Νηπιαγωγείο: Η πρώτη επαφή με το παιδί και πώς να το προετοιμάσετε

Νηπιαγωγείο: Η πρώτη επαφή με το παιδί και πώς να το προετοιμάσετε

Νηπιαγωγείο

Από την Χρυσούλα Μαυράκη, Ψυχολόγος & Ψυχοπαιδαγωγική Σύμβουλος

Καθώς βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συνειδητοποιούμε ότι αυτή η περίοδος μπορεί να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη για τα παιδιά που πρέπει να επιστρέψουν στα… θρανία, αλλά ιδιαιτέρως για τους μικρούς μπόμπιρες που τώρα είναι πρώτη φορά που θα βρεθούν σε σχολικό περιβάλλον.

[babyPostAd]Πώς πρέπει, λοιπόν, να προετοιμαστούν τα παιδιά για την πρώτη επαφή τους με το σχολείο;

Η αρχή της σχολικής χρονιάς για αρκετά παιδάκια είναι η αρχή της σχολικής ζωής τους. Και επειδή η αρχή είναι “το ήμισυ του παντός” αλλά και “κάθε αρχή και δύσκολη” θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην προετοιμασία του παιδιού για την έξοδό του από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας σε ένα διευρυμένο κοινωνικό πλαίσιο, αυτό του σχολείου.

Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πόσο σημαντική είναι η έξοδος αυτή που σηματοδοτεί την χειραφέτηση, ανεξαρτητοποίηση και κοινωνικοποίηση του παιδιού, αλλά να αναγνωρίζουμε συγχρόνως ότι αποτελεί τον πλήρη “απογαλακτισμό” του παιδιού και την απομάκρυνσή του από το γνώριμο και ασφαλές περιβάλλον όπου μέχρι τώρα μεγάλωνε.

Για να βοηθήσουμε το παιδί να μεταβεί ομαλά από τον οικογενειακό μικρόκοσμο στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει να το προετοιμάσουμε σωστά και έγκαιρα. Θα πρέπει να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή του, την αυτενέργειά του, τις πρωτοβουλίες του και να το κάνουμε να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρνει σε ό,τι του αντιστοιχεί. Θα παρουσιάσουμε την είσοδό του στο σχολείο σαν ένα ευτυχές γεγονός, όπως πράγματι είναι, και ως κατάκτησή του το γεγονός πως μεγάλωσε και μπορεί να πάει στο σχολείο, όπως όλα τα παιδιά. Και οπωσδήποτε θα πρέπει οι ίδιοι να είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε το καλύτερο για το παιδί, ότι το παιδί είναι ικανό και άξιο να τα καταφέρει, όπως κάθε φυσιολογικό παιδί και να μην έχουμε άγχος και ανησυχία ή αμφιβολία.

Σε αυτό θα βοηθήσει η επιλογή του κατάλληλου για το παιδί μας σχολείου, η εμπιστοσύνη με την οποία θα περιβάλλουμε σχολείο και παιδαγωγούς, η σταθερή και ψύχραιμη στάση μας που θα καθησυχάσει το παιδί και θα το ενδυναμώσει και η κατάλληλη προετοιμασία.

Το παιδί θα πρέπει να γνωρίσει το σχολείο, να συναντήσει το παιδαγωγικό προσωπικό, να ξεναγηθεί στους χώρους και να του διευκρινισθεί η καθημερινή διαδικασία: πώς θα φεύγει, πώς θα περνάει τη μέρα του, πότε και πώς θα επιστρέφει. Θα πρέπει να επιλέξει το σχολικό εξοπλισμό του, κάτι που θα το ενθουσιάσει και να “προβάρει” τη διαδρομή μερικές φορές πριν αρχίσει η σχολική χρονιά.

Πηγή:  all4mama.gr

«Καλός ο θηλασμός, αλλά μετράει και η ψυχική υγεία της μαμάς! «

Oι ενοχές μιας μαμάς που έχει μωρό με κολικούς: «Σίγουρα δεν απολαμβάνω κάθε στιγμή!»

20 υπέροχα τατουάζ για γονείς! Δείτε τα και πάρτε ιδέες!