Νέο μωρό στο σπίτι: Πώς να προετοιμάσεις το παιδί σου για την άφιξη του νεογέννητου
Πολλές φορές, η είδηση μιας νέας εγκυμοσύνης μπορεί να έρθει… ουρανοκατέβατη στους γονείς! Η σκέψη της αύξησης των μελών της οικογένειας και κατ’ επέκταση των ευθυνών και των υποχρεώσεων ίσως να προκαλέσει μια πρόσκαιρη αναταραχή και να χρειαστεί να επαναπροσδιοριστούν οι ανάγκες και οι συνθήκες που υφίστανται έως εκείνη τη στιγμή. Αν, λοιπόν, η άφιξη ενός νέου μωρού στο σπίτι “αποσταθεροποιεί” έστω και στιγμιαία τους γονείς και προκαλεί ένα μικρός άγχος για τις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν, σκέψου ποιος είναι ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει αυτό στα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας και πόση έκπληξη μπορεί να τους προκαλέσει ένας τέτοιος ερχομός!
[babyPostAd]Η εγκυμοσύνη μιας μητέρας σημαίνει πως οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, κάποιες συνήθειες ίσως χρειαστεί να αλλάξουν και αυτό συχνά μπορεί να φέρει ένα είδος αποσταθεροποίησης και στα παιδιά. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό να συμβεί στην περίπτωση που η ηλικία και η αντίληψη του παιδιού δεν του επιτρέπουν να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στη μαμά! Αν ένα παιδί είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο, τότε το πιο πιθανό είναι πως δεν θα είναι σε θέση να αντιληφθεί πως ένα μωρό αναπτύσσεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να το δει, να το αγγίξει και να το κατανοήσει! Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια μεγάλη πρόκληση, τόσο από τη μητέρα, όσο και από το ίδιο το παιδί! Παράλληλα, η προσπάθεια να τηρήσει η μητέρα ένα πρόγραμμα και τις ισορροπίες που υπήρχαν μέχρι τώρα στο σπίτι μπορεί να είναι εξουθενωτική!
Αν, λοιπόν, ετοιμάζεσαι και εσύ να καλωσορίσεις ένα καινούριο μωρό στην οικογένεια και ψάχνεις τρόπους να βοηθήσεις το μικρό σου να κατανοήσει και να προετοιμαστεί για αυτή τη νέα άφιξη, ορίστε τι μπορείς να κάνεις!
Φρόντισε να έρχεστε συχνότερα σε επαφή με νεογέννητα
Αν στο κοντινό περιβάλλον σου υπάρχουν μητέρες που μόλις έχουν γεννήσει, τότε καλό είναι το παιδί σου να έρθει κάποιες φορές σε επαφή μαζί τους. Η ευκαιρία να δει από κοντά ένα μωρό και να αντιληφθεί πώς μοιάζει, τι ήχους κάνει, πώς κινείται θα το βοηθήσουν να εξοικειωθεί με την εικόνα και την ιδέα ενός μωρού.
Άρχισε να μιλάς περισσότερο για το μωρό
Ειδικά από τη στιγμή που είσαι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μπορείς να αρχίσεις να αναφέρεσαι ακόμη και ονομαστικά στο μωρό! Αυτό θα βοηθήσει το μικρό σου να νιώσει την πραγματική “υπόσταση” που έχει αυτό το νέο μωρό και να γίνει πιο ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόσωπο!
«Αγαπημένο μου δεύτερο μωρό, αυτή είναι η καινούρια σου οικογένεια…»
Φέρε το παιδί σε “επαφή” με την κοιλιά σου
Άφησε το μικρό σου να χαϊδεύει την κοιλιά σου, να νιώθει το μωρό όταν κλωτσάει, να του μιλά, να του τραγουδά και να σε αγκαλιάζει, ώστε να νιώθει περισσότερο κοντά στο μωρό!
Προετοίμασε το παιδί μέσα από παιδικά βιβλία για τα μωρά
Μπορείς να βρεις πολλά βιβλία που είναι αφιερωμένα σε αυτή ακριβώς τη θεματολογία! Μέσα από χαρούμενες και οικείες εικόνες, το παιδί μπορεί να κατανοήσει σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό που συμβαίνει.
Δείξε του φωτογραφίες από όταν το ίδιο ήταν νεογέννητο
Ξεφυλλίζοντας τα φωτογραφικά άλμπουμ από όταν ήταν μωρό θα έχει σίγουρα ένα καλό αποτέλεσμα για το παιδί. Θα καταφέρει να σχηματίσει μια εικόνα για το μωρό που πρόκειται να έρθει και να αντιληφθεί καλύτερα την κατάσταση.
Εξήγησέ του τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζεις στην εγκυμοσύνη
Σίγουρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου χρειάζεται να είσαι πιο προσεκτική, αλλά παράλληλα και οι αντοχές σου θα είναι εντελώς διαφορετικές. Ίσως να κουράζεσαι πιο εύκολα, να μην μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα και γενικά να αλλάξει το πρόγραμμά σου. Όλα αυτά θα χρειαστεί να τα εξηγήσεις στο μικρό σου, που σίγουρα αντιλαμβάνεται την αλλαγή, αλλά όχι το λόγο.
Μίλησε στο παιδί για το νεογέννητο
Κάτι που θα το βοηθήσει να προετοιμαστεί καλύτερα είναι αν του περιγράψεις με περισσότερες λεπτομέρειες πώς θα είναι το μωρό. Πώς θα μοιάζει, τι θα κάνεις, πώς θα κλαίει, αν θα κάνει αστείες φάτσες και γενικά ποια θα είναι η εικόνα και η συμπεριφορά του. Επιπλέον, μπορείς να του εξηγήσεις πώς θα αλλάζετε την πάνα του, πώς θα το κάνετε μπάνιο και να παροτρύνεις το παιδί να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες όταν έρθει η ώρα.
Πηγή: tlife.gr