Μητέρες, είναι ώρα να είστε αυτές που είστε πραγματικά

Ένα βίντεο αφιερωμένο σε όλες εκείνες τις μαμάδες που παλεύουν να είναι όλα (και οι ίδιες) τέλεια

Μητέρες, είναι ώρα να είστε αυτές που είστε πραγματικά.

Ένα βίντεο αφιερωμένο σε όλες εκείνες τις μαμάδες που παλεύουν να είναι όλα (και οι ίδιες) τέλεια

Πολύ θα θέλαμε να ήμασταν  σαν εκείνες τις μαμάδες που κυκλοφορούν στην τρίχα και πάντα χαμογελαστές.

Πολύ θα θέλαμε να φεύγαμε κάθε μέρα από τη δουλειά φρέσκιες, ικανοποιημένες από τον εαυτό μας και με αναπτερωμένο το ηθικό, ξέροντας ότι πιάσαμε όλους τους στόχους του μήνα.

Πολύ θα θέλαμε το βράδυ, αφού βάζουμε τα παιδιά για ύπνο, να καθόμασταν στον καναπέ, έχοντας σβήσει όλες τις δουλειές από τη λίστα μας: με φαγητό έτοιμο για την επόμενη, το σπίτι τακτοποιημένο και καθαρό, το νεροχύτη μαζεμένο και το μυαλό μας ήσυχο, για να πιούμε ένα ποτήρι κρασί με τον άνθρωπό μας.

Πολύ θα θέλαμε στο ξέσπασμα του παιδιού να αφήναμε τα κλειδιά και την τσάντα κάτω, αγνοώντας το ρολόι (το κουδούνι του σχολείου, τη συνάντηση για τη δουλειά…) και να καθόμασταν στο χαλί να μιλήσουμε για όσο χρειαστεί.

Πολύ θα θέλαμε να ήμασταν οι τέλειες μαμάδες.

Αλλά δεν είμαστε.

Καμία μας.

Κι αυτό μας πονάει.

Στο παρακάτω βίντεο, μια μαμά δίνει με την ομιλία της στο TEDx ένα μήνυμα σε όλες εμάς:

Μητέρες, είναι ώρα να είστε αυτές που είστε πραγματικά.

«Δεν χορεύω στο σπίτι φορώντας ζακετάκια και κάπρι παντελόνια. Προφανώς και δεν έχω τέλεια χτενισμένες μπούκλες, ούτε έχω καθαρίσει ποτέ την τουαλέτα φορώντας τακούνια και κολιέ με πέρλες. Περνώ τις ημέρες μου πλένοντας, τρίβοντας, μαγειρεύοντας, καθαρίζοντας, και ταΐζοντας, και γκρινιάζοντας “φόρα σε παρακαλώ τα παπούτσια σου”, και οδηγώντας, και αφήνοντας, και μεγαλώνοντας, και τρέχοντας, και, να πάρει, κουράστηκα. Και είναι μόλις εννιά το πρωί […]

»Για χρόνια, φορούσα μια μάσκα. Παχιά, τολμηρή, πορσελάνινη, όμορφη, απελπισμένη να εντυπωσιάσει τους άλλους επειδή δεν είχα εντυπωσιάσει καθόλου τον εαυτό μου.

»Από μέσα μου, γονάτιζα στο βωμό των φωνών στο κεφάλι μου. Των φωνών που […] έλεγαν ότι δεν ήμουν αρκετά καλή. Δεν ήμουν αρκετά υπομονετική, αρκετά έξυπνη, αρκετά καλή, αρκετά σκληρή, αρκετά ήρεμη, αρκετά αδύνατη, αρκετά σύζυγος, αρκετά κόρη, αρκετά αδελφή, και ένας Θεός ξέρει, δεν ήμουν αρκετά μητέρα.

»Δεν είναι εύκολο. Για καμία από μας. Και το κάνουμε δυσκολότερο προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις γελοίες προσδοκίες, και όλους αυτούς τους φανταστικούς κανόνες και κανονισμούς μητρότητας. Μπορούμε να είμαστε μόνο αυτές που είμαστε πραγματικά, και σε κάποιο σημείο, πρέπει αυτό να είναι αρκετό. Ας συμφωνήσουμε […]ότι είμαστε αρκετά καλές. Μητέρες, είναι ώρα να είστε αυτές που είστε πραγματικά».

INFO: Η Katherine Wintsch είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και μαμά δύο παιδιών. Μπορεί τα παιδιά της να μην την ακούν πάντα, αλλά οι πελάτες της εταιρίας την οποία ίδρυσε (The Mom Complex, που χειρίζεται λογαριασμούς όπως Johnson & Johnson, Kellogg’s, LEGO, Walmart ) ακολουθούν πιστά τις συμβουλές της. Αρθρογραφεί σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες και portals (The New York Times, The Wall Street Journal, The Huffington Post) και έχει βραβευτεί για τη δουλειά της στη διαφήμιση.

Μετάφραση στα ελληνικά: Chryssa Takahasi
Επιμέλεια: Stefanos Reppas