Μουσικοθεραπεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει ένα νεογέννητο, μια εγκυμονούσα ή ένα παιδί
Τι είναι η Μουσικοθεραπεία και σε ποιους απευθύνεται:
H Μουσικοθεραπεία είναι ο Επιστημονικός Κλάδος που ασχολείται με τη θεραπευτική χρήση της μουσικής και των μουσικών στοιχείων.
[babyPostAd]Οι συνεδρίες διεξάγονται από έναν καταρτισμένο μουσικοθεραπευτή είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ομαδικό αναλόγως της περίπτωσης και δεν στοχεύει στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, στη ψυχαγωγία ή στη μουσική εκπαίδευση. Επίσης, δεν είναι ανάγκη κάποιος να έχει γνώσεις μουσικής για να επωφεληθεί από αυτή.
Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα με:
- Ψυχικές Διαταραχές
- Άγχος & Στρες
- Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές
- Συναισθηματικές & Συμπεριφοριστικές δυσκολίες
- Μαθησιακές Δυσκολίες
- Νευρολογικές Δυσκολίες
- Χρόνιες ασθένειες
- Νοητική Υστέρηση
- Γεροντική Άνοια
- Επίκτητες Ανικανότητες
- Διαταραχές λόγου & ομιλίας
- Διατροφικές Διαταραχές
- Εξαρτήσεις
- Οπτικές & Ακουστικές αναπηρίες
Η Μουσικοθεραπεία επίσης απευθύνεται σε εγκυμονούσες και άτομα που αναζητούν ένα μέσο έκφρασης, προσωπικής ανάπτυξης και στήριξης.
Σε ποιόν βαθμό μπορεί η Μουσικοθεραπεία να βοηθήσει ένα άτομο:
Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια σε ποιό βαθμό έχει βοηθήσει η Μουσικοθεραπεία και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ένας απο αυτούς είναι ότι ως επι το πλείστον οι Μουσικοθεραπευτές δουλεύουν σε πολυθεματικές ομάδες. Αυτό πάει να πει ότι μια ομάδα με ειδικούς βοηθά ένα άτομο, έτσι δεν μπορεί να λεχθεί ότι μόνο η μια θεραπεία βοήθησε και όχι η άλλη. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζει κανείς ότι υπάρxουν πολλά σύνδρομα και ανίατες ασθένειες (που έστω και αν δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία) μπορεί η μουσικοθεραπεία να βοηθήσει στη βελτίωση κάποιον συμπτωμάτων, καθώς επίσης και στην βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης κάποιου ανθρώπου. Αυτό που μπορώ να αναφέρω με σιγουριά είναι ότι όλο και περισσότερες έρευνες εμφανίζονται που παρουσιάζουν τις θετικές επιδράσεις της Μουσικοθεραπείας σε σχέση με άτομα που παρουσιάζουν κατάθλιψη, αυτισμό κ.α
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις εγκύους και τα νεογέννητα, πότε κρίνεται αναγκαίο ή θα ήταν καλό να κάνουν μουσικοθεραπεία;
Πρόσφατα διάβαζα ένα άρθρο που αναφέρει ότι τα καλύτερα νοσοκομεία της Αμερικής προσφέρουν την Μουσικοθεραπεία ως μέρος τις πολυθεματικής θεραπευτικής ομάδας. Ιδιαίτερη σημασία δινόταν σε νεογέννητα, γιατί όπως παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις πρόωρης γέννας τα νεογέννητα που λάμβαναν μουσικοθεραπεία αναπτύσοταν με γρηγορότερους ρυθμούς απο αυτά που δεν λάμβαναν.
Κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των πολλών ψυχοσωματικών αλλαγών των οποίων αναγκάζεται μια μητέρα να περάσει, η μουσικοθεραπεία μπορεί να την βοηθήσει να χαλαρώσει και να ηρεμήσει αλλά επίσης και να εξωτερικεύσει ανησυχίες, προβλήματα και στο τέλος να νιώσει πιο ανακουφισμένη και έτοιμη να αντεπεξέλθει στο ρόλο της σαν μητέρα.
Όταν ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες, με ποιον τρόπο μπορεί η μουσικοθεραπεία να το βοηθήσει να τις αντιμετωπίσει και να τις ξεπεράσει;
Εδώ είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τον όρο μαθησιακές δυσκολίες. Όταν μιλάμε για μαθησιακές δυσκολίες αναφερόμαστε σε μια σειρά διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα ενός παιδιού στην ερμηνεία των πληροφοριών που ακούει ή βλέπει καθώς επίσης και στο να συνδέει πληροφορίες απο διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα παιδί να δυσκολεύεται στον γραπτό και στον προφορικό λόγο, στο συντονισμό και στο να χάνει εύκολα την προσοχή του. Γενικά η σχολική επίδοση των παιδιών αυτών είναι χαμήλη όση προσπάθεια και να γίνεται. Επίσης μια σημαντική πληροφορία όσον αφορά τις μαθησιακές δυσκολίες είναι το γεγονός ότι αυτές δεν συνδέονται αποκλειστικά με την σχολική επίδοση του παιδιού. Συνδιάζεται επίσης και με την καθημερινότητα του.
Αφού γίνει η σωστή αξιολόγηση ενός παιδιού τότε ο μουσικοθεραπευτής θα θέσει τους ανάλογους στόχους που κρίνονται αναγκαίοι για το συγκεκριμένο παιδί. Μέσω των θεραπευτικών συνεδριών μπορούμε να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης ενός παιδιού, στην ανάπτυξη του λόγου και τις ομιλίας, των επικοινωνιακών και των κοινωνικών δεξιοτήτων ενός παιδιού καθώς επίσης και στον συντονισμό των κινήσεων του. Αυτούς τους στόχους ο μουσικοθεραπευτής θα τους ενσωματώσει μέσω των μουσικών αυτοσχεδιασμών και άλλων μουσικών δραστηριοτήτων.
Η Μουσικοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει και παιδιά με αυτισμό σωστά;
Όπως προανέφερα τα σύνδρομα δεν έχουν κάποια θεραπεία αλλά μέσω της μουσικοθεραπείας μπορούμε να βοηθήσουμε στην βελτίωση κάποιον συμπτωμάτων, στην δημιουργική έκφραση κ.α.
Μέσα απο την προσωπική μου εμπειρία, 5 χρόνια συνεργασίας με το Κέντρο Αυτισμού, έζησα πολλές στιγμές μέσα απο τις οποίες σαν θεραπευτής ένιωσα την δύναμη και την μαγεία που έχει η μουσική σε παιδιά μέσα στο φάσμα του Αυτισμού. Η μουσικοθεραπεία δίνει μια διέξοδο έκφρασης στα παιδιά αυτά ιδιαίτερα όταν δεν έχουν ομιλία, αλλά επίσης και σε αυτά που έχουν ομιλία τους δίνει την δυνατότητα να εξωτερικεύσουν συναισθήματα τα οποία κάτω απο άλλες συνθήκες θα τους ήταν δύσκολο εώς και αδύνατο.
Το επάγγελμα του μουσικοθεραπευτή είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια στηνΚύπρο;
Δεν θα μπορούσα να πω ότι η μουσικοθεραπεία βρίσκεται σε πρώιμα στάδια αφού έχουμε μουσικοθεραπευτές που εργάζονται εδώ και περίπου 20 χρόνια στον κλάδο αυτό στην Κύπρο. Αυτό που με στεναχωρεί κάπως είναι ότι δεν βλέπω τους επιστήμονες από τη μια να θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και από την άλλη ο κόσμος όταν γίνονται τέτοιες παρουσιάσεις δεν παρευρίσκεται με αποτέλεσμα να τους είναι άγνωστες οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι. Είμαστε σε μια χώρα με χαμηλές ταχύτητες ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια αν και βλέπω να σπουδάζουν όλο και περισσότεροι νέοι μουσικοθεραπεία οι θέσεις εργασίας (που υπάρχουν όχι που είναι αναγκαίες) δεν μπορούν να τους καλύψουν όλους. Ένα επίσης αρνητικό φαινόμενο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σαν μουσικοθεραπευτές είναι η αναγνώριση των πτυχίων μας κάτι που το παλεύουμε με νύχια και με δόντια τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: mamamou.com.cy