γρ. χλιαρό νερό
•ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
•1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
•1/2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
•1 αυγό + 1 κ.σ. νερό
Για το σιρόπι:
•100 γρ. ζάχαρη
•100 γρ. νερό
Εκτέλεση 
1.Προσθέστε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύετε. Τυλίγετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε 7 λεπτά περίπου να φουσκώσει η μαγιά και να αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες. [Προσοχή το νερό να είναι χλιαρό και όχι ζεστό].
2.Με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ πολτοποιήστε [σε σκόνη] τη μαστίχα, το μαχλέπι μαζί με μια πρέζα ζάχαρη.
3.Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Σιγοβράζετε σε πολύ πολύ χαμηλή φωτιά,  ανακατεύοντας το μείγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και διαλυθεί η ζάχαρη. Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά και το ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήνετε να κρυώσει τόσο ώστε όταν βάλετε το δάχτυλό σας μέσα να είναι ανεκτή η θερμοκρασία
4.Προσθέτετε στο μπολ τα αυγά ένα ένα χτυπώντας με το μίξερ, προσθέτετε και το μείγμα μαγιάς και συνεχίζετε το χτύπημα. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτετε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι σταδιακά, λίγο, λίγο χτυπώντας το με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ “γάντζο”, σε μέτρια ταχύτητα για 10 τουλάχιστον λεπτά. Μόλις το μείγμα ξεκολλάει από τις πλευρές του μπολ και έχετε μια πολύ μαλακή ζύμη τότε η ζύμη είναι έτοιμη και σταματάτε το χτύπημα.
5.Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τη τοποθετείτε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός της [2-3 ώρες]. Εναλλακτικά προθερμαίνετε το φούρνο στους 30 βαθμούς, μόλις “πιάσει” τη θερμοκρασία τον σβήνετε και βάζετε μέσα τη ζύμη να διπλασιαστεί.
6.Βουτυρώνετε 10-12 μικρά αλουμινένια φορμάκια για muffins και τα γεμίζετε κατά 3/4 με τη ζύμη. Αφήνετε και πάλι τη ζύμη να φουσκώσει με την ίδια διαδικασία για 40-50 λ. σε θερμό περιβάλλον ή στο φούρνο.
7.Σε μικρό μπολάκι χτυπάτε το αυγό με 1 κ.σ. νερό. Αλείψτε με πινέλο τα τσουρεκάκια, γαρνίρετε προαιρετικά με φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 20-25 λεπτά.
8.Για το σιρόπι: 5 λεπτά πριν βγάλετε τα τσουρεκάκια από το φούρνο ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μικρή κατσαρόλα προσθέτετε τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνετε να βράσουν, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάζετε τα τσουρεκάκια από το φούρνο και με μια κουτάλα ρίχνετε σταδιακά ζεστό σιρόπι στα ζεστά τσουρεκάκια, σε ένα ένα σταδιακά. Αφήστε τα να απορροφήσουν το σιρόπι και μόλις κρυώσουν τα απολαμβάνετε. Μετά τα σκεπάζετε με μεμβράνη για να μη ξεραθούν και τα απολαμβάνετε για 5-7 ακόμα ημέρες.
* Προτιμήστε το αλεύρι που είναι ειδικό για ψωμί.
Πηγή:sintayes.gr