Μητέρα, εργαζόμενη ή σύντροφος; Πώς θα ισορροπήσεις τους τρεις τομείς της ζωής σου!

Μητέρα, εργαζόμενη ή σύντροφος; Πώς θα ισορροπήσεις τους τρεις τομείς της ζωής σου!

Μητέρα, εργαζόμενη ή σύντροφος

Κάποτε μιλούσαμε για τις γυναίκες… workaholics ή και καριερίστες. Μάλιστα, αυτό το μοντέλο επικράτησε πολλά χρόνια -άλλωστε, σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύει ακόμα. Πλέον, όμως, η εργασία είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά μονόδρομος βάσει των οικονομικών συνθηκών. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει πως οι συνθήκες έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Με λίγα λόγια, δουλεύεις περισσότερο και εντονότερα, αφιερώνεις ακόμη πιο πολύ χρόνο και ενέργεια στην εργασία σου και δίνεις προτεραιότητα σε ό,τι την αφορά, όχι απαραίτητα γιατί αυτό θέλεις να κάνεις, αλλά επειδή αυτό χρειάζεται να κάνεις για να αντεπεξέλθεις στα καθημερινά έξοδα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή είσαι και μητέρα και σύζυγος, που σημαίνει πως έχεις οικογενειακές ευθύνες και υποχρεώσεις πολύ σημαντικές απέναντι στα παιδιά και τοn σύντροφό σου.

[babyPostAd]Και πολύ συχνά καλείσαι να θέσεις διαφορετικές προτεραιότητες και να ισορροπήσεις τις διαφορετικές ιδιότητές σου, ώστε να καταφέρεις να σταθείς επάξια και στους τρεις ρόλους σου: και εργαζόμενη και μητέρα και σύντροφος. Πώς μπορείς, όμως, να το κάνεις πιο εύκολο;

Η αλήθεια είναι πως μάλλον καμία γυναίκα δεν έχει καταφέρει να βρει την “χρυσή τομή” σε αυτή την κατάσταση. Θα ήταν, λοιπόν, ανώφελο να φαντασιωθείς την εικόνα της τέλειας εργαζόμενης και ταυτόχρονα υπέροχης μητέρας. Άλλωστε, η… ζωή δεν είναι φτιαγμένη έτσι. Επομένως, μάλλον ο No1 κανόνας για να ξεκινήσεις να εξισορροπείς την καθημερινότητά σου είναι να αποδεχθείς το γεγονός πως δεν είσαι τέλεια, όπως και κανένας άλλος γύρω σου! Είσαι, όμως, σε θέση να βάλεις όριο, να “προστατεύσεις” την οικογενειακή ζωή σου και να την διαχωρίσεις από την επαγγελματική πορεία σου!

Πώς;

♦ Σταμάτα να φέρνεις τη δουλειά στο σπίτι
Πόσες φορές έχεις συνεχίσει την δουλειά στο σπίτι, αφού έχεις επιστρέψει από το γραφείο; Πόσα email, fax και τηλεφωνήματα έχεις ανταλλάξει με τον διευθυντή σου/έναν πελάτη/τους συναδέλφους σου για να ολοκληρώσεις ένα project; Ποια ήταν τη τελευταία φορά που επέστρεψες στο σπίτι στην ώρα σου, άφησες το κινητό στην άκρη και αφοσιώθηκες πλήρως στα παιδιά και το σύντροφό σου; Δεν θυμάσαι; Να, λοιπόν, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις! Το ξέρω, είναι αρκετά δύσκολο να κλείσεις τα “φώτα” της δουλειάς ακριβώς στην ώρα τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να… κουβαλήσεις και όλες τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σου στο σπίτι! Δοκίμασε να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να δώσεις περισσότερη σημασία σε όσα συμβαίνουν στην οικογένειά σου. Άλλωστε, κανένας εργοδότης δεν θέλει να έχει υπαλλήλους με εργασιακό… burn-out από τις πολλές ώρες που περνάει καθημερινά δουλεύοντας ή απασχολούμενος με ό,τι αφορά την δουλειά του!

♦ Δημιούργησε συγκεκριμένες οικογενειακές ρουτίνες
Ένας τρόπος να νιώσεις πως ο χρόνος που αφιερώνεις στα παιδιά και τον σύζυγό σου είναι ποιοτικός και περιεκτικός είναι μέσα από την δημιουργία συγκεκριμένου προγράμματος. Μπορεί να μοιάζει αρκετά δύσκολο να εξοικονομήσεις χρόνο από την δουλειά για να τον διοχετεύσεις στις ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας, αλλά είναι αναγκαίο να γίνει, ακόμη κι αν είναι περιορισμένος. Για παράδειγμα, μπορείς να ξυπνάς έως και 20 λεπτά νωρίτερα το πρωί, ώστε να καταφέρεις να απολαύσεις τον καφέ σου με τον σύντροφό σου, βρίσκοντας έτσι χρόνο να συζητήσετε και να έρθετε πιο κοντά. Αντίστοιχα, μπορείς να καθιερώσεις το βραδινό ή μεσημεριανό (ανάλογα με την φύση της δουλειά σου) γεύμα με τα παιδιά και αυτό να είναι κανόνας. Έτσι, γύρω από το τραπέζι θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις πώς πέρασαν την ημέρα τους, πώς τα πηγαίνουν στο σχολείο και να απολαύσεις λίγο χρόνο μαζί τους!

♦ Αφιέρωσε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο στην οικογένεια
Ο ελεύθερος χρόνος είναι “ιερός” και όλοι θέλουμε να τον αφιερώσουμε στον εαυτό μας. Άλλωστε, είναι αναγκαίο να το κάνουμε, για να είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε στο βαρύ πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί ο προσωπικός ελεύθερος χρόνος να ταυτιστεί με τον οικογενειακό! Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να καθιερώσετε μία ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία σταθερά θα κάνετε μια δραστηριότητα από κοινού, όπως βόλτες στο πάρκο και την πόλη, εκδρομές στην εξοχή ή ακόμη και μικρά ταξιδάκια τα Σαββατοκύριακα! Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να αποσυμπιεστείτε και ταυτόχρονα να περάσετε εποικοδομητικό και διασκεδαστικό χρόνο ως οικογένεια!

Πηγή:tlife.gr