Μοναξιά, ένα περίπλοκο συναίσθημα…
Έχω γνωρίσει πολλά άτομα που υπέφεραν στην κυριολεξία από τη μοναξιά και άλλα, στα οποία η μοναξιά αποτελούσε την μεγαλύτερη φοβία τους. H μοναξιά, δεν είναι ένα απλό συναίσθημα. Είναι ένα πολυδιάστατο συναίσθημα το οποίο μπορεί να υποδηλώνει πολλά για τον άνθρωπο που τη νιώθει.
[babyPostAd] Είχα κάποτε γνωρίσει μια γυναίκα, η οποία, παρόλο που περιτριγυριζόταν από πολύ κόσμο, ένιωθε τρομερή μοναξιά. Ήταν πραγματικά οξύμωρο. Ήταν μια καταξιωμένη επαγγελματίας, είχε μεγάλη οικογένεια και πολλούς φίλους. Όσο συζητούσαμε, ανακαλύψαμε ότι η μοναξιά, ήταν το καταφύγιό της. Αν και ο μεγάλος της φόβος ήταν να μη μείνει μόνη, ο τρόπος να προφυλάξει τον εαυτό της από την «συντριβή» κάποιας απότομης απώλειας ή απόρριψης, ήταν να κρατάει συναισθηματικές αποστάσεις σε τέτοιο βαθμό, που τελικά αυτό που φοβόταν το ζούσε ήδη. Έτσι, όμως ένιωθε ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης και ότι δημιουργεί ένα πλαίσιο προστασίας και ασφάλειας στον εαυτό της.
Πώς να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά
- Αρχικά χρειάζεται να αντιληφθείς ότι η μοναξιά είναι μια κατάσταση αναστρέψιμη.
Δεν πρόκειται για ένα ελάττωμα ή για κάποιο σταθερό χαρακτηριστικό προσωπικότητας. Αντίθετα η εμπειρία της μοναξιάς αποτελεί ένα σημάδι ότι βασικές μας ανάγκες μένουν ακάλυπτες. Είναι δηλαδή το καμπανάκι που χτυπάει ο εαυτός μας, για να τον προσέξουμε. Όσο πιο έντονη είναι η εμπειρία της μοναξιάς, τόσο πιο έντονη είναι η ανάγκη την οποία αγνοούμε.
- Αναρωτήσου ποιες ανάγκες σου μένουν ακάλυπτες.
Μια ανάγκη μπορεί να μένει ακάλυπτη για πολλούς λόγους. Ίσως έχουμε μάθει να μην θεωρούμε σημαντικά αυτά που χρειαζόμαστε (και δεν μιλώ για τα υλικά). Αυτό γατί μπορεί όσο ήμασταν παιδιά να μεγαλώσαμε σε περιβάλλον που δεν ενθάρρυνε την έκφραση των αναγκών μας. Για παράδειγμα, ένα παιδί νιώθει ότι οι γονείς έχουν τόσα θέματα μεταξύ τους που εάν ζητήσει κι εκείνο θα τους προσθέσει απλά ένα ακόμη βάρος. Μπορεί επίσης, οι γονείς να ασχολούνται μόνο με το ένα αδερφάκι γιατί ίσως το θεωρούν πιο αδύναμο για κάποιο λόγο. Ένα παιδί μπορεί να μη ζητάει ίσως γιατί μεγάλωσε με την ιδέα ότι το να ζητάς και να εκφράζεσαι είναι αδυναμία.
Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με τόσα έντονα «πρέπει», καταπιέζοντας τα συναισθήματά τους σε σημείο που έχουν χάσει κάθε επαφή με τις ανάγκες τους. Θυμάμαι την κυρία Λ. που είχα γνωρίσει πριν χρόνια, η οποία δυσκολευόταν σε τεράστιο βαθμό να καταλάβει τι χρειάζεται πραγματικά και από μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση. Ωστόσο, ήταν πολύ καλή στο να διεκπεραιώνει. Όσο οι ανάγκες δεν καλύπτονται κάποιο καμπανάκι θα χτυπάει ο οργανισμός μας.
- Αύξησε τις ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή
Ξεκίνησε κάποιες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μπορεί να γνωρίσεις κόσμο. Γνωρίζω κάποια άτομα που θέλουν να συναναστρέφονται μόνο τους πολύ κοντινούς τους φίλους. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι τόσο κοντά σου, αλλά να μπορείς να συναναστραφείς σε ένα άλλο επίπεδο μαζί τους. Προσπάθησε να είσαι πιο δεκτικός με τους ανθρώπους, αλλά πάντα να βάζεις τα όρια σου.
- Σκέψου τι αποφεύγεις μέσα από την απομόνωση
Τι φοβάσαι από τους ανθρώπους; Τι φοβάσαι από τον εαυτό σου και καταφεύγεις στην απομόνωση και τελικά στη μοναξιά ; Όταν ανακαλύψεις αυτό που αποφεύγεις, θα καταλάβεις γιατί τελικά επιλέγεις τη μοναξιά.
- Άλλαξε τον δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης σου
Δεν μπορούν οι άνθρωποι να είναι ακριβώς όπως εμείς θέλουμε. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν συγκρούσεις και διαφωνίες στις σχέσεις. Δεν μπορείς να αποφύγεις την απόρριψη όσο σκληρά κι αν το προσπαθήσεις γιατί πολύ απλά, μπορεί και να μην σχετίζεται με εσένα, αλλά με τον άλλο. Οι άνθρωποι μπορεί και να φύγουν. Προσπάθησε να χαίρεσαι για τις ωραίες στιγμές που έζησες και να προχωράς με τα μαθήματα που έχεις πάρει.
Ο μπαμπάς μου, όταν ήμουν μικρή, μου έλεγε «Μην έχεις ψευδαισθήσεις. Μόνοι μας γεννιόμαστε και μόνοι μας πεθαίνουμε» Όταν μου το έλεγε αυτό, μου δημιουργούσε απογοήτευση. Πλέον, μου δημιουργεί ανακούφιση και μια αίσθηση δύναμης και ανεξαρτησίας.
Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Πηγή: missbloom.gr