Να ενθαρρύνω το ενός μηνός μωρό μου να στέκεται;
Οι απόψεις διαφέρουν μεταξύ των γονέων και των επαγγελματιών σχετικά με το αν οι ασκήσεις ενισχύουν την ανάπτυξη ενός μωρού. Η ανάπτυξη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: την ηλικία του παιδιού σας και το στάδιο ωριμότητας (που μπορεί να μην ταιριάζει με τα πρότυπα γραφήματα ενός βιβλίου), την ιδιοσυγκρασία του, την ευαισθησία του στην διέγερση, τις αντιδράσεις του , την προσαρμοστικότητά του σε νέες εμπειρίες, την ανάγκη για ύπνο και ξεκούραση , και το είδος της διέγερσης που παίρνει από το περιβάλλον του .
[babyPostAd]
Για παράδειγμα, ένα μωρό ηλικίας 1 μηνός που επιθυμεί να κρατιέται και να αγκαλιάζεται ενώ κοιτάζει τριγύρω, μπορεί να ανταποκριθεί καλά σε έναν γονέα που τραγουδάει απαλά ενώ παρακολουθεί μια κουρτίνα που κινείται από τον άνεμο. Κάποιο άλλο μωρό μπορεί να προτιμά το πιο θορυβώδες παιχνίδι.
Όταν πρόκειται για την κινητική ανάπτυξη, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ειδικές ασκήσεις. Το μωρό σας θα προχωρήσει με ένα προβλέψιμο μοτίβο. Κατ ‘αρχάς, θα επιτύχει τον έλεγχο της κεφαλής και του λαιμού, κατόπιν τον κορμό και την στήριξη του άνω σώματος, και στη συνέχεια την αντοχή των κάτω άκρων. Στην πρώιμη βρεφική ηλικία, ένα μωρό μπορεί να απολαμβάνει να πιέζει με τα πόδια του ή ακόμα και να αναπηδάει καθώς το κρατάτε. Τα φυσικά αντανακλαστικά του δίνουν τη δυνατότητα να ασχοληθεί με αυτή τη δραστηριότητα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οτι του αρέσει αυτό το είδος παιχνιδιού. Κάποια μωρά μπορεί να μην το απολαμβάνουν καθόλου. Αργότερα, όταν ο κορμός του είναι πιο δυνατός και είναι έτοιμο να περπατήσει, θα είναι σε θέση να στέκεται όρθιο.
Μέχρι τότε, όμως, δεν χρειάζεται να βιαστείτε. Όσο έχει την ελευθερία να μετακινηθεί (δηλαδή, δεν ξοδεύει όλη την ημέρα του σε ένα καροτσάκι ή κάθισμα αυτοκινήτου) όλη αυτή η εξέλιξη θα συμβεί φυσικά. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Τα μωρά επωφελούνται από αλληλεπιδράσεις με ενήλικες που είναι ευαίσθητοι στις φυσικές τους συμπάθειες και αντιπάθειες. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα είστε σε θέση να διαβάσετε τα συναισθήματα του και να ξέρετε πότε περνάει ωραία. Οι δραστηριότητές σας με το μωρό σας μπορούν να παρομοιαστούν με χορό στον οποίο οδηγείτε και ακολουθείτε. Αν, ενώ μιλάτε μαζί του, σας κοιτάζει προσεκτικά, συνεχίστε να μιλάτε! Αν του αρέσει να αναπηδήσει, αφήστε το. Αν θέλει να καθίσει ήσυχα, αφήστε το να το κάνει και αυτό. Σημειώστε τι προτιμά και κινηθείτε ανάλογα.
Απολαύστε το παιχνίδι με το μωρό σας και μην ανησυχείτε υπερβολικά για το αν το παιχνίδι σας βοηθάει αναπτυξιακά. Απλά απολαύστε τη σχέση που έχετε μαζί του!
Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή