Μπράβο στην Κρήτη! Οι πρώτες ηλεκτρονικές θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ είναι γεγονός

Ένα από τα κρίσιμα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους είναι η στάθμευση του αυτοκινήτου τους.

Ένα από τα κρίσιμα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους είναι η στάθμευση του αυτοκινήτου τους. Πρόκειται για έναν «αγώνα» που πρέπει να δώσουν καθημερινά, αφού όλο και κάποιος ασυνείδητος θα παρκάρει στις θέσεις πάρκινγκ που προορίζονται για άτομα με αναπηρίες.

Για να περιορίσει το πρόβλημα, ο Δήμος Χανίων προχώρησε στην εγκατάσταση αισθητήρων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηλεκτρονικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ». Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της κατάληψης αυτών των θέσεων από άλλους οδηγούς, καθώς εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο των θέσεων πάρκινγκ ΑμεΑ από τους δικαιούχους.

Με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος εγκαθίσταται ουσιαστικά ένα «ηλεκτρονικό μάτι», το οποίο περιλαμβάνει:

 • Σύστημα mobile (App), που θα πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα των θέσεων. Στο σύστημα, μέσω ειδικής κάρτας που θα τοποθετηθείται στο όχημα, θα παρουσιάζονται το προφίλ του οδηγού, τα στοιχεία και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος. Θα γίνεται προβολή στον χάρτη της θέσης του οχήματος, καθώς και των κοντινότερων σημείων στάθμευσης.
 • Ενημέρωση για τις κοντινότερες διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης από το σημείο που βρίσκεται ο οδηγός, με πληροφορίες θέσης και διεύθυνσης για κάθε επιλεγμένη θέση.
 • Φιλτράρισμα -βάσει κριτηρίων- και εμφάνιση διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης ειδικού σκοπού.
 • Δρομολόγηση προς την πλησιέστερη θέση στάθμευσης από το σημείο που βρίσκεται ο οδηγός.
 • Επαναδρομολόγηση σε πλησιέστερη θέση, σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα η προεπιλεγείσα θέση έχει καταληφθεί.

Έχοντας ολοκληρώσει την εγκατάσταση του καινοτόμου συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε 10 θέσεις στο κέντρο της πόλης και προκειμένου να ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία, ο Δήμος Χανίων προχωρά στη δωρεάν διάθεση των πρώτων 50 ειδικών καρτών bluetooth (beacon cards) κατά προτεραιότητα σε κατόχους δελτίων στάθμευσης ΑμεΑ, παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Για να λάβουν τη συγκεκριμένη κάρτα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση από 24 έως 28 Ιουνίου, ενώ οι πρώτες 10 θέσεις όπου έχει ήδη εγκατασταθεί η απαραίτητη υποδομή βρίσκονται στα εξής σημεία:

 1. Πλατεία Δικαστηρίων
 2. Οδός Ελ. Βενιζέλου (έξω από το Εθνικό Στάδιο Χανίων)
 3. Οδός Ελ. Βενιζέλου (έξω από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων)
 4. Πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου (έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων)
 5. Πλατεία Μαρκοπούλου (έξω από το 1ο Γυμνάσιο)
 6. Οδός Σφακίων 10-12
 7. Οδός Αποκορώνου (έξω από κατάστημα «Λιλιπούπολη»)
 8. Γωνία Μανουσογιαννάκηδων & Σκαλίδη
 9. Πλατεία Τάλω
 10. Οδός Πετρώφ – Νέα Χώρα