Να βάλω στο παιδί μου συσκευή νανουρίσματος;
Ένα σωτήριο μέσο, που επιλέγουν πολλοί γονείς για να κοιμήσουν τα μωρά τους αποτελούν οι συσκευές που νανουρίζουν τα μωρά. Έτσι οι συσκευές αυτές εκπέμπουν ένα ηχητικό σήμα που χρησιμοποιείται για να καλύψει τους θορύβους του περιβάλλοντος ενώ μπορεί να είναι από τον ήχο της βροχής ως κελαηδίσματα των πουλιών.
Τελικά είναι ασφαλής αυτές οι συσκευές για τα βρέφη; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρης Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Αρκετοί γονείς χρησιμοποιούν τις «βρεφικές συσκευές ύπνου» για να καλύψουν τους περιβαλλοντικούς θορύβους και να βοηθήσουν τα μωρά τους να κοιμηθούν. Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics στις αρχές Μαρτίου, οι συσκευές αυτές μπορούν επίσης να συμβάλουν στην απώλεια ακοής στα μωρά.
Οι συσκευές ύπνου τοποθετούνται δίπλα στην κούνια και νανουρίζουν τα βρέφη παράγοντας ένα συνεχή ήχο, όπως κελαηδίσματα πουλιών και χτύπους καρδιάς ή απλά με τον «λευκό ήχο» εξουδετερώνοντας τους εξωτερικούς θορύβους. Κοινές συστάσεις των εταιρειών που τις προωθούν είναι ότι πρέπει να λειτουργούν συνεχώς όταν το παιδί κοιμάται και η ένταση θα πρέπει να είναι ίση ή πιο δυνατή από το κλάμα ενός βρέφους.
Σύμφωνα με το US National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), τα 85 «A-weighted decibels” (dBA), είναι το ανώτερο επιτρεπτό όριο θορύβου στους χώρους εργασίας των ενηλίκων. Το όριο αυτό υπάρχει, γιατί η επανειλημμένη έκθεση σε υψηλής έντασης ήχους έχει σχετιστεί με την απώλεια ακοής στους ενήλικες.
Mπορεί μια μητέρα να μεγαλώσει μόνη της τα παιδιά της;
Δεδομένου ότι τα βρέφη έχουν πολύ μικρότερα κανάλια αυτιού από τους ενήλικες, είναι πιθανό να είναι πιο ευαίσθητα στις αρνητικές επιπτώσεις των επιπέδων του θορύβου. Επιπλέον, επειδή κατά την περίοδο αυτή αναπτύσσουν μέσω της ακοής και τον προφορικό λόγο η ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με τις συνέπειες είναι δικαιολογημένη.
Οι ερευνητές εξέτασαν 14 διαφορετικές συσκευές και διαπίστωσαν ότι στη μέγιστη ένταση είχαν ένα μέσο όρο 79,1 dBA, ενώ ορισμένες είχαν ένταση ήχου μεγαλύτερη από 85 dBA, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη που εκτίθενται σε συσκευές ύπνου μπορεί να είναι σε αυξημένο κίνδυνο απώλειας ή διαταραχής της φυσιολογικής ανάπτυξης της ακοής.
Σύμφωνα με τη μελέτη η ασφαλής χρήση αυτών των συσκευών μπορεί να είναι δυνατή, αρκεί να πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις στην κατασκευή και στη χρήση τους.
Σχετικά με τους κατασκευαστές:
Θα πρέπει να περιορίσουν το μέγιστο επίπεδο έντασης.
Θα πρέπει να περιλαμβάνουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους προειδοποιήσεις σχετικά με την απώλεια της ακοής εξαιτίας του θορύβου.
Θα πρέπει να συμπεριλάβουν ένα χρονόμετρο που να διακόπτει αυτόματα τη συσκευή μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.
Σχετικά με την ορθή χρήση τους:
Οι συσκευές θα πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο μακριά από την κούνια.
Οι συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν σε χαμηλή ένταση και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη , Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Πηγή: iatropedia.gr