Το μωρό μου δεν μπορεί να ηρεμήσει από τους κολικούς… Τι να κάνω;
Στον πρώτο μήνα, πάνω που διαπιστώνετε ότι κλαίει όλο και λιγότερο, μπορεί ν’ αρχίσει να διαμαρτύρεται πιο έντονα ή να δείχνει ιδιαίτερο εκνευρισμό κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ για μία έως τρεις ώρες. Στη διάρκεια των κολικών το μωρό τραβάει τα ποδαράκια προς την κοιλιά, σφίγγει τα χέρια του, γουρλώνει τα μάτια του ή κοκκινίζει το πρόσωπό του και είναι πολύ δύσκολο να το ησυχάσετε.
[babyPostAd]Εφόσον αυτό συμβαίνει περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από τρεις εβδομάδες το μήνα, τότε μιλάμε για κολικούς. Οι κολικοί ξεκινούν γύρω στη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα και έπειτα από ένα διάστημα κορύφωσης υποχωρούν σταδιακά, συνήθως γύρω στον τρίτο μήνα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις διαρκούν μέχρι τον έκτο. Η αιτία των κολικών δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για το πρόβλημα.
Αυτό που κυρίως πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι κολικοί είναι ένα φαινόμενο παροδικό, εξαιρετικά συχνό στα νεογέννητα, το οποίο δεν έχει επιπτώσεις στην ψυχοσωματική του εξέλιξη. Σύντομα το μωρό σας θα ξεπεράσει αυτή τη φάση και θα είναι πάλι χαρούμενο κι ευδιάθετο. Για να το βοηθήσετε, κατά τις πιεστικές ώρες των κολικών:
Κολικοί: Μικρός άνθρωπος, μεγάλος πόνος!
·Φροντίστε να παραμείνετε όσο μπορείτε πιο ήρεμοι, ώστε να μην του μεταδίδετε το άγχος ή τον εκνευρισμό σας.
·Δώστε του να πιει γύρω στα 30 ml χαμομήλι ή άλλο αφέψημα.
·Βάλτε το να ξαπλώσει με το πρόσωπο προς τα κάτω, έτσι που το κεφαλάκι του ν΄ ακουμπά στο εσωτερικό του αγκώνα σας και η παλάμη σας να είναι κάτω από την κοιλίτσα του, την οποία πιέζετε ελαφρά.
·Κρατήστε το μπρούμυτα πάνω στα γόνατά σας έτσι ώστε να πιέζεται η κοιλίτσα του. Αυτό το βοηθά ν’ αποβάλει τα αέρια που πιθανόν του προκαλούν ενοχλήσεις.
·Μην το αφήνετε να κλαίει μόνο του στην κούνια του. Προσπαθήστε να το παρηγορήσετε κρατώντας το αγκαλιά ή κάνοντάς το βόλτες μέσα στο σπίτι.
·Αν οι κολικοί ξεκινούν μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα με το καρότσι ή βάζοντάς το στο μάρσιππο αντί να μείνετε στο σπίτι.
·Αν βλέπετε ότι έχετε φτάσει στα όριά σας με το κλάμα του, δώστε το στο σύντροφό σας μέχρι να ηρεμήσετε.
·Αν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και πιστεύετε ότι υποφέρει, συζητήστε το με τον παιδίατρο, καθώς μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί θεραπεία.
Πηγή: tanea.gr