Ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα είναι 91 ετών!

Ο Μιχάλης Φανουράκης είναι ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα. Και βάζει τα γυαλιά σε όλους τους υπόλοιπους αφού δεν σπουδάζει σε ένα αλλά σε δύο Πανεπιστήμια!

0

Στα 91 του ο Μιχάλης Φανουράκης απολαμβάνει με περηφάνια ότι είναι ο γηραιότερος φοιτητής στη χώρα. Όπως λέει ο ίδιος, η δίψα για μάθηση δεν τον άφησε ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή του.

Ο ίδιος αν και αγαπούσε τα γράμματα από μικρός, δεν κατάφερε να τις συνεχίσει λόγω τους Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο ακόμη και τη σκοτεινή εκείνη περίοδο κατά την διάρκεια της θητείας του παρακολούθησε σεμινάρια στην Θεσσαλονίκη για να μάθει να διαβάζει.

Έκτοτε δεν σταμάτησε να μελετά και να διαβάζει από εφημερίδες, μέχρι τα πολυαγαπημένα του βιβλία. Κι ας εργάστηκε ως αγρότης μετά τον πόλεμο.

Η γυναίκα του μάλιστα τον στήριξε σε κάθε του επιλογή, προτρέποντας τον να μην σταματήσει να σπουδάζει.

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, ο Μιχάλης Φανουράκης ξεκίνησε να σπουδάζει στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ενώ όταν διαπίστωσε πως έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να παρακολουθήσει και κάτι ακόμη, γράφτηκε στο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χερσονήσου, όπου εκεί έχει επιλέξει την κατεύθυνση που τον ενδιαφέρει.
Ο ίδιος ανέφερε πως η παιδεία ανοίγει ορίζοντες πνευματικούς στον άνθρωπο, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι. «Ξέρετε πόσο καλό μού κάνει εμένα αυτό το πράγμα, έναν άνθρωπο 91 ετών, να έρχομαι και να κάθομαι δίπλα σε έναν νεαρό άνθρωπο και να κουβεντιάζουμε;». «Ο άνθρωπος όσο ζει και αναπνέει πρέπει να διαβάζει, να ενημερώνεται και να συμμετέχει σε ό,τι συμβαίνει γύρω του», τονίζει ο ίδιος.
Οι καθηγητές του πάντως επιβεβαιώνουν πως είναι ο καλύτερος… μαθητής στην τάξη, ενώ και οι συμφοιτητές του τον σέβονται και τον αγαπούν. Το μήνυμα του εξάλλου σε εκείνους είναι λιτό, αληθινό και ελπιδοφόρο. «Είμαι ευτυχής και νιώθω νέος με τους νέους. Όσο ζω, θα προσπαθώ για το καλύτερο και ποτέ δεν είναι αργά», λέει χαρακτηριστικά.

Ο 91χρονος μάλιστα όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» έχει κι άλλους στόχους στην ζωή του.

«Στόχος της ζωής μου είναι να περάσω το υπόλοιπο της χωρίς να ντροπιαστώ. Πως μπορεί να ντροπιαστεί ένας άνθρωπος; Να πειράζει τον συνάνθρωπό του και να τον στεναχωρεί. Αυτό θέλω να κάνω εγώ», είπε ο ίδιος.

Δείτε τι δήλωσε πέρυσι ο Μιχάλης Φανουράκης: