Μυστικά για να θωρακιστεί το ανοσοποιητικό των παιδιών

Μυστικά για να θωρακιστεί το ανοσοποιητικό των παιδιών

Το φθινόπωρο αποτελεί τη σωστή στιγμή για να αρχίσει η προετοιμασία των παιδιών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε ο χειμώνας να τα βρει δυνατά απέναντι σε ιώσεις και στη γρίπη. Η δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, δίνει συμβουλές γι’ αυτή την προετοιμασία, εστιάζοντας, πρώτα απ’ όλα στη διατροφή.

Η ζάχαρη δεν έχει θέση, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό. Αντίθετα, άφθονα πράσινα λαχανικά, συκώτι, κρέας, ψάρι, πουλερικά και αγνό βούτυρο, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή αβοκάντο πρέπει να περιλαμβάνονται στα τρία βασικά γεύματα της ημέρας. «Το έντερο είναι η πύλη για την υγεία. Το 70%-80% του ανοσοποιητικού μας βρίσκεται στο έντερο» επισημαίνει η διαιτολόγος, σημειώνοντας ότι τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, βελτιώνουν τη χλωρίδα του εντέρου.

Πόσα μικρόβια κουβαλά κάθε επισκέπτης που μπαίνει στο σπίτι σας;

Εξάλλου, ο κύριος λόγος που αρρωσταίνουμε κατά τη χειμερινή περίοδο είναι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά λειτουργεί καλύτερα μαζί με βιταμίνη Α και Κ2. Το φως του ήλιου συνθέτει βιταμίνη D. Παιδιά με ανοιχτόχρωμο δέρμα χρειάζονται περίπου 30 λεπτά έκθεση στον ήλιο, ενώ άτομα με σκούρο δέρμα περίπου 2 ώρες. Εναλλακτικά, δώστε στα παιδιά μουρουνέλαιο και προσθέστε στη διατροφή τους αβγά ψαριών, πέστροφα, σκουμπρί ή σαρδέλες.

Ακόμα, ο ψευδάργυρος αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό. Βρίσκεται στα στρείδια, στο μοσχαρίσιο κρέας και το αρνί, ενώ υπάρχει επίσης σε παστίλια ή υγρή μορφή. Τέλος, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C δεν προστατεύουν από τα κρυολογήματα. Μόλις τα συμπτώματα εμφανιστούν, η βιταμίνη C δεν επηρεάζει τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα του κρυολογήματος.

Πηγή: madata.gr

Διαβάστε ακόμη:

Οι 10 τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό

Η κατάλληλη διατροφή για γερό ανοσοποιητικό στα παιδιά