Να ξυπνήσω τον παιδίατρο;

Να ξυπνήσω τον παιδίατρο;

Αλήθεια, πότε χρειάζεται να τηλεφωνήσετε επειγόντως στον γιατρό και πότε μπορείτε να περιμένετε μέχρι να ξημερώσει; Ανακαλύψτε το στο άρθρο που ακολουθεί!
[babyPostAd]Η ηρεμία της νύχτας διακόπτεται απότομα από το γοερό κλάμα του μωρού, ο υψηλός πυρετός του στις 3 τα ξημερώματα μας κάνει να τρελαθούμε από την αγωνία, η ξαφνική πτώση από την αλλαξιέρα, μας προκαλεί πανικό… Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι που προκύπτει το (αγωνιώδες) δίλημμα κάθε νέας και άπειρης μαμάς: “να τηλεφωνήσω επειγόντως στον γιατρό ή να περιμένω να ξημερώσει”;

Πολλά μπορεί να μας αναστατώσουν, να μας προβληματίσουν ή να μας κάνουν να χάσουμε τον ύπνο μας, ειδικά μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού μας. Ευτυχώς όμως, δεν είμαστε μόνοι! Ο παιδίατρος, σαν τέταρτο μέλος της οικογένειας, είναι στο πλευρό μας για να μας συμβουλεύει και να μας καθησυχάζει. Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει οπωσδήποτε να σηκώσουμε το ακουστικό και να ζητήσουμε τη συμβουλή του (ναι, ακόμα και αν είναι μεσάνυχτα ή αργία) και σε ποιες μπορούμε να το αναβάλλουμε για κάποιες ώρες.

Μια περίεργη “κρίση”
Την ώρα που το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο, το μωράκι μας δείχνει σα να έχει χάσει επαφή με το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα, τινάζει απότομα το σώμα του. Αμέσως μετά βυθίζεται στον ύπνο.
Ξυπνάμε το γιατρό: Το μωρό μας μόλις είχε ένα επεισόδιο πυρετικών σπασμών. Οι συγκεκριμένοι σπασμοί οφείλονται στην απότομη άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε κάποια ίωση ή σοβαρή λοίμωξη (γαστρεντερίτιδα, ουρολοίμωξη κλπ.). Κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως το πρώτο εικοσιτετράωρο του πυρετού ενώ οι παράγοντες που κάνουν πιο πιθανή την εμφάνισή τους είναι πρώτον, ο υψηλός πυρετός (άνω των 39 °C) και δεύτερον, η κληρονομικότητα.
Παρόλο που το να βλέπουμε το μικρό μας να έχει ένα τέτοιο επεισόδιο είναι τρομακτικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μια “φυσιολογική” επίδραση του πυρετού στον ανώριμο ακόμα εγκέφαλό του. Καλό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και μόλις ηρεμήσει, να το ξαπλώσουμε στο κρεβάτι στο πλάι για να κοιμηθεί. Ο παιδίατρος θα μας στείλει στο νοσοκομείο για να κάνουμε μια σειρά από εξετάσεις ώστε να ανακαλύψουμε την αιτία του υψηλού πυρετού και να την αντιμετωπίσουμε. Κατά την έξοδό μας, θα μας συστήσεις να έχουμε στο σπίτι ειδικό σιρόπι στην περίπτωση δεύτερου επεισοδίου.

Η “δύσκολη” ώρα της ημέρας
Κοκκινίζει, ζορίζεται και πονάει πολύ μέχρι να ενεργηθεί, κάτι που βέβαια, δε γίνεται κάθε μέρα. Όσο για τα κακάκια του είναι σκληρά και αρκετά συχνά έχουν λίγο αιματάκι.
Περιμένουμε μέχρι το πρωί: Ο άγγελός μας υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Εκτός από εμάς τους μεγάλους, η δυσκοιλιότητα, δείχνει αρκετά συχνά την προτίμησή της και στα βρέφη και συγκεκριμένα, σε εκείνα που μεγαλώνουν με γάλα εμπορίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα του ξένου γάλακτος δεν απορροφώνται πλήρως από τον βρεφικό οργανισμό (σε αντίθεση με εκείνα του μητρικού), και έτσι δημιουργούνται ουσίες που κάνουν τα κακάκια του σκληρά. Στην περίπτωση που το μικρό μας υποφέρει από δυσκοιλιότητα, ελέγχουμε πρώτα απ όλα, αν λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα υγρών (νερό, χαμομήλι) και αν διαλύουμε το γάλα του στην προβλεπόμενη ποσότητα νερού που αναγράφεται στη συσκευασία. Αν έχουμε ξεκινήσει τον απογαλακτισμό, εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιό του με φρούτα και λαχανικά για να βοηθήσουμε το έντερό του να “ξυπνήσει”. Αν ωστόσο το πρόβλημα επιμένει και το μωρό μας δείχνει άρρωστο ή ταλαιπωρημένο, πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Ο ειδικός εκτός από διαιτητικές οδηγίες, θα μας προτείνει και ορισμένα φάρμακα ή ειδικά γάλατα για να αντιμετωπιστεί η οξεία φάση της δυσκοιλιότητας και να ανακουφιστεί το μωρό μας.

Ούτε γραμμάριο!
Ενώ τρώει κανονικά και με όρεξη, ανακαλύπτουμε ότι η ζυγαριά έχει “κολλήσει” στα ίδια.
Περιμένουμε μέχρι το πρωί: Η σταδιακή πρόσληψη βάρους είναι χωρίς αμφιβολία, ένας δείκτης που αποδεικνύει ότι το αγγελούδι μας μεγαλώνει φυσιολογικά. Αν λοιπόν διαπιστώσουμε πως το μικρό μας, ενώ τρώει κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμά του (όλα τα γεύματα, ικανοποιητικές ποσότητες κ.λπ.), δεν παίρνει βάρος, είναι λογικό να ανησυχούμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε αμέσως τον παιδίατρο. Μετά από κάποιες εξετάσεις που θα μας πει να κάνουμε ανάλογα με την εικόνα της υγείας του (γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων, έλεγχος οισοφάγου, γενική εξέταση αίματος), θα μας πει πώς θα βοηθήσουμε το μωρό μας να κερδίσει βάρος.

Ενυδάτωση ώρα μηδέν
Με τα χειλάκια του να μοιάζουν σκασμένα, τα μάτια του να είναι κλειστά και τα ούρα του να μυρίζουν άσχημα, δεν ανησυχούμε και άδικα.
Περιμένουμε μέχρι το πρωί: Το μωρό μας έχει αφυδατωθεί. Και πρέπει να ξέρουμε πως η αφυδάτωση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σχετικά εύκολα σε όλα τα παιδιά, κυρίως όμως στα νεογέννητα. Αιτίες μπορεί να είναι ένας πυρετός που ανέβηκε απότομα, οι επαναλαμβανόμενοι εμετοί, οι συνεχείς διάρροιες (που μπορεί να οφείλονται σε μια γαστρεντερίτιδα, ωτίτιδα, λοίμωξη αναπνευστικού, ουρολοίμωξη κ.λπ.), αιτίες βέβαια που συμπληρώνονται και από την άρνηση του μωρού μας να πιει νερό ή γάλα. Η αφυδάτωση είναι δυο ειδών: Η ήπια, με σημάδια το ελαφρώς ξηρό στόμα και τη μειωμένη διούρηση (μία βρεγμένη πάνα σε 6 ώρες) και η σοβαρή, με σημάδια την ελάττωση ή εξαφάνιση των δακρύων, την απώλεια βάρους, τα μάτια που εισέχουν και επίσης, τη μειωμένη διούρηση (καμιά βρεγμένη πάνα σε 6 ώρες).
Ενημερώνουμε άμεσα τον παιδίατρο μας αν παρατηρήσουμε τα παραπάνω ύποπτα σημάδια και ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές του.

Ο γρίφος της αναπνοής
Στεκόμαστε πάνω από την κούνια του και παρακολουθούμε με αγωνία κάθε του ανάσα. Το μωρό μας παράγει περίεργα ρουθουνίσματα, σα να ροχαλίζει και δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχο.
Περιμένουμε μέχρι το πρωί: Οι ήχοι που μας φέρνουν στο μυαλό το ροχαλητό του μπαμπά του σε συνδυασμό με τον ανήσυχο ύπνο (σα να αγωνίζεται να αναπνεύσει αλλά δε μπορεί και ξυπνά απότομα), είναι σημάδια του συνδρόμου της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Το σύνδρομο ταλαιπωρεί πολλά μωρά και οφείλεται στην κακή οξυγόνωση του αίματος. “Υπεύθυνοι” δεν είναι άλλοι από τα κρεατάκια στη μύτη, οι μεγάλες αμυγδαλές, η χαλάρωση ή/και η μείωση του μυϊκού τόνου των άνω αναπνευστικών οδών. Επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο και του περιγράφουμε… τι συμβαίνει ενώ το μωρό μας κοιμάται.

Της Έλενας Γεμελιάρη, με τη συνεργασία της παιδιάτρου του κέντρου βρεφών “Μητέρα”, Παναγιώτας Αδαμοπούλου.

Πηγή:   paidimag.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να διαλέξω τον παιδίατρο του μωρού μου;

4 περιπτώσεις που πρέπει να καλέσετε αμέσως παιδίατρο!

9 πράγματα που ο παιδίατρος σας εύχεται να σταματήσετε να κάνετε!