Νεογέννητο. Πώς είναι ένα φυσιολογικό νεογέννητο μωρό
Το μωρό γεννιέται καλυμμένο με αίματα και με ένα λιπαρό σμίγμα. Σίγουρα για κάποιον τρίτο που παρακολουθεί τη γέννηση ενός μωρού, η θέα του νεογέννητου μπορεί να μην είναι κάτι τόσο ευχάριστο. Για σας όμως, είναι το μωρό σας και είναι πάντοτε ότι πιο όμορφο μπορείτε να φανταστείτε. Εντούτοις είναι καλά να είστε προετοιμασμένοι για το τι θα δείτε, γιατί πολλά πράγματα μπορεί να σας φανούν μη φυσιολογικά, αλλά για ένα μωρό λίγων ωρών να είναι εντελώς φυσιολογικά.
Βρείτε μοναδικές προτάσεις & προσφορές για όλο το σπίτι – Χαλιά – Λευκά Είδη – Φωτιστικά – Έπιπλα
[babyPostAd]Δέρμα
Το δέρμα του μωρού είναι καλυμμένο με ένα υγρό που λέγεται αμνιακό υγρό. Είναι μέσα σε αυτό το υγρό, που «κολυμπούσε» όταν ήταν μέσα στην «κοιλιά» της μαμάς. Επίσης πάνω στο δέρμα θα δείτε αίμα και ένα λιπαρό σμίγμα. Μόλις γεννηθεί το μωρό, ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα προσπαθήσει να στεγνώσει το σώμα του μωρού, σκουπίζοντάς το με ένα κομμάτι ρούχο. Πάνω στην πλάτη του μωρού μπορεί να υπάρχουν μελανά σημάδια. Μην ανησυχήσετε. Είναι φυσιολογικό και οι κηλίδες αυτές λέγονται μογγολοειδείς κηλίδες.
Χρώμα δέρματος
Στην αρχή το χρώμα του δέρματος είναι μελανό. Σταδιακά θα γίνει κόκκινο και μετά ροδαλό. Τα άκρα του μωρού μπορεί να είναι μελανά για αρκετή ώρα. Αυτό είναι φυσιολογικό και λέγεται ακροκυάνωση. Μελανιές ή κοκκινίλες μπορεί να δείτε στο πρόσωπο του μωρού. Είναι φυσιολογικά και είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται το μωρό περνώντας από τον κόλπο της μαμάς. Θα εξαφανιστούν τις επόμενες μέρες.
Αναπνοή
Η αναπνοή του μωρού τις πρώτες ώρες δεν είναι ρυθμική. Μπορεί να κάνει και παύσεις που διαρκούν μέχρι και 10 δευτερόλεπτα. Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό. Επίσης τα νεογέννητα έχουν πολύ πιο συχνές αναπνοές από τους ενήλικες. Η συχνότητα των αναπνοών είναι περίπου 60 το λεπτό σε σχέση με 16 αναπνοές το λεπτό για τους ενήλικες.
Κεφάλι
Το κεφάλι μόλις γεννηθεί μπορεί να είναι τρομερά ασύμμετρο. Μην ανησυχείτε, είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται κατά τον τοκετό ή των πιέσεων από την πιθανή χρήση εργαλείων από τον γυναικολόγο κατά τον τοκετό. Πάνω στο κεφάλι του μωρού υπάρχουν δυο μαλακά σημεία. Ένα στην κορυφή και μπροστά και ένα άλλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το πρώτο λέγεται πρόσθια πηγή και το δεύτερο οπίσθια πηγή. Το κρανίο δημιουργείται από την συνένωση διαφόρων κοκάλων. Οι πηγές αυτές βρίσκονται στο σημείο συνένωσης αυτών των κοκάλων. Η πρόσθια πηγή κλείνει μέχρι την ηλικία των 18 μηνών και η οπίσθια μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών.
Πρόσωπο-Μάτια-Αυτιά-Μύτη-Στόμα
Το πρόσωπο του μωρού μόλις γεννηθεί είναι συνήθως φουσκωμένο. Γι αυτό και οι πρώτες φωτογραφίες στο μαιευτήριο διαφέρουν από τις φωτογραφίες που θα βγάλετε λίγες μέρες μετά. Τα μάτια του νεογέννητου είναι επίσης φουσκωμένα και συνήθως κλειστά. Το χρώμα των ματιών που έχουν κατά τη γέννηση δεν είναι το τελικό, μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια. Για να είστε απόλυτα σίγουροι για το τελικό χρώμα, το μωρό πρέπει να γίνει 6 μηνών. Τα αυτιά του μωρού είναι πολύ μαλακά και έτσι εύκολα μπορεί να «τσαλακωθούν» από το ίδιο το κεφάλι. Τα μωρά αναπνέουν από τη μύτη. Γι αυτό και τα ρουθούνια τους είναι μεγάλα σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους. Όταν το μωρό ανοίξει το στόμα του, μπορεί να δείτε άσπρες κηλίδες στον ουρανίσκο. Μην πανικοβληθείτε, είναι φυσιολογικό. Επίσης να ξέρετε ότι ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί με δόντι!!!
Στήθος-Κοιλιά
Το στήθος του μωρού είναι συνήθως διογκωμένο, τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας. Δεν πρέπει να το ενοχλήσετε καθόλου. Το πρήξιμο θα υποχωρήσει από μόνο του σε λίγες μέρες. Η κοιλιά του μωρού θα σας φανεί μεγάλη και φουσκωμένη. Είναι όμως φυσιολογική, μην ανησυχείτε. Οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες της κοιλιάς είναι ακόμα πολύ αδύνατοι.
Γεννητικά όργανα
Τα γεννητικά όργανα του μωρού (αγόρι ή κορίτσι), θα σας φανούν μεγάλα και φουσκωμένα σε σχέση με το μέγεθος του υπόλοιπου σώματος. Είναι φυσιολογικό και οφείλεται στις ορμόνες της μαμάς. Σύντομα το φούσκωμα θα υποχωρήσει. Τα μεγάλα χείλη στα έξω γεννητικά όργανα των κοριτσιών είναι μεγάλα και φουσκωμένα. Η κεφαλή του πέους στα αγόρια καλύπτεται από δέρμα που λέγεται πόσθη. Στα μεγάλα παιδιά μπορεί κάποιος να τραβήξει το δέρμα προς τα πίσω και να φανεί η κεφαλή του πέους. Στα νεογέννητα αυτό δε γίνεται και θα πρέπει να μην δοκιμάζετε ποτέ να το κάνετε. Το μωρό σας δεν έχει φίμωση. Είναι φυσιολογικό να μην τραβιέται προς τα πίσω το δέρμα σε αυτή την ηλικία.
Πηγή:paidiatros.com