Το νήπιο σας είναι κακομαθημένο ή απλά συμπεριφέρεται ανάλογα με την ηλικία του;

Το νήπιο σας είναι κακομαθημένο ή απλά συμπεριφέρεται ανάλογα με την ηλικία του;

Όταν το παιδί σας ήταν μικρό, γνωρίζατε ότι η συμπεριφορά σας δε μπορεί να το “κακομάθει” καθώς δεν είχε ακόμα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας του. Του προσφέρατε άπειρες αγκαλιές και κάνατε πολύ καλά, γιατί η αγκαλιά είναι “φάρμακο” για τα παιδιά.  Η προσοχή σας ήταν 100% στραμμένη επάνω του, και ο χρόνος σας αφιερωμένος μόνο σε εκείνο.

[babyPostAd]Τώρα, όμως, που έχει φτάσει πια 3 ετών, και όταν θέλετε να φύγετε από ένα πάρτι αντιμετωπίζετε συμπεριφορές όπως να πέφτει στο πάτωμα και να ουρλιάζει, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχετε φτάσει στο σημείο να αποφεύγετε να το παίρνετε μαζί σας στο σούπερ μάρκετ γιατί συνεχώς προκαλεί τα βλέμματα και έχετε πιάσει τον εαυτό σας να του φωνάζει ανεξέλεγκτα.

Μήπως τελικά το νήπιο σας είναι κακομαθημένο ή μήπως και τα υπόλοιπα συνομήλικα παιδάκια αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο ή ίσως και χειρότερα;

Ας δούμε μερικά τέτοια παραδείγματα:

Το παιδί δεν σας ακούει

Όταν βλέπει τηλεόραση, χάνεται σε αυτό που παρακολουθεί. Το βλέμμα του είναι προσηλωμένο στην οθόνη και όταν του απευθύνετε το λόγο σας αγνοεί. Νιώθετε ότι θα μπορούσατε να είστε κάλλιστα αόρατοι. Όταν όμως μιλάτε σε ένα νήπιο του μιλάτε όταν είναι μπροστά από μια οθόνη, το πιθανότερο είναι όντως να μην σας ακούει και όχι να σας αγνοεί. Πρέπει να θυμάστε, ότι ακόμα δεν έχει εξοικειωθεί με τόσα χρώματα, κινήσεις και εικόνες και όλα του φαίνονται συναρπαστικά.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι σταδιακά να εισχωρήσετε στον κόσμο του, σχολιάζοντας αυτό που βλέπει εκείνη την ώρα. Μην το κατακρίνετε, αλλά πείτε: Βλέπω πως το επεισόδιο, φτάνει στο τέλος του. Μετά από αυτό θα πάμε για μπάνιο.

Είναι το παιδί μου κακομαθημένο? Η μήπως καλομαθημένο? Πως να αντιδράσω?

Το παιδί συμπεριφέρεται “τρελά”

Το νήπιο έχει ανεξάντλητα αποθέματα ενέργειας και κάπου πρέπει να τα εξωτερικεύσει. Εάν είναι εφικτό, αποφύγετε για κάποιο καιρό να το παίρνετε μαζί σας σε εξωτερικές δουλειές, γιατί είναι αναμενόμενο να βαρεθεί (ή κουραστεί) και να αρχίσει τις αταξίες. Πόσο μάλλον εάν δυσκολεύεστε να το διαχειριστείτε και χάνετε κι εσείς τον έλεγχο.

Πρέπει όμως, να του δίνετε ευκαιρίες μέσα στην ημέρα να ξεσπάει και ελεύθερο χρόνο να τρέξει και να παίξει αλλά και να του εξηγήσετε τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Προφανώς με ένα τρόπο που θα κατανοήσει το παιδί. Εάν  μετά από αυτό, δείτε πως συνεχίζει να συμπεριφέρεται ανάρμοστα όταν είστε έξω, τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε ως ένα κακομαθημένο παιδί και να θέσετε όρια και κανόνες που θα έχουν αντίστοιχες συνέπειες.

Το παιδί αντιμιλάει

Μπορεί να παρατηρήσετε πως μετά τον πρώτο μήνα στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, το παιδί έχει αποκτήσει μια πιο ειρωνική στάση απέναντι σας και μονίμως σας αμφισβητεί. Μπορεί ακόμα, και να σας μιλήσει με υβριστικό τρόπο για πράγματα τα οποία πριν δεν είχαν καμία σημασία.

Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσετε ότι τα παιδιά περνάνε από αυτό το στάδιο αργά ή γρήγορα και δε μπορείτε να το αποφύγετε και στη συνέχεια να μην κάνετε το λάθος να το πάρετε προσωπικά. Μπορεί για κάποιο λόγο το παιδί να είναι όντως εκνευρισμένο μαζί σας εκείνη την στιγμή αλλά η συμπεριφορά του δεν το χαρακτηρίζει. Συνήθως αντιγράφει αυτά που ακούει και βλέπει στο σχολείο. Το παιδί σας δεν είναι κακομαθημένο απλά μεγαλώνει και εξελίσσεται. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να γίνει κακομαθημένο εάν αδιαφορήσετε ή εάν γίνετε αυστηροί. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η ψυχραιμία και η υπομονή και ο διάλογος.

Το παιδί παθαίνει κρίσεις θυμού

Τα λεγόμενα temper tantrums. Μην θεωρήσετε πως αυτά τα ξεσπάσματα και οι κρίσεις/εκρήξεις θυμού συμβαίνουν μόνο σε εσάς. Όλα τα νήπια έχουν ξεσπάσει κάποια στιγμή στην ζωή τους  για ασήμαντους και ανούσιους λόγους. Πρέπει να κατανοήσετε ότι τα παιδιά ξεχειλίζουν από συναισθήματα και τα βιώνουν όλα πολύ έντονα. Σε αυτό το σημείο, απαιτείται η προσοχή σας.

Πρέπει να είστε ψύχραιμοι και να μην θυμώσετε, γιατί αυτό θα εντείνει ακόμα περισσότερο το επεισόδιο. Όσο και εάν σας φαίνεται περίεργο, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν ανάγκη να ξεσπάσουν και με το κλάμα απελευθερώνονται πολλές ορμόνες του στρες. Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν βάζει σε σωματικό κίνδυνο τον εαυτό του, αφήστε το να ξεσπάσει για όση ώρα θέλει κι εάν δεν ενδώσετε σε αυτό που ζητάει, τότε θα το δείτε να ηρεμεί.

Μεγάλο ποσοστό των νηπίων υιοθετεί τις παραπάνω συμπεριφορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας είναι κακομαθημένο ή ότι δεν του έχετε μάθει τρόπους.  Σημαίνει απλά ότι μεγαλώνει. Επειδή όμως τώρα πια διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του, είναι σημαντικό να το εκπαιδεύσετε σωστά και με υπομονή και με τον καιρό θα αποβάλει αυτές τις συμπεριφορές.

Πηγή:  mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μήπως το παιδί σας είναι «λίγο» κακομαθημένο;

Tο κακομαθημένο παιδί: Η αξία του να λέτε…»ΟΧΙ»