Η μοντεσσοριανή μέθοδος στο σπίτι σας

Η μοντεσσοριανή μέθοδος στο σπίτι σας

Εργαλεία και διαμόρφωση περιβάλλοντος για μια άλλη παιδαγωγική εμπειρία

[babyPostAd]Σας ενδιαφέρει να δώσετε κίνητρα στο μικρό σας για να αναπτύξει τις αισθήσεις και τις δεξιότητές του ολοκληρωμένα, χωρίς τη δική σας παρέμβαση; Θέλετε να το πραγματοποιήσει αυτό σε ένα περιβάλλον ασφαλές και γεμάτο ερεθίσματα, με σεβασμό στον χαρακτήρα και τους προσωπικούς του ρυθμούς; Τότε δεν έχετε παρά να μεταφέρετε τη μοντεσσοριανή μέθοδο σπίτι σας!

Η ιταλίδα παιδαγωγός, Μαρία Μοντεσσόρι (1870 – 1952), πρωτοπόρα για την εποχή της, δημιούργησε μια παιδαγωγική μέθοδο που δίνει έμφαση στην προσωπικότητα του παιδιού και στοχεύει στην πολύπλευρη ανάπτυξή του και όχι στην στείρα γνώση. Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία που, αφήνοντας στα παιδιά χώρο και ελευθερία (και μάλιστα με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση από ενήλικες), τους μαθαίνει να αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, να συνεργάζονται και να έχουν αυτοπεποίθηση. Αν και η μοντεσσοριανή μέθοδος έχει, κατά καιρούς, συνδεθεί με τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, καθώς είναι ευεργετική για όλα ανεξαιρέτως.

Πρακτικά μπορείτε και εσείς να την εφαρμόσετε σπίτι σας, από την νηπιακή κιόλας ηλικία, χαρίζοντάς στο καμάρι σας την ελευθερία να εξερευνήσει τον κόσμο όπως επιθυμεί. Τα «εργαλεία» εκπαίδευσης που θα χρειαστείτε είναι πολύ απλά. Τα υλικά εργαλεία πρέπει να είναι ιδανικά για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και των αισθήσεων, ενώ οι λεκτικές δεξιότητες αναπτύσσονται μέσω της συζήτησης και της  ανάγνωσης. Παράλληλα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να εξερευνά τα αντικείμενα και τον κόσμο γύρω του με τους δικούς του ρυθμούς χωρίς να διακόπτεται από την επέμβαση ενός ενήλικα για αυτό και είναι σημαντικό να δημιουργήσετε στο σπίτι το κατάλληλο περιβάλλον.

Μέθοδος Montessori: 20 παιδαγωγικοί τρόποι για να κρατήσετε απασχολημένο ένα μικρό παιδί

Εργαλεία

  • Επαφή με τη φύση. Το φυσικό περιβάλλον (ακόμα και αν πρόκειται για την παιδική χαρά ή το πάρκο της γειτονιάς σας) είναι το καλύτερο πεδίο για εξερεύνηση. Επιτρέψτε στο μικρό σας να λερώσει τα χέρια του πιάνοντας το χώμα, τα φύλλα, τις πέτρες. Εάν είναι ασφαλές, αφήστε το ακόμα και να σκαρφαλώσει ή να πηδήσει.
  • Μουσική.Φέρτε σε επαφή το παιδί σας με διαφορετικά είδη μουσικής για να αναπτύξει την αίσθηση της ακοής και συγκεντρώστε σε ένα σημείο αυτοσχέδια όργανα μουσικής για να πειραματιστεί.
  • Διαφορετικές υφές. Ένα παιδί απολαμβάνει να εξερευνά τις διαφορετικές υφές των αντικειμένων, συνεπώς έχετε σε ένα κουτί διάφορα αντικείμενα, μαλακά, τραχιά, λεία, σκληρά κ.ά.
  • Διαφορετικά σχήματα. Ακόμα και ένα νήπιο έχει την ικανότητα να επιλύει «προβλήματα», όπως για παράδειγμα να ταιριάζει ξύλινα αντικείμενα με διαφορετικά σχήματα στις αντίστοιχες τρύπες ενός κουτιού.
  • Παιχνίδια με … σφυρί. Για να εξασκηθεί στο συγχρονισμό όρασης και κίνησης χεριού, χαρίστε του ένα παιχνίδι όπου μπορεί να «καρφώσει» με ειδικό παιδικό σφυρί, ξύλινους κυλίνδρους σε ειδική βάση.

Πηγή: happyparenting.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μια μαρτυρία απο Ελληνίδα μητέρα για τη Μοντεσσοριανή αγωγή

Παιδαγωγική μέθοδος Montessori: Εύκολοι τρόποι για να την εφαρμόσετε στα παιδιά σας