Μητρικός θηλασμός | Η εμπειρία της Κάτιας από το The Smell of Mommy

Το “The Smell of Mommy” είναι ένα blog δύο μαμάδων, της Κάτιας και της Δέσποινας, που μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους από τη ζωή με παιδιά. Σήμερα, η Κάτια, μας δίνει τα δικά της tips για τον θηλασμό, τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει για την ίδια.


Η εισαγωγή μου για αυτό το άρθρο θα είναι περιεκτική γιατί πιο αναλυτικά τα έχω πει σε άλλα άρθρα στο thesmellofmommy.com.

Θα σου υπενθυμίσω απλά ότι κατάφερα να θηλάσω μόνο το τρίτο μου παιδί και αυτό με πολύ προσπάθεια και πείσμα θα έλεγα! Ξεκίνησα το ταξίδι του θηλασμού με αρκετές δυσκολίες και επίπονες στιγμές που ξεπεράστηκαν… Λίγο πριν το χρόνο όμως αντιμετώπισα μια αρκετά επίπονη φάση με τραυματισμένες θηλές λόγω των δοντιών του μωρού που είχαν ξεκινήσει να βγαίνουν, κάτι που άργησα ωστόσο να καταλάβω περνώντας έτσι από το μυαλό μου διάφορες φοβίες και ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβαίνει με το στήθος μου και τον θηλασμό! Μετά από 1 εβδομάδα και… άρχισε να μειώνεται η ενόχληση και να υποχωρεί ο πόνος συνεχίζοντας έτσι μια χαρά τον θηλασμό μας… Πλέον είμαστε στους 15 μήνες θηλασμού (ξεπεράσαμε και τον στόχο του έτους) και δυστυχώς περνάμε πάλι μια πολύ δύσκολη φάση με πολύ έντονο τραυματισμό στην θηλή…. Αυτό το άρθρο λοιπόν είναι αφιερώμένο σε κάθε νέα μαμά που ξεκινάει τώρα το ταξίδι του θηλασμού, σε κάθε έγκυο μανούλα που θέλει να θηλάσει ώστε να γνωρίζει και να προετοιμαστεί κατάλληλα αλλά και για κάθε θηλάζουσα μαμά που βιώνει τις δικές της πιθανές δυσκολίες….

Για τις τραυματισμένες θηλές:

κρέμα θηλών purelan 100 medela

Το πρώτο προϊόν που βοήθησε τις πληγωμενες θηλές μου από τις πρώτες μέρες του μαιευτηρίου ακόμα είναι η συγκεκριμένη κρέμα!

Ένα φυσικό προϊόν, από 100% καθαρή λανολίνη, χωρίς οποιαδήποτε τεχνητά πρόσθετα, αρώματα ή συντηρητικά. Ασφαλής για τη μητέρα και το βρέφος: δε χρειάζεται αφαίρεση πριν από το θηλασμό.

Με την μόνη κρέμα για τις θηλές που είδα άμεση διαφορά και ανακούφιση και στο ξεκίνημα του θηλασμού μας αλλά και πριν τον χρόνο που αντιμετώπισα πάλι πρόβλημα. Την συστείνω ανεπιφύλακτα.

ΒΕΒΑΙΩΣ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΘΗΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΘΟΣ ΣΤΑΣΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ.

✔ το μητρικό γάλα η καλύτερη»κρέμα»

Βγάζοντας λίγο γάλα από το στήθος και τοποθετώντας το πάνω στις πληγωμένες θηλές έχεις την καλύτερη και πιο φυσική “κρέμα” επούλωσης. Το μητρικό γάλα κάνει θαύματα!

Γυμνό στήθος χωρίς εσώρουχο η ρούχο

Θα το ακούσεις συχνά και πραγματικά ισχύει. Το στήθος πρέπει να αερίζεται, να αναπνέει και τις πρώτες μέρες στο σπίτι καλό είναι να αποφύγεις οποιοδήποτε ρούχο πάνω του. Είναι κάτι που πραγματικά βοηθάει στην επούλωση.

Ζεστές κομπρέσες νερού στο στήθος κάνοντας ταυτόχρονα μασάζ.

Βρεγμένα πανάκια με ζεστό νερό ή κατά την διάρκεια του ντουζ με τρεχούμενο ζεστό νερό στο στήθος, κάνουμε μασάζ, αν θέλουμε να μαλακώσουμε το στήθος, να ξεπρηστεί λίγο και να αποσυμφορήσουμε γάλα.

Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ. ΔΕΞΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΟΣΦΑΤΟΣ ΠΟΛΥ ΕΠΩΔΥΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΗΛΗΣ ΜΟΥ.

Πρακτικές λύσεις για το πρώτο διάστημα θηλασμού και κυρίως μέχρι να εδραιωθεί:

✔ χρήση μαξιλαριού

Ακόμα και αν δεν είναι μαξιλάρι θηλασμού, αλλά ένα απλό μαξιλάρι σίγουρα θα σου χρειαστεί από τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο ακόμα! Βοηθάει πολύ και την μαμά και το μωρό μέχρι να δοκιμάσουν διάφορες στάσεις θηλασμού και μέχρι το μωρό να αρχίσει να μαθαίνει να πιάνει καλά το στήθος και να τρώει. Βοηθάει στην καλύτερη τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και της επιτυχημένης προσπάθειας επαφής δέρμα με δέρμα. (skin to skin*) Πραγματικά ξεκουράζει και κάνει τον θηλασμό πιο εύκολο! Σωτήριο!

ξαπλωτή στάση θηλασμού

Αναμφίβολα η πιο»αγαπητή»στάση θηλασμού από θηλάζουσες μανούλες και μωράκια! Από τις πρώτες στάσεις θηλασμού που πραγματικά θα σε βολέψουν είναι η ξαπλωτή, με το μωρό σου να ξαπλώνετε πλάι πλάι μαζί και εκείνο να θηλάζει. Αποδεδειγμένα από τις πιο βοηθητικές στάσεις κατά την διάρκεια όλου αυτού του ταξιδιού.

συγκοίμηση

Εν συνεχεία του προηγούμενου και για να πετύχει καλύτερα η ξαπλωτή στάση, σίγουρα θα σε βοηθήσει η επιλογή της συγκοίμησης. Φυσικά αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι συζήτησης και η επιλογή είναι καθαρά προσωπική και οικογενειακή υπόθεση όμως πραγματικά η επιλογή της συγκοίμησης για την διευκόλυνση του θηλασμού κάποιες φορές είναι μονόδρομος. Με αυτόν τον τρόπο η μαμά είναι πιο ξεκούραστη και μπορεί να θηλάζει πιο εύκολα κατά την διάρκεια της νύχτας που το μωρό ξυπνάει, μπαίνει στο στήθος, θηλάζει και ξανά κοιμάται!

επιθέματα θηλασμού

Μιας χρήσης η πλενόμενα, πραγματικά βοηθάνε για τις πρώτες μέρες διαρροών που το γάλα τρέχει ανεξέλεγκτα και εσύ θες να βγεις έξω χωρίς άγχος! Άκρως απαραίτητα τουλάχιστον μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός αλλά θα έλεγα και αργότερα. Δοκίμασα και υφασμάτινα που πλένονται και τα έχεις για καιρό αλλά και μιας χρήσης.

Προσωπικά με βόλεψαν τα συγκεκριμένα εδώ

✔ εσώρουχο φανελάκι

Εγώ που κυκλοφορούσα πάντα μόνο με μια μπλούζα ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, αυτό το κόλπο με βοήθησε για τον πρώτο καιρό και κυρίως μέχρι να καλοκαιριάσει (γιατί μετά δεν…. )Για να νιώθεις εσύ η ίδια πιο safe και άνετα μπορείς μέσα από την μπλούζα σου να φοράς ένα απλό εσώρουχο φανελάκι που θα σε βοηθήσει να θηλάζεις παντού με ευκολία σηκώνοντας μόνο την μπλούζα που φοράς άνετα χωρίς να αγχώνεσαι πως θα φανεί κάτι. (βέβαια αυτό μόνο για την αρχή γιατί στην συνέχεια θα είναι απλά περιττό να σου πω την αλήθεια, όπου κι αν βρίσκεσαι απλά βγάζεις το στήθος και θηλάζεις) Όμως επειδή ξέρω ότι κάποιες γυναίκες ίσως το σκέφτονται και αυτό το κομμάτι, ειπα να το μοιραστώ μαζί σου…. (αν και υπέρ του δημόσιου θηλασμού εννοείται)

✔✖ σουτιέν η μπουστάκια θηλασμού

Για αυτά τα προϊόντα η γνώμη μου αμφιταλαντεύεται λίγο! Για το ξεκίνημα προμηθεύτηκα κάποια οικονομικά σουτιέν θηλασμού και 1, 2 μπουστάκια, τα οποία όμως θυμάμαι να χρησιμοποίησα μόνο στο μαιευτήριο και τις πρώτες μέρες που το στήθος μαζεύει πολύ γάλα και είναι εμφανές αυτό! Κατά την επιστροφή στο σπίτι και μέχρι να επουλωθούν οι πληγωμένες θηλές για τις ώρες εντός του σπιτιού το εσώρουχο ήταν περιττό. Όταν δε εδραιώθηκε ο θηλασμός και αρκετά πιο πριν θα έλεγα που το στήθος άρχισε να επανέρχεται στο μέγεθος του, φόρεσα ξανά τα κανονικά μου εσώρουχα! Οπότε θα σε συμβούλευα να προμηθευτείς λίγα σε ποσότητα και ίσως όχι και τα πιο ακριβά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθώς πιθανόν να μην τα φορέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά μόνο στο ξεκίνημα του θηλασμού!

✖ ψευδοθηλές

Όταν λίγο πριν τον χρόνο οι θηλές μου τραυματίστηκαν με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο και να μην μπορώ να θηλάσω αλλα ταυτόχρονα μη γνωρίζοντας αρχικά το τι έφταιγε, αλλα ψάχνοντας το, δοκίμασα μέχρι και τις ψευδοθηλές που μου προτάθηκαν(κάτι που στο ξεκίνημα του θηλασμού δεν το σκέφτηκα καθόλου για αποφυγή σύγχυσης) Πεταμένα χρήματα αφού το μωρό αρνιόταν πεισματικά όχι απλά να τις δεχτεί αλλά και να μπει στην διαδικασία να τις δοκιμάσει! Με το που καταλάβαινε την ψευδοθηλή στο στόμα του έδιωχνε το στήθος. Έτσι δεν εξυπηρέτησαν ποτέ τον σκοπό τους και αποδείχθηκαν μια άχρηστη αγορά που δεν θα συνιστούσα.

ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΑΜΕ 1 ΧΡΟΝΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ! AND NOW…. SO MUST GO ON, KEEP ON BREASTFEEDING!

ημερολόγιο θηλασμού

Φοβερό gadget αυτό! Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο(χαρτί και μολύβι)αναφέρομαι σε μια εφαρμογή του κινητού που μπορείς να καταγράφεις κάθετι απαραίτητο για τις πρώτες ημέρες, όπως για παράδειγμα μέτρηση για τις πάνες, αν ενεργήθηκε κλπ. Πράγματα σημαντικά τον πρώτο καιρό για την εξασφάλιση της ομαλής συνέχισης του θηλασμού.

Προσωπικά είχα αυτή την εφαρμογή και με είχε βοηθήσει πολύ!

επικοινωνία με κάποιον σύμβουλο θηλασμού

Ακόμα και τηλεφωνική! Μην διστάσεις! Αν σε απασχολεί το οτιδήποτε η αμφιβάλλεις για κάτι, είναι ο μόνος ειδικός που πίστεψε με θα σε βοηθήσει σε αυτές τις δυσκολίες των πρώτων ημερών. Πιο πολύ από κάθε άλλον, θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και την κατάλληλη καθοδήγηση.

Δες εδώ όλους τους συμβούλους θηλασμού που μπορείς να βρεις.

Ελπίζω να σου φάνηκαν χρήσιμα τα δικά μου tips θηλασμού (που δεν είναι καμία φοβερή ανακάλυψη εδώ που τα λέμε) απλά τα μάζεψα όλα σε αυτό το άρθρο και το τι δούλεψε πραγματικά σε εμένα και προτείνω αλλα και το τι δεν με βοήθησε καθόλου! Ο δρόμος του θηλασμού για εμένα ξεκίνησε με δυσκολίες και συνεχίζει με σκαμπανεβάσματα…. Για αυτό τον λόγο και πλέον δεν βάζω άλλους στόχους και επίπεδα σχετικά με την συνέχεια αυτής της διαδρομής, θα πω απλά ότι συνεχίζω να το παλεύω γιατί είναι η επιθυμία του παιδιού μου! Νέες μανούλες, παλέψτε να τα καταφέρετε με τον θηλασμό και στο τέλος πάντα τα όμορφα θα θυμάστε!

#keeponbreastfeeding