Mε το νεογέννητο στο σπίτι….πέντε tips για τις νέες μαμάδες!
Η άφιξη του μωρού μας στο σπίτι είναι ένα…σοκ! Ευχάριστο δεν το συζητώ αλλά με πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά μας που αλλάζει στο 100% καθώς το νέο μέλος έρχεται να ταράξει τα νερά και φυσικά να κάνει αισθητή την παρουσία του!
Τα 5 +1 must do’s για τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας
[babyPostAd]Δείτε 5 συμβουλές για την πιο γλυκιά αλλαγή της ζωής μας!
Προετοιμασία: ρούχα, καλλυντικά μωρού
Εκμεταλλευτείτε τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικά το δεύτερο τρίμηνο που νιώθετε καλύτερα ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα.
Φροντίστε να έχετε αρκετά φορμάκια, κοντομάνικα και μακρυμάνικα (ανάλογα με την εποχή), σεντονάκια, σελτεδάκια και πετσέτες. Όμως, δεν χρειάζεται να υπερβάλετε γιατί θα έχετε άπειρα δώρα. Σκεφτείτε, επίσης, ότι τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και αλλάζουν νούμερα!
Απαραίτητο είναι να έχετε τα πρώτα καλλυντικά του μωρού: αφρόλουτρο/σαμπουάν, ενυδατική κρέμα και κρέμα για την περιοχή της πάνας.
Δεν είναι απαραίτητο να έχετε έτοιμο το δωμάτιο του μωρού σας ή να αγοράσετε κούνια ή καρότσι. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής τα μωρά κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών τους έως την ηλικία των 6 μηνών και συνήθως μπορούν να κοιμηθούν μέσα στην καλαθούνα.
Επισκέψεις με μέτρο….
Φροντίστε να μην έχετε πολλές επισκέψεις, ειδικά τους δύο πρώτους μήνες. Το μωρό σας είναι πολύ πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, καθώς και εσείς!
Επίσης, οι πρώτες ημέρες είναι αρκετά κουραστικές για εσάς. Χρειάζεται χρόνος για να αναρρώσετε, ειδικά μετά από καισαρική τομή. Επίσης, χρειάζεται χρόνος για να βρείτε τους ρυθμούς σας με το θηλασμό, ειδικά εάν πρόκειται για το πρώτο μωράκι, και δεν είστε αρκετά εξοικειωμένη.
Φροντίστε να ξεκουράζεστε….αυτό σημαίνει ότι βρίσκετε χρόνο να κοιμηθείτε όταν κοιμάται και το μωρό σας. Πρακτικά, δεν υπάρχει μεσημέρι ή νύκτα, οπότε εκμεταλλεύεστε την ώρα που κοιμάται το μωρό σας!
Εκμεταλλευτείτε τη βοήθεια της οικογένειας. Αφιερώστε τον περισσότερο χρόνο στη φροντίδα του μωρού σας, τάισμα, μπανάκι και νανούρισμα. Εάν υπάρχει βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον είναι σημαντική και απαραίτητη, ειδικά για τις πρώτες ημέρες.
Δημιουργείστε ένα πρόγραμμα σιγά σιγά, στο οποίο καλό είναι να συμπεριλαμβάνει και το μπαμπά. Μπορεί να βρίσκετε δίπλα σας όταν θηλάζετε κάποιες φορές τις απογευματινές ώρες, καθώς επίσης και να συμμετέχει στο βραδινό του μπανάκι.
Απολαύστε την κάθε στιγμή με το μωρό σας, όσο δύσκολη και εάν σας φαίνεται, γιατί είναι μοναδική!!!
Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Πηγή: yes-i-am.gr