Νήπιο και πειθαρχία: τι είναι αποτελεσματικό και τι να αποφύγετε

Νήπιο και πειθαρχία: τι είναι αποτελεσματικό και τι να αποφύγετε

Η πειθαρχία του νηπίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά στην ηλικία των τριών που περνά μια ιδιότυπη …«εφηβεία». Πρόκειται για την ηλικία που πειραματίζεται με τα όρια, με την ανεξαρτησία του, εκφράζει την άποψή του πιο έντονα και ξεσπά σε κλάματα ή φωνές όταν ξαφνικά δεν γίνεται αυτό που θέλει.

[babyPostAd]Για να περιορίσετε τα περιστατικά άσχημης συμπεριφοράς και να ενθαρρύνετε τους καλούς τρόπους, ακολουθήστε μερικές πολύτιμες συμβουλές και αποφύγετε όσα δεν λειτουργούν.

Τι λειτουργεί

  1. Κάντε την κατάλληλη προετοιμασία. Φροντίστε, δηλαδή, να προετοιμάζετε κατάλληλα το περιβάλλον ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες άσχημης συμπεριφοράς. Για παράδειγμα φροντίστε να κάνετε μια δραστηριότητα με το μικρό σας αφού έχει φάει και έχει κοιμηθεί αρκετά, μιας και η κούραση ή η πείνα είναι συνήθεις αιτίες γκρίνιας.
  2. Προσφέρετε επιλογές. Τα νήπια συχνά πειραματίζονται με τα όρια της ανεξαρτησίας τους και εκφράζουν έντονα την άποψή τους για συγκεκριμένα θέματα. Για να αποφύγετε τους τσακωμούς δοκιμάστε να του παρέχετε 2-3 περιορισμένες επιλογές π.χ. «θέλεις να φορέσεις την κόκκινη ή την άσπρη ζακέτα;», «Θέλεις να πιεις το χυμό σου στην κούπα ή στο ποτήρι;».
  3. Αν το επιβλέπετε όταν παίζει με άλλα παιδιά θα είναι πιο εύκολο να το καθοδηγήσετε να αντιδρά καλύτερα σε διάφορες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ρόλων αργότερα στο σπίτι.
  4. Ορίστε συγκεκριμένους, απλούς κανόνες και συζητήστε ξεκάθαρα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν οι κανόνες δεν τηρηθούν. Για παράδειγμα «ζωγραφίζουμε μόνο στο χαρτί και όχι μόνο πάνω στο τραπέζι. Αν ζωγραφίσεις ξανά πάνω στο τραπέζι, θα πρέπει να σου πάρω τις κηρομπογιές».
  5. Για να του εξηγήσετε μια σωστή συμπεριφορά δοκιμάστε να του δείξετε τι εννοείτε, καθώς τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι πιο δεκτικά σε οπτικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα αν παίζει με άλλα παιδιά και πρέπει να περιμένει τη σειρά του, δείξτε ένα ένα τα παιδιά και πείτε του είναι η σειρά του τάδε, μετά του τάδε και μετά η σειρά σου.
  6. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά για να το ενθαρρύνετε.
  7. Αποσπάστε του την προσοχή. Αν είναι έτοιμο να ξεσπάσει σε κλάματα ή φωνές επειδή θέλει να κάνει κάτι που δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι που του αρέσει. Αν και αυτό δεν πετύχει, τότε καλό είναι να φύγετε από το σημείο καθώς η αλλαγή περιβάλλοντος συνήθως βοηθάει.

Τι να αποφύγετε

  1. «Σκέψου τι έκανες». Δεν έχει κανένα νόημα να ζητήσετε από ένα νήπιο να σκεφτεί τι έκανε, δηλαδή να συνειδητοποιήσει από μόνο του ότι η συμπεριφορά του ήταν λανθασμένη, γιατί αναπτυξιακά δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο.
  2. «Ζήτα συγγνώμη». Αφενός δεν μπορείτε να κάνετε ένα παιδί να απολογηθεί με το ζόρι, αφετέρου αν το παιδί θεωρήσει πως αυτός είναι ο τρόπος για να λύσει το πρόβλημα θα επαναλάβει την άσχημη συμπεριφορά έχοντας κατά νου ότι θα τη διορθώσει ζητώντας συγγνώμη.
  3. Να λέτε συνέχεια όχι. Είναι προτιμότερο να του δίνετε κατευθύνσεις για το τι πρέπει να κάνει και όχι για το τι δεν πρέπει. Φροντίστε τα όχι σας να είναι μετρημένα και να αφορούν πιο σοβαρές περιπτώσεις.
  4. Ενδίδετε σε ό,τι σας ζητάει. Ειδικά αν αυτό γίνει μετά από δικό του ξέσπασμα, θα συνειδητοποιήσει πως το να κλαίει ή να φωνάζει είναι ένας εύκολος τρόπος για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά αυτή να επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά. Φροντίστε λοιπόν – όσο δύσκολο και αν είναι αυτό – να παραμένετε συνεπείς σε όσα λέτε, αλλά και να ορίζετε κανόνες και συνέπειες που είναι εύκολο να ακολουθήσετε.

Πηγή: altsantiri.gr

Διαβάστε ακόμη:

Συμπεριφορά και πειθαρχία για παιδιά 2-3 χρονών!

Τέσσερις κανόνες πειθαρχίας που πρέπει πάντα να τηρείτε

Πειθαρχία χωρίς τιμωρία: Όσα θέλετε να ξέρετε!