Μητρικό ένστικτο – Όσα δεν θα καταλάβουν ποτέ οι ειδικοί

Μητρικό ένστικτο – Όσα δεν θα καταλάβουν ποτέ οι ειδικοί

Δεν έχει σημασία αν γεννήσατε ή υιοθετήσατε το παιδί σας… Εσείς ως γονιός, είσαστε ο μόνος που έχει πρόσβαση στον άρρηκτο δεσμό που μεταφέρει πληροφορίες από και προς το παιδί σας. Οι γονείς είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει το τι συμβαίνει με ένα παιδί. Οι γονείς γνωρίζουν τι σημαίνει κάθε μικρή ματιά ή ήχος του παιδιού τους. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, κανείς.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του και ο γυναικολόγος Άρης Τσιγκρής: «Το μητρικό ένστικτο θα λειτουργήσει σε κάθε μητέρα -έστω και σε διαφορετικό χρόνο- μόλις συνδεθεί με το μωρό της, μόλις δημιουργήσει μια εικόνα για αυτό, μόλις μάθει να το αναγνωρίζει ανάμεσα σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Μόλις γίνει δικό της. Και τότε, μέσα από μια αυθεντική «έμφυτη παρόρμηση», θα είναι σε θέση να διαισθανθεί κάθε κίνδυνο που ελλοχεύει γύρω από το παιδί της, για να τον προλάβει και να τον εξουδετερώσει. Γιατί το «μητρικό ένστικτο» υπάρχει, το αισθάνεται η γυναίκα. Ίσως όχι αμέσως, αλλά έρχεται με τον πρώτο καιρό που ζει μαζί με το παιδί της». Επιστημονικές έρευνες δε, αποδεικνύουν ότι με τη μητρότητα υπάρχουν αλλαγές ακόμη και στον εγκέφαλο της γυναίκας, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη του μητρικού ενστίκτου.

Όταν λοιπόν, άγνωστοι όροι και ορισμοί για τη συμπεριφορά ενός παιδιού (όπως ακόμη και ο αυτισμός ή η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας) σας κάνουν να αισθάνεστε συγκλονισμένοι ή αμφιβολία για το τι να κάνετε, χρειάζετε να πιστέψτε στον εαυτό σας και στην ικανότητά σας ως γονιός. Θα πρέπει να πιστέψετε ότι η άρρηκτη σχέση που έχετε με το παιδί σας είναι, και θα είναι πάντα, μια πηγή πληροφοριών που δείχνει προς την κατεύθυνση του τι είναι σωστό για σας, το παιδί σας και την οικογένειά σας.

Η σύνθετη σκέψη στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Επίσης δεν χρειάζεται να παίρνετε κάθε φορά άμεσα αποφάσεις. Αφήστε όλες τις πληροφορίες που έχετε λάβει ή έχετε αναζητήσει, να τις χωνέψετε για μια στιγμή, καθώς περιμένετε η διαίσθησή σας να σας μιλήσει και να σας δώσει σημάδια του τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Μην απαρνείστε και αναιρείτε την πολύτιμη βοήθεια των γιατρών και άλλων ειδικών. Απλώς, σιγουρευτείτε ότι εξισορροπείτε τις πληροφορίες τους με τη δική σας διαίσθηση και τα συναισθήματά σας. Έχετε πάντα την επιλογή να αποφασίσετε ότι αυτό που λένε δεν είναι σωστό για σας, να εμπιστευθείτε τον εαυτό σας και να αναζητήσετε και μια άλλη γνώμη.

Ένας νέος τρόπος για να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας

Τα παιδιά, ότι και να τους συμβαίνει, έχουν ανάγκη από τη σύνδεση με το γονιό τους. Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα φανερό αυτό, αλλά την χρειάζονται. Μπορούν να αισθανθούν την καρδιά σας να τα αγκαλιάζει. Θα ακούσετε και θα αισθανθείτε υπέροχα όταν την αντιληφθείτε (τη σύνδεση αυτή) ή όταν σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και τον κόσμο γύρω τους.

Τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να ζητήσουν βοήθεια ή πώς να περιγράψουν αυτό που αισθάνονται, με αποτέλεσμα να αναζητούν την προσοχή σας, όπως μπορούν. Οπότε, είτε είναι θυμός, είτε ξέσπασμα, ή μια προκλητική και αντιδραστική συμπεριφορά, τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ευάλωτα και τρυφερά. Μιλήστε τους και εσείς με τρυφερότητα για να αντιληφθείτε τι ζητούν.

Αφήστε την καρδιά σας να σας πει τι πρέπει να κάνετε πριν αρχίσετε να σκέφτεστε με το μυαλό σας τι πρέπει να κάνετε. Όταν αντιμετωπίζετε τα πάντα με αγάπη, δημιουργείτε μια σύνδεση στην οποία μπορείτε να βασιστείτε, ανεξάρτητα με το τι θα επακολουθήσει.

Πηγή: proactiveparenting.com

Το διαβάσαμε στο letsfamily.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μαμά τι είναι ο παιδικός σταθμός; Τι να πείτε στο παιδί σας για να το προετοιμάσετε.

Πόσο καλό κάνει η φωνή της μητέρας στα παιδιά;