Νέα μαμά: Οι 8 πιο κοινές απορίες που έχει κάθε μαμά μετά τη γέννηση του μωρού
Μπορεί οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης να σου φάνηκαν σαν ένας… αιώνας και να ένιωθες πως οι αλλαγές στο σώμα, την καθημερινότητα και την ψυχοσύνθεσή σου ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή που μπορούσες να βιώσεις, αλλά σου έχω νέα: οι αλλαγές έρχονται από εδώ και πέρα! Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους τείνουν να επικεντρώνονται στις δυσκολίες και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα αυτής της περιόδου και να αγνοούν εντελώς το επόμενο βήμα μετά τον ερχομό του παιδιού. Γι’ αυτό και στατιστικά οι πρώτοι τρεις μήνες με το μωρό στο σπίτι είναι οι πιο απαιτητικοί και γεμάτοι νέες προκλήσεις -αλλά και μπόλικη ανησυχία!
[babyPostAd] Σίγουρα, δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστείς ένα βρέφος που μόλις γεννήθηκε, όταν δεν έχεις ξανακάνει κάτι τέτοιο στη ζωή σου! Ενδεχομένως και αυτές οι πρώτες ημέρες να είναι εκείνες με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που θα συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της μητρότητας. Παρ’ όλα αυτά, από την στιγμή που θα πάρεις εξιτήριο από το μαιευτήριο, αυτόματα γίνεσαι υπεύθυνη για τη ζωή και την ευημερία του μωρού! Και κάπου εκεί ξεκινούν να κατακλύζουν το μυαλό σου δεκάδες απορίες, από τη μικρότερη και φαινομενικά απλούστερη, μέχρι πολύπλοκα και δύσκολα ερωτήματα! Πού θα βρεις, όμως, το χρόνο να ψάξεις στο Google για τις απαντήσεις, πόσες φορές επιτρέπεται να καλέσεις στο κινητό τηλέφωνο του παιδιάτρου και πόσο θα αντέξεις την μητέρα σου να μένει στο σπίτι σου;
Γι’ αυτό και παρακάτω σου συγκέντρωσα μερικές απαντήσεις. Σε τι απαντούν; Στα οκτώ πιο κοινά ερωτήματα που θέτουν οι νέες μητέρες κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού τους!
“Τι πρέπει να φορέσει το μωρό, όταν φεύγουμε από το μαιευτήριο;”
Τα ρούχα του μωρού εξαρτώνται καθαρά από τις κλιματολογικές και καιρικές συνθήκες της κάθε εποχής. Εάν είναι χειμώνας, τότε χρειάζεται πλήρης περιβολή με σκουφάκι, γάντια, ζεστή ολόσωμη φόρμα και από μέσα ολόσωμο φορμάκι. Εάν είναι καλοκαίρι, φυσικά τα ρουχαλάκια θα είναι λιγότερα, αλλά θα πρέπει να προστατευτεί από τον ήλιο, επομένως ένα καλοκαιρινό φορμάκι και ένα καπέλο είναι απαραίτητα.
“Μπορώ να του δώσω πιπίλα στο μωρό μου;”
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η πιπίλα θα μπορούσε να διαταράξει ελαφρώς τη διαδικασία του θηλασμού, αλλά βάσει μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η πιπίλα δεν είναι ικανή να διακόψει τον θηλασμό. Επιπλέον, έχει σημειωθεί πως μπορεί να μειώσει τα κρούσματα του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου.
“Πόσες φορές την ημέρα θα λερώνει την πάνα του;”
Ένας βασικός κανόνας λέει πως τον πρώτο καιρό η πάνα του μωρού λερώνεται προοδευτικά ανάλογα με την ημέρα ζωής του. Δηλαδή, την πρώτη ημέρα θα κάνει τσίσα μια φορά, την δεύτερη ημέρα θα κάνει τσίσα δύο φορές και την τρίτη τρεις φορές. Όταν, όμως, πλέον ο θηλασμός ή το τάισμά του σταθεροποιηθεί (συνήθως μετά την τρίτη ημέρα), τότε θα πρέπει να περιμένεις πέντε με έξι φορές τσίσα την ημέρα και τρεις με τέσσερις φορές κακά.
“Τι χρώμα πρέπει να έχουν οι κενώσεις του μωρού;”
Κατά τις πρώτες 48 ώρες της ζωής του, το χρώμα των κενώσεων θα είναι μαύρο και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μετά την τρίτη ημέρα, θα αρχίσεις να βλέπεις το μεταβατικό στάδιο των κενώσεων, άρα το χρώμα μπορεί να είναι πρασινωπό. Έπειτα θα σταθεροποιηθεί το τελικό κίτρινο χρώμα.
“Πόσο βάρος θα χάσει το μωρό;”
Τα μωρά που τρέφονται με γάλα-φόρμουλα αναμένεται να χάσουν το 5% του βάρους γέννησής τους κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, ενώ εκείνα που θηλάζουν το 7-10% του βάρους τους. Το σίγουρο, όμως, είναι πως μπορούν να ανακτήσουν αυτό το βάρος πολύ σύντομα -συνήθως με ρυθμό 170 gr την εβδομάδα.
“Γιατί το μωρό μου δεν κοιμάται το βράδυ;”
Για τις πρώτες 60 ημέρες της ζωής τους, τα μωρά δεν μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά ημέρας και νύχτας, ούτε την εναλλαγή τους. Επιπλέον, έχουν ανάγκη να τρέφονται κάθε δύο με τρεις ώρες, επομένως ξυπνούν χωρίς περιορισμούς. Παρ’ όλα αυτά, για να το βοηθήσεις να προσαρμοστεί ευκολότερα, μπορείς να φροντίζεις να είναι το σπίτι πολύ φωτεινό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ήσυχο και σκοτεινό κατά τη διάρκεια της νύχτας.
“Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται την ημέρα;”
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες, το μωρό συνηθίζει να κοιμάται περίπου 15 με 16 ώρες την ημέρα. Βέβαια, δεν υπάρχει ένα προκαθορισμένο όριο για τον ύπνο, αφού άλλωστε κοιμάται για μικρά διαστήματα των δύο και τεσσάρων ωρών ανάμεσα στα ταΐσματα.
“Πώς καταλαβαίνω ότι το μωρό μου έχει χορτάσει;”
Ο επιστημονικός τρόπος που θα σου δείξει αν το μωρό τρέφεται αρκετά είναι οι τακτικές και σταθερές μετρήσεις του βάρους του, κατά τις επισκέψεις στον παιδίατρο. Μπορείς, όμως, να ελέγξεις αν μετά το θηλασμό του το στήθος σου έχει ξεφουσκώσει, αλλά και ποια είναι η διάθεσή του, δηλαδή αν είναι αναστατωμένο και παραπονιέται ή μοιάζει ήσυχο και ήρεμο.
Πηγή: tlife.gr